Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă cu ouă „românești” (rețetă veche)

Rămânând în zodia zemurilor românești, pe care le numim, după influență și tipic, când ciorbă, când borș, când supă ori chiar zamă-zamă, ne strecurăm și astăzi în bucătărie, ca să privim peste umărul unei gospodine și să-nvățăm a găti de la ea.

23 Februarie 2016, 11:34

În Ardealul aromat cu frunze de tarhon, aflat-am cum se pregătește zama cu ouă - mai pe-nțeles: cu ochiuri românești și nu cu zdrențe ori cu dresală pe bază de ou.

Trebuință ai de ceapă, morcov, rădăcină de pătrunjel și-o varză mică. Ba, dacă-ți place, loc își face în oală și-un păstârnac cu inimă dulce. O lingură de unt și câteva boabe de piper. O lingură de făină și, după cum ți-i gustul, tarhon proaspăt ori la oțet, tăiat mărunt. Pentru acrit, oțet sau zeamă de lămâie. Și nelipsite-or fi sarea și ouăle, că doar despre dânsele e vorba.

Zarzavaturile se pun în oală la fiert, mai întâi în apă rece, cu sare și boabe de piper. Când sunt bine fierte, se strecoară zeama. O parte din zeamă o vom folosi să stingem un rântaș ușor, pregătit, cu grijă să nu se rumenească prea tare, din făină și unt. Vom amesteca sosul obținut cu resstul de zeamă și vom aduce oala pe plită pentru încă vreo câteva clocote. Adăugăm tarhonul, potrivim de sare și de acru și-apoi lăsăm focul mic și spargem ouăle, unul câte unul, ca pentru ochiuri, doar că le vom fierbe în zeama asta cu influențe saxone. Când vedem că s-a coagulat albușul, dar gălbenușurile încă-s moi, luăm ouăle cu lingura și le punem într-un vas aparte. Ultima operațiune e dregerea cu smântână.

Fiecărui mesean îi vom pune în farfurie un ou sau două, zeama îngroșată cu smântână și oțetul ori lămâia, pe-aproape.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-zama-cu-oua-romanesti{/soundcloud}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion