Ascultă Radio Antena Satelor Live

Nutriţionist: Transformările prin care trece organismul pot influenţa apetitul

Trecerea la ora de vară poate avea un impact extrem de puternic asupra organismului uman, a declarat nutriţionistul Adina Rusu, menţionând că aceasta poate fi cauza alegerilor alimentare nesănătoase şi a unui apetit dereglat.

Nutriţionist: Transformările prin care trece organismul pot influenţa apetitul

29 Martie 2022, 08:53

Ea arată că oamenii au un simţ natural al timpului, un ritm circadian care se dezvoltă chiar înainte de naştere, din viaţa intrauterină. În opinia sa, perturbarea acestui ritm poate fi extrem de periculoasă, studiile scoţând în evidenţă o creştere a numărului de accidente de maşină, precum şi a incidenţei infarctului de miocard, a atacurilor vasculare cerebrale şi a altor afecţiuni cardiovasculare, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară.

'Organismul nostru funcţionează cu o anumită ritmicitate, în anumite tipare bine definite. Atunci când aceste tipare sunt perturbate, apar diferenţe în nivelul hormonilor de stres, precum şi modificări ale presiunii arteriale. Ambele pot fi factori declanşatori pentru unele evenimente cardiovasculare. Trecerea la ora de vară poate cauza şi o creştere a incidenţei episoadelor depresive, ritmul circadian fiind implicat şi în mecanismele care stau la baza afecţiunilor din această sferă. De asemenea, în perioada adaptării la ora de vară sunt frecvente tulburările de somn care pot afecta memoria, capacitatea de concentrare şi de luare a deciziilor, precum şi viteza de reacţie. Transformările prin care trece organismul nostru în această perioadă ne pot influenţa şi apetitul şi ne pot face să simţim o senzaţie de foame mult mai puternică. Responsabil pentru acest efect este nivelul fluctuant al hormonilor care acţionează asupra centrilor foamei şi saţietăţii de la nivelul creierului. Astfel, chiar şi un deficit mic de somn creşte nivelul grelinei, un hormon care cauzează senzaţia de foame, şi suprimă leptina, un hormon responsabil cu apariţia senzaţiei de saţietate după masă. Deficitul de somn creşte şi rezistenţa la insulină şi transmite corpului mesajul de a stoca mai multe calorii sub formă de grăsime', a explicat, pentru AGERPRES, Adina Rusu, nutriţionist-dietetician.

Mai mult, susţine ea, la apariţia acestei senzaţii nefireşti de foame, există şi riscul de a opta pentru alimente nesănătoase, bogate în zahăr şi în grăsimi.

'Atunci când dormim mai puţin, facem mai puţine alegeri sănătoase. Privarea de somn afectează funcţiile lobului frontal, responsabile, în mod normal, şi cu autocontrolul. Cu cât dormim mai puţin, cu atât există un risc mai crescut să cedăm impulsurilor şi să facem alegeri alimentare nesănătoase. Putem ajuta organismul să se adapteze mai uşor la aceste transformări impunându-ne o disciplină în ceea ce priveşte programul de somn şi alimentaţia. Astfel, deşi ne simţim poate mai obosiţi, mai spoliaţi de energie, este indicat să evităm consumul de cafea în a doua parte a zilei şi să încercăm, de la o zi la alta, să adormim cu 15-20 de minute mai devreme până reuşim să ne stabilizăm programul de somn. De asemenea, este important să încercăm să respectăm programul meselor principale ale zilei. Dacă înainte masa de seară era luată, de exemplu, la ora 19,00, după schimbarea orei, există riscul să mâncăm la ora 20,00, fapt ce ne poate afecta odihna, greutatea şi, în timp, sănătatea. În plus, masa de seară trebuie să fie cât mai redusă cantitativ şi cu un conţinut mic de grăsimi, pentru a favoriza, astfel, o bună digestie', a precizat Adina Rusu.

Nutriţionistul ne recomandă ca pe parcursul zilei să optăm pentru alimente care să dea senzaţia de saţietate, evitând astfel apariţia numeroaselor gustări între mese şi a unui apetit necontrolat.

'Leguminoasele, cum ar fi lintea, năutul şi fasolea, sunt foarte eficiente în crearea senzaţiei de saţietate, fiind bogate atât în fibre, cât şi în proteine. Alte alimente săţioase sunt cerealele integrale şi pâinea integrală, acestea putând fi asociate cu leguminoasele pentru a obţine suficiente fibre, dar şi o proteină completă, o proteină care să conţină toţi aminoacizii esenţiali, necesari pentru o bună funcţionare a organismului. Dacă senzaţia de foame apare totuşi într-un moment în care nu era planificată o masă sau o gustare, câteva nuci pot salva situaţia, acestea fiind foarte săţioase, prin conţinutul lor bogat în fibre, grăsimi sănătoase, proteine şi micronutrienţi. Şi, nu în ultimul rând, să nu uităm că plimbările în aer liber pot fi extrem de utile atât pentru sincronizarea ritmului biologic al organismului, cât şi pentru sinteza de vitamina D, pentru reglarea apetitului şi pentru obţinerea unui somn mai bun şi mai odihnitor', a mai spus Adina Rusu.

Foto: pixabay

Etichete : dieta nutritie apetit
Regula de aur a dietei acido-bazice
Diete 17 Februarie 2024, 12:20

Regula de aur a dietei acido-bazice

Dieta acido-bazică este o modalitate reală de a face sistemul digestiv să funcționeze din nou cum trebuie și de a scăpa de...

Regula de aur a dietei acido-bazice
Dieta și bărbații
Diete 16 Februarie 2024, 12:27

Dieta și bărbații

Și bărbații vor să scape de kilogramele nedorite. Aspectul lor este în joc, dar și sănătatea lor. Înainte de vârsta de 30 de...

Dieta și bărbații
Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Diete 15 Februarie 2024, 12:37

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?

Primăvara este sezonul dietelor. Nu vă lăsați păcăliți de toate promisiunile miraculoase pe care le auziți peste tot. Aflați...

Dieta - ce e adevărat, ce e fals?
Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Diete 13 Februarie 2024, 14:18

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelul colesterolului care este prea ridicat poate fi controlat prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Diete 11 Ianuarie 2024, 21:11

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale

Sărim peste mese sau mâncăm pe fugă din lipsă de timp, ciugulim pentru a compensa: stilul nostru de viață nu ne permite...

Slăbire: plantele, aliații siluetei tale
Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Diete 23 Noiembrie 2023, 16:51

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale

Studiul, realizat de un grup de cercetători britanici, și-a propus să analizeze recomandările alimentare cu fructe de...

Mai puțin de jumătate din recomandările dietetice europene privind consumul de fructe de mare sunt îndeplinite de rezervele naționale
Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Noiembrie 2023, 13:40

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente

Acest studiu investighează aportul de micronutrienți de risc din alimente nefortificate, alimente fortificate și suplimente...

Aportul de micronutrienți în „dieta olandeză”: alimente, alimente îmbogățite și suplimente
Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă