Ascultă Radio Antena Satelor Live

După finalizarea perioadei de post este recomandată o alimentaţie echilibrată

Potrivit studiilor, în perioadele de post religios scade consumul de grăsimi saturate şi de grăsimi de tip trans şi creşte consumul de fibre alimentare.

După finalizarea perioadei de post este recomandată o alimentaţie echilibrată

07 Decembrie 2021, 09:13

Scopul principal al postului religios este, fără îndoială, unul spiritual, dar această perioadă cu importante modificări alimentare poate aduce şi beneficii semnificative sănătăţii umane.

'Din punct de vedere nutriţional, postul creştin-ortodox este o formă de vegetarianism, fiind restricţionat consumul de carne, lactate şi ouă, cu includerea, doar în anumite zile, a consumului de peşte. În unele variante, mai stricte, ale postului creştin ortodox, este restricţionat şi consumul de uleiuri vegetale, altele permiţând consumul de fructe de mare. Postul Crăciunului se remarcă, din punct de vedere alimentar, şi prin creşterea aportului de acizi graşi Omega-3, obţinuţi din alimente precum peştele, nucile, seminţele şi uleiurile vegetale. Aceste modificări ale alimentaţiei sunt considerate a fi responsabile pentru scăderea, la nivel seric, a nivelului colesterolului total şi a LDL colesterolului, aşa-numitul 'colesterol rău', responsabil pentru apariţia aterosclerozei', a explicat, pentru AGERPRES, nutriţionistul Adina Rusu.

Nivelul crescut al colesterolului seric este considerat un factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

'Prin efectul său de reducere a nivelului seric al colesterolului total şi al LDL colesterolului, postul religios ar putea contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare, beneficiile fiind mai mari atunci când aceste scăderi sunt menţinute pe perioade mai îndelungate de timp. Cu alte cuvinte, indicat ar fi ca şi după finalizarea perioadei de post să menţinem o alimentaţie cât mai echilibrată, să evităm să consumăm excesiv alimente de origine animală şi, în special, pe cele foarte grase şi să menţinem crescută ponderea alimentelor de origine vegetală din meniul nostru zilnic', precizează nutriţionistul.

Adina Rusu spune, totodată, că pentru a obţine, în urma perioadei de post religios, aceste beneficii asupra sănătăţii, este important să evităm să consumăm produse ultra procesate şi să alegem cu atenţie dintre produsele speciale 'de post', multe dintre ele încadrându-se perfect în categoria alimentelor 'junk food', având valoare nutriţională mică, fiind bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr şi sare.

'Astfel, dulciurile de post, cum ar fi îngheţata de post, biscuiţii de post, napolitanele de post şi multe altele conţin la fel de mult zahăr şi grăsimi ca dulciurile obişnuite din comerţ, fără a aduce vitamine şi minerale. De asemenea, îndulcitorii vegani, precum melasa, siropul de arţar sau cel de agave reprezintă tot zahăr adăugat, care, consumat în cantităţi crescute, contribuie la creşterea riscului de boli cardiovasculare şi de obezitate. În cazul 'laptelui' vegetal, trebuie să evităm produsele care au zahăr adăugat, acestea fiind uşor de identificat urmărind lista de ingrediente de pe etichetă. Brânzeturile vegetale pot reprezenta o alegere nesănătoasă, cele mai multe dintre acestea fiind bogate în grăsimi saturate. De asemenea, batoanele proteice vegane, precum şi înlocuitoarele vegane de carne pot avea în compoziţie atât grăsimi nesănătoase, cât şi zahăr, în multe cazuri având adăugată o proteină izolată din plante, fără ceilalţi nutrienţi care se găseau în planta din care a fost extrasă proteina', mai spune nutriţionistul.

Aceasta ne recomandă ca, în cazul în care optăm pentru astfel de produse de post, să citim etichetele nutriţionale, să învăţăm să le alegem pe cele mai sărace în grăsimi, zahăr sau sare, şi să optăm pentru alimente a căror listă de ingrediente începe cu surse vegetale de proteine cum ar fi fasolea, lintea, năutul sau soia şi nu doar cu extracte proteice din aceste plante.

Foto: pixabay

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Diete 01 Octombrie 2025, 10:15

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața

Postul intermitent (n.r. intermittent fasting), popularizat inițial ca o metodă eficientă de slăbit, este mult mai mult decât...

Beneficiile uimitoare ale postului intermitent, care îți schimbă viața
Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Diete 24 Septembrie 2025, 13:04

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă

Timp de zeci de ani, grăsimile au fost considerate principalul dușman al siluetei și al sănătății cardiovasculare. Sub...

Grăsimi bune vs grăsimi rele: Cum să le alegi corect pentru o inimă sănătoasă
Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Diete 08 Septembrie 2025, 09:37

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?

Postul intermitent a câștigat o popularitate imensă în ultimii ani, fiind promovat nu doar ca o metodă de slăbit, ci și ca o...

Postul intermitent: O dietă la modă sau un stil de viață sănătos?
Superalimente locale, la îndemâna oricui
Diete 08 Septembrie 2025, 09:21

Superalimente locale, la îndemâna oricui

Deși termenul de "superalimente" ne poate duce cu gândul la fructe exotice sau semințe rare, adevărata bogăție nutritivă se...

Superalimente locale, la îndemâna oricui
Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Diete 12 Mai 2025, 00:12

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?

Adoptarea unor diete sănătoase are un rol esențial în menținerea sănătății fizice, psihice și în prevenirea multor boli cronice.

Ce înseamnă o dietă sănătoasă?
Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 10 Aprilie 2025, 11:52

Alimentația corectă, un aliat important al longevității

Cercetătorii susțin că alimentația joacă un rol esențial în prelungirea duratei de viață, după ce au analizat regimurile...

Alimentația corectă, un aliat important al longevității
Diete 07 Aprilie 2025, 05:48

Dieta adecvată în menopauză

Menopauza nu este o boală... Cu toate acestea, această etapă inevitabilă din viața unei femei aduce cu sine o serie de...

Dieta adecvată în menopauză
Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric
Diete 06 Martie 2025, 11:56

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric

Cancerul gastric este una dintre cele mai agresive forme de cancer, având factori de risc precum infecția cu Helicobacter...

Alimentația joacă un rol-cheie în reducerea riscului de cancer gastric