-

Ce trebuie să mănânci şi ce să eviţi dacă ai psoriazis. Tot ce ai nevoie să știi despre dietă

Dacă aveți psoriazis, ceea ce consumați poate face diferență în modul în care vă simțiți fizic. O dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine ​​slabe și cereale integrale vă poate spori bunăstarea generală și poate ușura simptomele pentru unii oameni.

Mănâncă mai mult: verdeațuri 
Acestea sunt încărcate cu antioxidanți, care vă protejează celulele împotriva inflamației. Acest lucru vă poate ajuta cu simptomele psoriazisului. În plus, verdeațurile sunt scăzute în calorii și bogate în fibre, deci sunt potrivite pentru dietă. Încercați să puneți rucola într-o salată, kale sau verdeață într-o ciorbă și spanac într-o omletă.

Mănâncă mai mult: pește gras

Grăsimile omega-3 pot ajuta la inflamație și pot da sistemului imunitar un impuls, deci este o idee bună să puneți peștele în meniu, cel puțin de două ori pe săptămână. Aceste grăsimi sănătoase vă pot reduce și șansele de boli de inimă.

Alegeți pești precum somon, ton alb, macrou, sardine, hering și păstrăv.

Mănâncă mai mult: cereale integrale

Cerealele integrale bogate în fibre pot ușura inflamația. De asemenea, vă pot ajuta să slăbiți, iar cercetările arată că pierderea de kilograme poate ajuta cu simptomele psoriazisului.

Alegeți pâine integrală, cereale și orez brun sau sălbatic. Etichetele precum „multicereale” pot fi înșelătoare, așa că verificați ingredientele enumerate. Bulgur, quinoa și orz sunt alte opțiuni gustoase.

Mănâncă mai mult: ulei de măsline

Nu toate uleiurile de gătit sunt egale. Uleiul de măsline are grăsimi omega-3. Este, de asemenea, un element esențial al dietei mediteraneene. Cercetările arată că persoanele care mănâncă astfel - concentrându-se pe fructe, legume, pește, fasole și cereale integrale, împreună cu uleiul de măsline - au simptome de psoriazis mai puțin severe. Nu ești fan al acestui ulei? Uleiurile de nuci și avocado au, de asemenea, aceste grăsimi sănătoase.

Utilizați-le în sosuri sau salate.

Mănâncă mai mult: fructe

Fructele au antioxidanți, fibre și alte vitamine care luptă împotriva inflamației. Mănâncă o varietate de culori. Fiecare fruct are propriul amestec de nutrienți. Cireșele și merele au antioxidanți numiți polifenoli, în timp ce portocalele și pepenii sunt bogate în vitamina C. Ananasul are o enzimă antiinflamatoare numită bromelină.

Mănâncă mai mult: fasole

Acestea sunt surse bune de proteine, fibre și antioxidanți, care pot ajuta să vă mențineți greutatea sub control și să vă ușurați inflamația din corp, iar cercetările sugerează că o dietă vegetariană vă poate ajuta cu simptomele psoriazisului.

Mănâncă mai mult: nuci

Nucile sunt încărcate cu substanțe nutritive, grăsimi sănătoase și fibre. Puneți o mână de nuci într-o salată sau luați-le ca gustare. 

Mănâncă mai mult: condimente și ierburi

Când aromezi felurile de mâncare cu acestea, presară mai puțină sare. Acest lucru poate ajuta să vă protejați de hipertensiune arterială și reduce riscul de atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Condimentele și ierburile sunt, de asemenea, surse de antioxidanți antiinflamatori. Presară scorțișoară sau nucșoară în cereale, alege să utilizezi mărar sau rozmarin, condimentează-ți carnea cu chimen sau busuioc.

Mănâncă mai puțin: carne roșie grasă

Acest lucru poate declanșa inflamația și poate duce la apariția unor erupții psoriazice mai mari și mai severe. De asemenea, grăsimile saturate din carnea roșie pot crește șansele de boli de inimă, iar persoanele cu psoriazis sunt deja mai susceptibile de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Mănâncă mai puțin: zahăr

Poate agrava inflamația și poate crește riscul de boli de inimă. De asemenea, poate duce la creșterea în greutate și supraponderalitatea sau obezitatea pot agrava psoriazisul. Treceți peste băuturile zaharoase și reduceți consumul de dulciuri. Deoarece se găsește și în unele locuri surprinzătoare, cum ar fi pâinea și diverse sosuri, citiți etichetele produselor.

Mănâncă mai puțin: alimente prăjite

Acestea sunt bogate în grăsimi saturate, care au compuși inflamatori denumiți produse finale avansate de glicație (AGE). Se formează atunci când un aliment este gătit la o temperatură ridicată. Alegeți alimente coapte, fierte sau gătite la abur, în loc de cele prăjite.

Bea mai puțin: alcool

Prea mult alcool poate declanșa apariția psoriazisului. Experții consideră că poate afecta sistemul imunitar și declanșa inflamația. De asemenea, alcoolul poate să împiedice medicamentele pentru psoriazis să acționeze. Limitați consumul la o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați.

Dacă aveți psoriazis sever, poate nu ar fi o idee rea să îl eliminați complet.

Petrut Mazilu

Foto: pixabay

Articole înrudite