Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Traista ciobanului” (rețetă musceleană)

De la gazdele noastre din Campulung, am plecat intr-o dimineata numai soare… fara dinti… si nedand crezare celor care ne-asigurau ca o sa prindem si o tara de zapada o data trecuti de monumentul de la Mateias.

15 Decembrie 2016, 10:55

Intrasem demult in decembrie dar inca nu se pomenise omat adevarat, pe-acolo. Mausoleul eroilor din primul razboi mondial – grele lupte s-au mai dus in ‘916 prin locurile acelea! – se profila viguros pe cer si nici un fulg nu "pata" alb imaginea asta. Insa dupa prima curba, vaile ni s-au aratat presarate cu "pulbere" alba, ca prajiturile ninse cu zahar farin in noaptea de An Nou.

Ghemuite in causul muntilor, Dragoslavele si Rucarul urmeaza apa Dambovitei, care aici, in munte, e limpede si zglobie. Eram asteptati in inima culoarului Rucar-Bran, in locul cunoscut sub numele de Dealul Sasului, acolo unde avea sa ne astepte un interesant experiment culinar… Inaintam printre munti, si Ni-i imaginam pe localnici, pastori din tata in fiu, pastorindu-si oile prin toate aceste culmi si vai ce se deschid privirilor. si, cum ziua-i lunga, probabil ca vor fi avand cu ei ceva bucate in traista…

He, he…! Pai despre asta-i vorba si in povestea noastra, despre "traista ciobanului". Asa-i zice felului de mancare pe care ni-l pregateste acum musceleanul Gabi Beldugan.

Se bate bine un muschi file sau un cotlet dezosat de porc. Ca sa se subtieze bine, dar fara a se rupe, carnea se bate abia dupa ce ai pus peste ea o folie de plastic. Asa se face subtire si se modeleaza usor. Ciupercile se taie si se calesc cu putina ceapa. Se asaza o lingura din acest amestec in mijlocul foii de carne. Se mai pune, de asemenea, o bucatica de cascaval – e de preferat cascavalul pregatit in stanile de pe munte, ca doar suntem in patria branzei! –, putin creier fiert, se condimenteaza. Foia de carne se strange catre mijloc ca o pungulita si se leaga cu o fasie de pielita ramasa de la fasonarea carnii. Se baga la cuptor, la foc potrivit, sa se rumeneasca… asta dupa ce, eventual, a fost unsa cu putin ulei. Traista" asta, care e un fel de farafastac de sarbatoare al muntenilor, se aduce la masa cu sosuri mai dulci sau mai acrisoare - dupa cum ti-i gustul -, ori cu gogosari umpluti cu struguri sau conopida, ori cu harbuji din cei mititeti si bine murati.

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz