Ascultă Radio Antena Satelor Live

„Traista ciobanului” (rețetă musceleană)

De la gazdele noastre din Campulung, am plecat intr-o dimineata numai soare… fara dinti… si nedand crezare celor care ne-asigurau ca o sa prindem si o tara de zapada o data trecuti de monumentul de la Mateias.

15 Decembrie 2016, 10:55

Intrasem demult in decembrie dar inca nu se pomenise omat adevarat, pe-acolo. Mausoleul eroilor din primul razboi mondial – grele lupte s-au mai dus in ‘916 prin locurile acelea! – se profila viguros pe cer si nici un fulg nu "pata" alb imaginea asta. Insa dupa prima curba, vaile ni s-au aratat presarate cu "pulbere" alba, ca prajiturile ninse cu zahar farin in noaptea de An Nou.

Ghemuite in causul muntilor, Dragoslavele si Rucarul urmeaza apa Dambovitei, care aici, in munte, e limpede si zglobie. Eram asteptati in inima culoarului Rucar-Bran, in locul cunoscut sub numele de Dealul Sasului, acolo unde avea sa ne astepte un interesant experiment culinar… Inaintam printre munti, si Ni-i imaginam pe localnici, pastori din tata in fiu, pastorindu-si oile prin toate aceste culmi si vai ce se deschid privirilor. si, cum ziua-i lunga, probabil ca vor fi avand cu ei ceva bucate in traista…

He, he…! Pai despre asta-i vorba si in povestea noastra, despre "traista ciobanului". Asa-i zice felului de mancare pe care ni-l pregateste acum musceleanul Gabi Beldugan.

Se bate bine un muschi file sau un cotlet dezosat de porc. Ca sa se subtieze bine, dar fara a se rupe, carnea se bate abia dupa ce ai pus peste ea o folie de plastic. Asa se face subtire si se modeleaza usor. Ciupercile se taie si se calesc cu putina ceapa. Se asaza o lingura din acest amestec in mijlocul foii de carne. Se mai pune, de asemenea, o bucatica de cascaval – e de preferat cascavalul pregatit in stanile de pe munte, ca doar suntem in patria branzei! –, putin creier fiert, se condimenteaza. Foia de carne se strange catre mijloc ca o pungulita si se leaga cu o fasie de pielita ramasa de la fasonarea carnii. Se baga la cuptor, la foc potrivit, sa se rumeneasca… asta dupa ce, eventual, a fost unsa cu putin ulei. Traista" asta, care e un fel de farafastac de sarbatoare al muntenilor, se aduce la masa cu sosuri mai dulci sau mai acrisoare - dupa cum ti-i gustul -, ori cu gogosari umpluti cu struguri sau conopida, ori cu harbuji din cei mititeti si bine murati.

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:37

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)

Acum, că dezlegare s-a dat la orice fel de bucate și că se apropie sărbătoarea Anului Nou, când, zice-se, se gătește musai...

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)
Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:33

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)

La ceas de mare sărbătoare vă propun o rețetă din prima noastră carte de bucate (cunoscută), publicată, în 1841, la Iași, de...

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)
Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:24

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:24

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)

În Câșlegi - adică în timpul scurs între două posturi mari - cum ar fi, acum, Postul Crăciunului și Postul Paștelui, se...

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:19

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca...

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:17

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)

La Ignat, de „tăierea porcului”, multe bucate se fac, după tradiție. Un fel de cârnat care are, drept ingredient principal,...

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 23 Noiembrie 2022, 08:38

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

Ciorba de fasole cu afumatura, in castron de paine, e o reteta intrata deja in traditie si-n Ardeal, in Tinutul Secuiesc, dar...

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:58

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)

Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul la care o...

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)