Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca să le pregătim și noi așijderea.

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

30 Decembrie 2022, 18:19

Cum ar fi acestea de vărzări și de plăcinte cu brânză, coapte în vatră sau, și mai bine, „pe piatră” ori „pe lespede”, cum se zice în Apuseni!

Ingrediente: 1 kg făină albă (cernută), o linguriță de sare, 50 g drojdie (sau maia), apă; pentru umplutură: o varză mare, sare, piper, mărar (opțional); untură sau ulei, pentru varză și pentru prăjirea plăcintelor.
Mod de preparare: pregătiți mai întâi un aluat obișnuit, ca pentru pâine, din făină, drojdia dizolvată cu puțină apă călduță (și lăsată să dospească, mai înainte), apă (cât cere aluatul la mână, ca să nu iasă nici prea subțire, nici prea dens). Lăsați la dospit. Curățați varza de primele foi, apoi dați-o pe răzătoare sau tăiați-o foarte subțire. Sărați, frământați bine și puneți vasul deoparte, pentru ca varza să își lase zeama. După un sfert de oră, stoarceți-o bine. Căliți varza în ulei sau untură, adăugând, dacă e nevoie, și câte puțină apă caldă. Când varza s-a înmuiat bine, o mai lăsați la scurs. Presărați piper. Adăugați și mărar tocmai (dacă vă place). Lăsați să se răcească bine. Din aluatul dospit se rup bucăți mici din care se fac plăcinte umplute cu varză, care se coc în lespede (tigaia de tuci sau de piatră, specifică Apusenilor), în untdelemn sau untură, întorcând plăcinta pe amândouă părțile. Plăcinta aceasta o puteți coace și în cuptor sau pe plită, așezată pe frunze de nuc.

Plăcintă pe piatră, umplută cu brânză
Se prepară ca mai sus, cu singura deosebire că, în loc de varză, plăcintele se vor umple cu brânză, în care se pun 2-3 ouă. Mai gustoase și specifice pentru această perioadă din an sunt plăcintele umplute cu brânză frământată de oaie, care „cer” și o cană de „jin” rece, adus din beci.

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști