Ascultă Radio Antena Satelor Live

Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi

Există lucruri mai puţin cunoscute şi interesante despre produsele alimentare, la care nu ne-am gândit până acum sau nu le-am bănuit.

Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi
Foto: Pixabay

Articol de Petruț Mazilu, 08 Septembrie 2023, 10:56

Iată câteva lucruri inedite despre alimentele pe care le consumăm zilnic:

Mierea nu se deteriorează niciodată. Arheologii au găsit miere în morminte egiptene vechi de mii de ani, și totuși, mierea era încă comestibilă.

Acest lucru se datorează proprietăților antibacteriene naturale ale mierii.

Cartofii sunt originari din America de Sud.

Deși acum sunt un aliment de bază în multe părți ale lumii, cartofii sunt originari din regiunea andină din America de Sud și au fost cultivați acolo cu mii de ani în urmă.

Fisticul este un fruct.

Deși îl consumăm în general ca o gustare sărată, fisticul este de fapt un fruct. El crește pe un mic arbust și este înrudit cu mango și sumac.

Căpșunile nu sunt fructe cu adevărat.

Din punct de vedere botanic, căpșunile nu sunt considerate fructe. Semințele lor mici sunt adevăratele fructe, iar "carnea" roșie pe care o mâncăm este, de fapt, partea comestibilă a plantei numită receptacul.

Ardeiul iute poate să-ți elibereze endorfine.

Substanța chimică responsabilă pentru iuțimea ardeilor iuți se numește capsaicină. Consumul acestei substanțe poate declanșa eliberarea de endorfine în creier, ceea ce duce la o senzație de euforie.

Carnea de porc nu este întotdeauna albă.

Carnea de porc obișnuită este de culoare roz, nu albă. Pentru a face carnea de porc să pară albă, se îndepărtează adesea pielea și se gătește la temperaturi ridicate.

Ciocolata poate conține mai multă cafeină decât cafeaua.

Deși conținutul de cafeină în ciocolată poate varia, unele ciocolate cu conținut ridicat de cacao pot conține mai multă cafeină decât o ceașcă de cafea.

Coaja unui ou de găină este permeabilă și conține peste 7.000 de pori mici. Acest lucru poate influența gustul oului dacă este depozitat într-un mediu cu mirosuri puternice.

Bananele sunt clasificate drept fructe botanice "false".

Botanic vorbind, bananele sunt clasificate astfel pentru că provin dintr-un ovar unic, iar fructele adevărate au semințe.

Cu toate acestea, bananele pe care le consumăm sunt sterile și nu conțin semințe.

Broccoli și varza sunt rude apropiate. Atât broccoli, cât și varza fac parte din aceeași familie de plante, Brassicaceae. Cu toate acestea, selecția artificială a condus la dezvoltarea diferitelor varietăți ale acestor legume.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile interesante despre alimentele pe care le consumăm zilnic. Lumea alimentelor este plină de fapte fascinante și de detalii pe care le putem descoperi pentru a ne îmbogăți cunoștințele culinare.

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce
Diete 14 Mai 2024, 12:04

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce

Gustările dulci și deserturile sunt la îndemână la fiecare colț de stradă, iar mulți dintre noi se luptă cu tentația de a...

Adevăr sau mit? Condimentul comun despre care se spune că te poate scăpa de pofta de dulce
Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare
Diete 14 Mai 2024, 11:51

Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare

În lumea plină de opțiuni complicate și costisitoare pentru îmbunătățirea sănătății, uneori uităm de lucrurile simple și...

Simplu, accesibil, eficient: Sucul de varză și puterea sa vindecătoare
Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor
Diete 13 Mai 2024, 12:42

Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor

În căutarea unei alimentații sănătoase și a unei stări de bine optime, mulți dintre noi se bazează pe suplimentele alimentare...

Misterul suplimentelor alimentare. Ce riscuri se ascund în spatele popularității lor
Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică
Diete 13 Mai 2024, 12:32

Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică

În timp ce unele alimente sunt promovate intens pe rafturile supermarketurilor, există unele "bijuterii" nutriționale care...

Prunele uscate, un superaliment. De ce ar trebui să le introduci în dieta zilnică
9 moduri de a pierde în greutate fără dietă
Diete 04 Mai 2024, 11:46

9 moduri de a pierde în greutate fără dietă

Pentru a slăbi, nu este întotdeauna necesar să urmezi o dietă drastică. O alimentație echilibrată combinată cu o serie de...

9 moduri de a pierde în greutate fără dietă
Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm
Diete 21 Februarie 2024, 12:45

Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm

Consumul de alimente şi apă este esenţial pentru viaţă şi pentru funcţionarea optimă a organismului uman. Corpul nostru este...

Ce se întâmplă cu organismul nostru când ne înfometăm
5 sfaturi pentru a pierde rapid 6 kilograme
Diete 19 Februarie 2024, 18:47

5 sfaturi pentru a pierde rapid 6 kilograme

Presa americană de nutriție "Eat This, Not That" (Mănâncă asta, nu aia) enumeră 13 sfaturi de specialitate pentru a slăbi...

5 sfaturi pentru a pierde rapid 6 kilograme
Regula de aur a dietei acido-bazice
Diete 17 Februarie 2024, 12:20

Regula de aur a dietei acido-bazice

Dieta acido-bazică este o modalitate reală de a face sistemul digestiv să funcționeze din nou cum trebuie și de a scăpa de...

Regula de aur a dietei acido-bazice