Ascultă Radio Antena Satelor Live

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca să le pregătim și noi așijderea.

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

30 Decembrie 2022, 18:19

Cum ar fi acestea de vărzări și de plăcinte cu brânză, coapte în vatră sau, și mai bine, „pe piatră” ori „pe lespede”, cum se zice în Apuseni!

Ingrediente: 1 kg făină albă (cernută), o linguriță de sare, 50 g drojdie (sau maia), apă; pentru umplutură: o varză mare, sare, piper, mărar (opțional); untură sau ulei, pentru varză și pentru prăjirea plăcintelor.
Mod de preparare: pregătiți mai întâi un aluat obișnuit, ca pentru pâine, din făină, drojdia dizolvată cu puțină apă călduță (și lăsată să dospească, mai înainte), apă (cât cere aluatul la mână, ca să nu iasă nici prea subțire, nici prea dens). Lăsați la dospit. Curățați varza de primele foi, apoi dați-o pe răzătoare sau tăiați-o foarte subțire. Sărați, frământați bine și puneți vasul deoparte, pentru ca varza să își lase zeama. După un sfert de oră, stoarceți-o bine. Căliți varza în ulei sau untură, adăugând, dacă e nevoie, și câte puțină apă caldă. Când varza s-a înmuiat bine, o mai lăsați la scurs. Presărați piper. Adăugați și mărar tocmai (dacă vă place). Lăsați să se răcească bine. Din aluatul dospit se rup bucăți mici din care se fac plăcinte umplute cu varză, care se coc în lespede (tigaia de tuci sau de piatră, specifică Apusenilor), în untdelemn sau untură, întorcând plăcinta pe amândouă părțile. Plăcinta aceasta o puteți coace și în cuptor sau pe plită, așezată pe frunze de nuc.

Plăcintă pe piatră, umplută cu brânză
Se prepară ca mai sus, cu singura deosebire că, în loc de varză, plăcintele se vor umple cu brânză, în care se pun 2-3 ouă. Mai gustoase și specifice pentru această perioadă din an sunt plăcintele umplute cu brânză frământată de oaie, care „cer” și o cană de „jin” rece, adus din beci.

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:33

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)

La ceas de mare sărbătoare vă propun o rețetă din prima noastră carte de bucate (cunoscută), publicată, în 1841, la Iași, de...

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)
Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:24

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:24

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)

În Câșlegi - adică în timpul scurs între două posturi mari - cum ar fi, acum, Postul Crăciunului și Postul Paștelui, se...

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:17

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)

La Ignat, de „tăierea porcului”, multe bucate se fac, după tradiție. Un fel de cârnat care are, drept ingredient principal,...

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 23 Noiembrie 2022, 08:38

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

Ciorba de fasole cu afumatura, in castron de paine, e o reteta intrata deja in traditie si-n Ardeal, in Tinutul Secuiesc, dar...

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:58

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)

Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul la care o...

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:58

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric

Tochitura moldoveneasca! Reteta aceasta este atat de populara pe plaiurile moldovenesti, incat nu exista gospodina care sa nu...

Tochitura moldovenească a Niculinei Măric
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:38

Hribi uscați cu usturoi (rețeta Mariei Cristea Șoimu)

Între autorii de cărți de bucate din zilele noastre, Maria Cristea Șoimu se remarcă prin tenacitatea cu care caută, încă, în...

Hribi uscați cu usturoi (rețeta Mariei Cristea Șoimu)