Ascultă Radio Antena Satelor Live

Carnea în alimentație - când și de ce devine... otravă

Excesul de carne creşte riscul de apariţie a afecţiunilor renale, litiazei în special , creşte nivelul trigliceridelor şi colesterolului sangvin şi deci a dislipidemiilor care favorizează apariţia afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic. Cu toate acestea medicii nutriţionişti ne sfătuiesc să consumăm săptămânal carne de peşte, pui sau curcan, ocazional porc, vită sau oaie şi foarte rar mezeluri.

16 Aprilie 2015, 05:51

Carnea nu trebuie să lipsească dintr-o dietă corectă, deoarece este principala sursă de proteine de calitatea I, conţine toţi aminoacizii esenţiali, vitaminele B şi D, minerale (fier, zinc, seleniu, crom, cupru) şi grăsimi. Este în acelaşi timp principala sursă de fier a organismului, de care acesta are nevoie zilnic într-o proporţie de 8-15 mg pentru oxigenarea şi hrănirea tuturor celulelor, cât şi pentru acoperirea pierderilor în cazul sângerărilor sau al hemoragiilor. Aportul zilnic de carne nu ar trebui să depăşească două porţii, iar săptămânal de maxim trei sau cinci ori. Porţia corectă: 150-200 g peşte sau 150 g carne roşie sau o jumătate de piept de pui sau 1 pulpă sau 30 g mezeluri crude sau semicrude (parizer, salam) sau 50 g mezeluri uscate.

Nu toate tipurile de carne au acelaşi conţinut de fier. Carnea mai închisă la culoare, în special ficatul şi splina, are o concentraţie mai mare de fier, iar pulpele de pui şi de curcan conţin de trei ori mai mult fier decât pieptul. În acelaşi timp, consumul de carne accelerează metabolismul fiind o sursă de calorii negative. Adică nu numai că nu îngraşă, dar generează un consum enegetic suplimentar din partea organismului. La cealaltă extremă se află grăsimea care nu solicită deloc metabolismul. Prin conţinutul de proteine, vitamine din grupul B şi minerale, asigură buna funcţionare a sistemului nervos, conferind vigoare psihică şi tonus cerebral.

Deoarece grăsimile din carne sunt saturate (conţin colesterol) acestea trebuie limitate şi nu eliminate din alimentaţie. Carnea de pui şi de curcan are cel mai mic procent de lipide saturate, spre deosebire de carnea roşie, în special vită şi oaie care au un grad maxim de saturare. De aceea se restricţionează în consumul persoanelor cu dislipidemii, supraponderale, hipertensive. Carnea albă (pui sau curcan) este bine să fie consumată în medie de două ori pe săptămână fiind o sursă importantă de proteine de calitate superioară. Peştele (mai ales cel oceanic) este cea mai indicată sursă de carne.

Alimente care te pot ajuta să detoxifici organismul în mod natural
Diete 09 Mai 2023, 18:52

Alimente care te pot ajuta să detoxifici organismul în mod natural

Când vine vorba de curățarea corpului de toxine dăunătoare, mâncarea este într-adevăr cel mai bun medicament.

Alimente care te pot ajuta să detoxifici organismul în mod natural
Condimentul de zi cu zi care te poate scăpa de pofta de dulce
Diete 25 Aprilie 2023, 13:26

Condimentul de zi cu zi care te poate scăpa de pofta de dulce

Cercetări recente au descoperit că zahărul poate da dependență și stimulează aceiași centri de plăcere ai creierului ca și...

Condimentul de zi cu zi care te poate scăpa de pofta de dulce
Efectele secundare ale medicamentelor pentru pierderea în greutate
Diete 25 Aprilie 2023, 13:10

Efectele secundare ale medicamentelor pentru pierderea în greutate

În ultimi ani, moda pastilelor destinate pierderii în greutate este destul de promovate și din nefericire, efectele secundare...

Efectele secundare ale medicamentelor pentru pierderea în greutate
Recomandări ale nutriţioniştilor pentru mesele de Paşti
Diete 15 Aprilie 2023, 16:41

Recomandări ale nutriţioniştilor pentru mesele de Paşti

Specialiştii în nutriţie reamintesc importanţa moderaţiei în următoarele zile, în care se mănâncă mai mult decât de obicei,...

Recomandări ale nutriţioniştilor pentru mesele de Paşti
Medicii şi nutriţioniştii reamintesc importanţa moderaţiei alimentare în următoarele zile
Diete 15 Aprilie 2023, 10:03

Medicii şi nutriţioniştii reamintesc importanţa moderaţiei alimentare în următoarele zile

Medicii şi nutriţioniştii reamintesc importanţa moderaţiei în următoarele zile în care de obicei se consumă mai mult, iar...

Medicii şi nutriţioniştii reamintesc importanţa moderaţiei alimentare în următoarele zile
Pomelo - 5 beneficii pentru sănătate
Diete 27 Martie 2023, 18:08

Pomelo - 5 beneficii pentru sănătate

Adesea confundat cu grapefruitul, pomelo este un fruct citric bogat în vitamine și cu multe virtuți. Întărirea sistemului...

Pomelo - 5 beneficii pentru sănătate
Dieta mediteraneană Vs dieta MIND: care protejează cel mai bine împotriva Alzheimer?
Diete 27 Martie 2023, 17:25

Dieta mediteraneană Vs dieta MIND: care protejează cel mai bine împotriva Alzheimer?

Un studiu publicat în revista americană Neurology a comparat impactul a două diete diferite, MIND și mediteraneeană, asupra...

Dieta mediteraneană Vs dieta MIND: care protejează cel mai bine împotriva Alzheimer?
Alimente sănătoase care pot deveni dăunătoare atunci când sunt consumate în exces
Diete 27 Martie 2023, 12:42

Alimente sănătoase care pot deveni dăunătoare atunci când sunt consumate în exces

Mai mult nu este întotdeauna mai bun, chiar și atunci când vine vorba de alimente sănătoase.

Alimente sănătoase care pot deveni dăunătoare atunci când sunt consumate în exces