Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca să le pregătim și noi așijderea.

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

30 Decembrie 2022, 18:19

Cum ar fi acestea de vărzări și de plăcinte cu brânză, coapte în vatră sau, și mai bine, „pe piatră” ori „pe lespede”, cum se zice în Apuseni!

Ingrediente: 1 kg făină albă (cernută), o linguriță de sare, 50 g drojdie (sau maia), apă; pentru umplutură: o varză mare, sare, piper, mărar (opțional); untură sau ulei, pentru varză și pentru prăjirea plăcintelor.
Mod de preparare: pregătiți mai întâi un aluat obișnuit, ca pentru pâine, din făină, drojdia dizolvată cu puțină apă călduță (și lăsată să dospească, mai înainte), apă (cât cere aluatul la mână, ca să nu iasă nici prea subțire, nici prea dens). Lăsați la dospit. Curățați varza de primele foi, apoi dați-o pe răzătoare sau tăiați-o foarte subțire. Sărați, frământați bine și puneți vasul deoparte, pentru ca varza să își lase zeama. După un sfert de oră, stoarceți-o bine. Căliți varza în ulei sau untură, adăugând, dacă e nevoie, și câte puțină apă caldă. Când varza s-a înmuiat bine, o mai lăsați la scurs. Presărați piper. Adăugați și mărar tocmai (dacă vă place). Lăsați să se răcească bine. Din aluatul dospit se rup bucăți mici din care se fac plăcinte umplute cu varză, care se coc în lespede (tigaia de tuci sau de piatră, specifică Apusenilor), în untdelemn sau untură, întorcând plăcinta pe amândouă părțile. Plăcinta aceasta o puteți coace și în cuptor sau pe plită, așezată pe frunze de nuc.

Plăcintă pe piatră, umplută cu brânză
Se prepară ca mai sus, cu singura deosebire că, în loc de varză, plăcintele se vor umple cu brânză, în care se pun 2-3 ouă. Mai gustoase și specifice pentru această perioadă din an sunt plăcintele umplute cu brânză frământată de oaie, care „cer” și o cană de „jin” rece, adus din beci.

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România