Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tarte cu brânză și cireșe (rețetă pentru vremea secerișului)

Odinioară, înainte de a se apuca de seceriș, gospodarii curățau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru că acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cât mai ales pentru că în hambare va fi depozitat grâul.

10 Iulie 2018, 07:37

Acest ritual vechi de când lumea asigura spor, bucate multe și destulă pâine pentru a îndestula întreaga familie. Întotdeauna la sfârșitul secerișului se lăsau câteva spice încărcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofrandă lui Dumnezeu.

Nu trebuie uitat că în credința populară grâul este sfânt și este mare păcat să-l risipești sau să-l vorbești de rău. Întotdeauna, din spicele de grâu se vor face nu doar cununi pentru fetele îmbrăcate în straie albe ce vor colinda prin sat, într-o procesiune a cărei rădăcini se întind în negura timpului, ci și cruci simple, sau duble. Important este ca "plămădirea" lor să fie însoțită de o adevărată petrecere populară cu mese întinse, cântece și dansuri. Această cruce era păstrată până la următorul seceriș ca un semn al protecției divine și al bunăstării.

În holde, intră de-acum secerătorile... dar la moară se duc încă, la măcinat, saci cu grâu din anul trecut. Cu făina asta și cu ultimele cireșe ale verii, pornim și noi să facem Tarte cu brânză și cireșe.

Pentru aluat avem nevoie de 500 g făină, un ou, 100 ml lapte călduț, un pătrățel de drojdie, 4 linguri de zahăr, 4 linguri de ulei, un praf de sare și mirodenii, facultativ, se pot adăuga 4 lingurițe de cacao; iar pentru umplutură: 300 g brânză dulce, un ou, 4 linguri de zahăr, 50 g miez de nucă, 50 g alune, 200 g cireșe, 20 g stafide, unt.

Se pune la dospit drojdia, în care ai frecat o lingură de zahăr și ai presărat puțină făină. Când dă semne că se umflă, se va turna în ligheanul sau covata în care ai pus făina, oul, laptele călduț, restul de zahăr, un praf de sare, arome, ulei și cacaoa (dacă ați ales această variantă). Frămânți bine, nu chiar ca pentru cozonac, după care lași să crească, la loc cald. Brânza se amestecă bine cu un ou și cu zahărul.

Când aluatul a crescut, întinzi foi cât degetul mic. Se decupează cercuri cu o cană mai mică sau un pahar și se așază în forme de brioșă unse cu unt. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, se presară stafidele și alunele, se așază în mijlocul fiecărui cerculeț umplutura de brânză și câte trei cireșe. Se presară miezul de nucă zdrobit, se introduc în cuptorul încins, se coc la foc mediu până ce aluatul a crescut și a devenit auriu. Se scot cu grijă ca să nu se sfărâme, se așază pe un platou, se lasă să se răcească cinci minute, apoi se servesc.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)