Alimentaţia trebuie schimbată radical de la un anotimp la altul!
După o fază de încărcare cu cărnuri şi grăsimi din timpul iernii, urmează consumul de alimente viu colorate, zemoase şi pline de nutrienţi.
28 Iulie 2015, 06:11
O dietă sănătoasă necesită un plan, un scop, precum şi efortul de a include în mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu includ în mese cantitatea corespunzătoare de nutrienţi din fiecare grup alimentar şi astfel produc un dezechilibru în organism.
Este important să acordăm atenţie atât cantităţii, cât şi calităţii alimentelor pe care le consumăm în fiecare anotimp. Luna martie face trecerea de la anotimpul friguros la anotimpul călduros. Ziua devine mai lungă, temperaturile cresc, totul este mai viu colorat şi plin de energie, totul prinde viaţă.
Nu doar vremea de afară se schimbă odată cu anotimpul, ci putem spune că întreaga viaţă pe pământ. Făcând parte din natura care ne înconjoară, organismul nostru suferă, de asemenea, modificări, pentru că se adaptează la mediul înconjurător.
Pentru a înţelege mai bine motorul de funcţionare al organismului nostru la diferenţele de anotimpuri, vă prezint câteva diferenţe.
Primăvara şi vara – zile lungi şi plăcute
“Suntem alerţi un număr mai mare de ore, implicaţi în mai multe activităţi, toate acestea necesitând un consum caloric crescut. Este de preferat consumul de alimente “energice” cât mai uşor digerabile şi cât mai bogate în nutrienţi. Putem menţiona fructele, orezul, cartoful, cerealele şi derivatele lor pentru a asigura energie corpului.
Pe când consumul de carne şi grăsimi ar trebui redus, dar nu exclus! Pentru a asigura necesarul proteic, esenţial pentru regenerarea ţesuturilor, în această perioadă sunt indicate cărnurile slabe precum peştele, păsările de curte şi muşchiul de vită.
Reducerea proteinelor din sursă animală va fi compensată în această perioadă prin prezenţa proteinelor vegetale: mazăre, linte, năut, orez, fasole ş.a. Prezenţa fructelor, legumelor şi a verdeţurilor în alimentaţie este obligatorie în această perioadă.
Corpul are nevoie de vitaminizare după anotimpul rece în care acestea au fost prezente în număr redus. Tot aici menţionăm temperaturile tot mai ridicate, care conduc organismul spre pierderi de lichide şi, odată cu ele, şi vitaminele şi mineralele.
Astfel, prezenţa fructelor este binevenită de circa două ori pe zi”, ne-a spus antrenorul Lucian S. Nicolescu.
Toamna şi iarna – zile scurte şi reci
“Avem un număr redus de ore în care corpul este activ. Nutriţional vorbind, necesarul nostru caloric este mai mic (necesităm porţii de hrană mai mici, sau număr mai mic de mese). De aici înţelegem de ce unele persoane se îngraşă iarna. Activităţile acestora s-au redus, dar consumul caloric a rămas ridicat, surplusul de calorii consumate urmând a fi depozitat sub forma ţesutului adipos.
Prezenţa redusă a legumelor şi a fructelor în acest sezon împinge alimentaţia din această perioadă spre un aport crescut de proteine şi lipide (predomină cărnurile, brânzeturile şi grăsimile).
Este indicat să respectăm alimentaţia în funcţie de anotimp. Nu trebuie să ne ferim de grăsimi, ele sunt esenţiale în aceste sezoane, ajutând organismul să lupte împotriva frigului. Dar totodată, avem obligaţia să fim atenţi la măsură, să evităm excesele şi să nu uităm importanţa leguminoaselor ori a legumelor puse “pentru la iarnă”.
După cum aţi observat, alimentaţia omului se schimbă radical de la un anotimp la altul. După o fază de încărcare cu cărnuri şi grăsimi pe timpul iernii, acestea urmează a fi înlocuite cu alimente viu colorate, zemoase şi pline de nutrienţi”, ne-a mai spus Lucian S. Nicolescu.