Ascultă Radio Antena Satelor Live

Zamă de găină cu zdrențe (rețeta bunicii)

Zamă de găină? Mmmm! Gustoasele ciorbe și supe ale bunicilor! Cu cât ne-ndepărtăm ai mult de copilărie, cu-atât parcă ne dorim mai mult să le regăsim gustul, în lingura pe care o ducem la gură.

22 Noiembrie 2022, 16:38

Uite, bunăoară, zeama asta de găină cu zdrențe... galbenă-gălbioară, toată numai steluțe de grăsime bună, de pasăre de curte, parfumată cu pătrunjel proaspăt și deasă-deasă, cât să stea lingura... în picioare, cum zicea bunică-mea. Nu știu cum e cu rețetele bunicilor voastre, dar eu mare noroc am că am reușit s-o notez în caietul meu de nevastă tânără. Ei, și de acolo... v-o dăruiesc și domniilor voastre.

Condiția dintru început e să ai la-ndemână, în frigider, o găină de țară, adevărată! Ehei, ce noroc pe aceia care o au chiar în curte... dar să nu vă așteptați să vă-nvăț acum și cum se taie și se jumulește!

Zamă de găină cu zdrențe - rețeta

Găina, curățată cum se cuvine și porționată după tipic, se pune la fiert. În apă rece cu sare. Se spumuiește, de câte ori e nevoie, ca să rămână zeama limpede și frumoasă. Pentru asta, focul nu trebuie să fie puternic, doar... potrivit de tare. După juma’ de oră, 40 de minute de fiert pe-ndelete, adaugi în zeamă și rădăcinoasele: morc, țelină, albitură – adică rădăcină de pătrunjel și păstârnac. Nu trebuie să le tai, ci le lași întregi, căci le vei folosi drept garnitură la carnea servită rasol, cu hrean ras. Mai pui în oala asta și-o ceapă, întreagă, în care ai înfipt un cuișor sau două. Când și carnea și zarzavatul au fiert, se strecoară supa – eventual și printr-un tifon, ca să nu treacă impurități în zamă.

Pentru zdrențele de pus în zamă, tehnologia este următoarea: Mai întâi se face o compoziție smântânoasă, din două ouă, făină albă (eventual cernută) și sare. Nu trebuie să fie nici prea subțire – căci nu se va lega, dar nici prea groasă – că doar nu faci tăiței. O parte din zama de carne – cel mult un sfert din cantitate - se pune într-o cratiță, pe foc potrivit, și în ea se toarnă compoziția pentru zdrențe, în fir subțire. Se lasă să fiarbă, la foc mic, un sfert de ceas. Se strecoară zdrențele, se trec o dată, scurt, prin jet de apă rece și se pun în restul de zeamă, aducându-se din nou pe foc, pentru câteva minute. Se aromează cu pătrunjel tocat mărunt.

Zeama în care au fiert zdrențele, după ce se răcește, poate fi folosită, eventual, pentru a pregăti un sos sau pentru a „subția” hreanul ras, pe care îl veți servi alături de carnea și legumele fierte.

Rețeta asta e cum nu se poate mai nimerită atunci când vrei să gătești două feluri de mâncare dintr-o singură... pălitură, vorba moldovenilor!

Un text de SIMONA LAZĂR

Sursa foto: Pixabay

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion