Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se face cafeaua decofeinizată

Cafeaua fără cofeină este o băutura realizată din boabe de cafea a căror cantitate cea mai mare de cofeină a fost îndepărtată înainte de procesul de prăjire și măcinare.

Cum se face cafeaua decofeinizată

21 Iulie 2021, 14:52

Mulți iubitori de cafea sunt, din păcate, foarte sensibili la cofeină, ceea ce poate fi o problemă reală pentru persoanele predispuse la efectele negative ale cofeinei. Chiar și doar 10 miligrame de cofeină pot provoca o mare suferință. O problemă de care tind să sufere persoanele sensibila la cofeină este durerea de cap, care poate varia de la moderată la severă.

Acesta este motivul pentru care practic toată cafeaua decofeinizată are mai puțin de 10 miligrame de cofeină. Norma este de 2 până la 5 mg pe porție.

În mod uimitor, în zilele noastre, cafeaua decofeinizată compune undeva în jur de 12% din consumul total global de cafea (PM).

Consumul de cafea decofeinizată reprezintă circa 12% din consumul total de cafea la nivel mondial. Această cafea conţine totuşi circa 1-2% cofeină. Există circa 1.200 de compuşi chimici în cafea, jumătate dintre aceştia contribuind la aroma ei. O ceaşcă normală de cafea cu cofeină conţine aproximativ 50-70 miligrame din acestă substanţă, cantitatea variind în funcţie de metoda de preparare şi de soiul respectiv. Pentru multe persoane însă, chiar şi o cantitate de 10 miligrame de cofeină poate crea disconfort, stări de agitaţie sau tahicardii.

Există mai multe metode folosite pentru extragerea cofeinei din cafea, care modifică în primul rând aroma acesteia. Cafeina este o componentă care dă cafelei savoarea sa specifică, acrişor-amăruie.

Procesele de decofeinizare prespun înmuierea boabelor verzi de cafea în apă fierbinte şi adăugarea unui solvent sau carbon activ, care sunt folosite pentru a extrage sau dizolva cafeina. Solvenţii utilizaţi în mod frecvent sunt clorura de metilen sau acetatul de etil. În urma primei etape a procesului, boabele de cafea îşi pierd cea mai mare parte din aromă. Unele metode utilizează soluţia folosită iniţial, din care a fost eliminată cofeina, pentru a reînmuia boabele şi a le reda aroma.
Acest proces pe care l-am descris a fost inventat în 1905 de Ludwig Roselius, dar folosea benzenul, o hidrocarbură cu potenţial toxic. Cafeaua era înmuiată într-o soluţie salină şi apoi era tratată cu benzen. Astăzi, metoda e considerată periculoasă pentru sănătate şi nu mai este utilizată.
O altă metodă foloseşte aburul fierbinte în loc de apă pentru a înmuia boabele de cafea, care apoi sunt spălate cu solvenţii acetat de etil sau clorură de metilen pentru a dizolva cafeina. După tratatarea boabelor cu aceste substanţe, ele sunt limpezite cu apă şi introduse din nou în abur. Acetatul de etil este un ester (derivat al acizilor carboxilici) care se regăseşte în stare naturală în fructe şi legume cum ar fi bananele, merele şi în cafea. Folosirea lui prezintă cea mai mare siguranţă pentru că nu are efecte nedorite şi nu afectează nici alţi compuşi din cafea. 96-97% din cantitatea de cofeină este astfel eliminată. Multă vreme a fost preferată clorura de metilen, pentru că utilizarea ei păstra cel mai bine gustul cafelei, dar s-a renunţat la aceasta când s-a constatat că are un impact negativ asupra stratului de ozon al Terrei şi că este totuşi un compus cu un risc mai mare pentru sănătate. Actualmente se foloseşte predominant acetatul de etil.
Metoda „Swiss Water Process” utilizează un filtru din cărbune şi un solvent pe bază de dioxid de carbon comprimat. Boabele verzi sunt înmuiate în apă fierbinte. Soluţia rezultată este strecurată prin filtrele de cărbune activate cu solvent pentru a extrage cofeina. Boabele sunt apoi reintroduse în ea, pentru a reabsorbi aroma, dar nu şi cofeina. Metoda reuşeşte să elimine circa 98% din concentraţia de cofeină.

O altă metodă foloseşte apă minerală şi este similară celei bazate pe dioxid de carbon comprimat, dar în locul extragerii cofeinei cu ajutorul filtrelor, aceasta este eliminată prin clătirea cu apă minerală într-un al doilea vas, potrivit Rador.
Foto: pixabay

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce
Diete 14 Mai 2024, 12:04

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce

Gustările dulci și deserturile sunt la îndemână la fiecare colț de stradă, iar mulți dintre noi se luptă cu tentația de a...

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce
Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare
Diete 14 Mai 2024, 11:51

Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare

În lumea plină de opțiuni complicate și costisitoare pentru îmbunătățirea sănătății, uneori uităm de lucrurile simple și...

Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare
Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor
Diete 13 Mai 2024, 12:42

Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor

În căutarea unei alimentații sănătoase și a unei stări de bine optime, mulți dintre noi se bazează pe suplimentele alimentare...

Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor
Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică
Diete 13 Mai 2024, 12:32

Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică

În timp ce unele alimente sunt promovate intens pe rafturile supermarketurilor, există unele "bijuterii" nutriționale care...

Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică
9 moduri de a pierde în greutate fără dietă
Diete 04 Mai 2024, 11:46

9 moduri de a pierde în greutate fără dietă

Pentru a slăbi, nu este întotdeauna necesar să urmezi o dietă drastică. O alimentație echilibrată combinată cu o serie de...

9 moduri de a pierde în greutate fără dietă
Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm
Diete 21 Februarie 2024, 12:45

Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm

Consumul de alimente şi apă este esenţial pentru viaţă şi pentru funcţionarea optimă a organismului uman. Corpul nostru este...

Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm
5 sfaturi pentru a pierde rapid 6 kilograme
Diete 19 Februarie 2024, 18:47

5 sfaturi pentru a pierde rapid 6 kilograme

Presa americană de nutriție "Eat This, Not That" (Mănâncă asta, nu aia) enumeră 13 sfaturi de specialitate pentru a slăbi...

5 sfaturi pentru a pierde rapid 6 kilograme
Regula de aur a dietei acido-bazice
Diete 17 Februarie 2024, 12:20

Regula de aur a dietei acido-bazice

Dieta acido-bazică este o modalitate reală de a face sistemul digestiv să funcționeze din nou cum trebuie și de a scăpa de...

Regula de aur a dietei acido-bazice