Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tarte cu brânză și cireșe (rețetă pentru vremea secerișului)

Odinioară, înainte de a se apuca de seceriș, gospodarii curățau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru că acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cât mai ales pentru că în hambare va fi depozitat grâul.

10 Iulie 2018, 07:37

Acest ritual vechi de când lumea asigura spor, bucate multe și destulă pâine pentru a îndestula întreaga familie. Întotdeauna la sfârșitul secerișului se lăsau câteva spice încărcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofrandă lui Dumnezeu.

Nu trebuie uitat că în credința populară grâul este sfânt și este mare păcat să-l risipești sau să-l vorbești de rău. Întotdeauna, din spicele de grâu se vor face nu doar cununi pentru fetele îmbrăcate în straie albe ce vor colinda prin sat, într-o procesiune a cărei rădăcini se întind în negura timpului, ci și cruci simple, sau duble. Important este ca "plămădirea" lor să fie însoțită de o adevărată petrecere populară cu mese întinse, cântece și dansuri. Această cruce era păstrată până la următorul seceriș ca un semn al protecției divine și al bunăstării.

În holde, intră de-acum secerătorile... dar la moară se duc încă, la măcinat, saci cu grâu din anul trecut. Cu făina asta și cu ultimele cireșe ale verii, pornim și noi să facem Tarte cu brânză și cireșe.

Pentru aluat avem nevoie de 500 g făină, un ou, 100 ml lapte călduț, un pătrățel de drojdie, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de ulei, un praf de sare și mirodenii, facultativ, se pot adăuga 4 lingurițe de cacao; iar pentru umplutură: 300 g brânză dulce, un ou, 4 linguri de zahăr, 50 g miez de nucă, 50 g alune, 200 g cireșe, 20 g stafide, unt.

Se pune la dospit drojdia, în care ai frecat o lingură de zahăr și ai presărat puțină făină. Când dă semne că se umflă, se va turna în ligheanul sau covata în care ai pus făina, oul, laptele călduț, restul de zahăr, un praf de sare, arome, ulei și cacaoa (dacă ați ales această variantă). Frămânți bine, nu chiar ca pentru cozonac, după care lași să crească, la loc cald. Brânza se amestecă bine cu un ou și cu zahărul.

Când aluatul a crescut, întinzi foi cât degetul mic. Se decupează cercuri cu o cană mai mică sau un pahar și se așază în forme de brioșă unse cu unt. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, se presară stafidele și alunele, se așază în mijlocul fiecărui cerculeț umplutura de brânză și câte trei cireșe. Se presară miezul de nucă zdrobit, se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu până ce aluatul a crescut și a devenit auriu. Se scot cu grijă ca să nu se sfărâme, se așază pe un platou, se lasă să se răcească cinci minute, apoi se servesc.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști