Ascultă Radio Antena Satelor Live

Trebuie să renunțăm la zahăr? De tot? Pentru totdeauna?

Ce este zahărul? Un carbohidrat, numit zaharoza, compus din doua molecule, una de fructoza si una de glucoza.

Trebuie să renunțăm la zahăr? De tot? Pentru totdeauna?

06 Septembrie 2022, 06:56

Acest zahar se gaseste in mod natural, in cantitati mai mari sau mai mici, in legume, fructe, miere, seva de artar si alte plante.
„Produsul zahăr” este extras din trestie de zahăr și sfeclă, care sunt deosebit de bogate în zaharoză. Comercializat sub diverse forme de pudră, zahărul este unul dintre produsele de bază ale fabricării de patiserie și biscuiți, esențial în cofetărie și intens folosit de industria alimentară atât pentru băuturi, cât și pentru tot felul de produse solide.
Prin urmare, eliminarea produsului zaharat este cea care se răspândește. Acestea fiind spuse, toți cei care se scufundă în acest mod continuă să mănânce zahăr (zaharoză), fără să știe, din propria voință. Când, de exemplu, se sărbătoresc cu o caisă foarte coaptă, absorb aproximativ 5 g zahăr-zaharoză.

Zahăr: pentru ce este?
Toți carbohidrații pe care îi iei, indiferent de unde provin, sunt transformați în glucoză, cel mai simplu dintre ei este necesar pentru funcționarea tuturor celulelor din corpul tău și furnizorul esențial al acestei energii de care ai nevoie în mod constant ( chiar si cand dormi).
Această transformare a carbohidraților în glucoză durează mai mult sau mai puțin timp, în funcție de natura carbohidraților: simplu, precum zahărul, sau complex, precum amidonul din cereale. Pe de altă parte, unele celule pot folosi și alți nutrienți (anumiți acizi grași) pentru a găsi energie.
DAR singura și singura sursă de combustibil a creierului tău este glucoza. Fără el nu poate funcționa și de îndată ce lipsește în sângele care o irigă, își manifestă imediat nemulțumirea sub formă de disconfort (hipoglicemie).
Zahărul, care conține o moleculă de glucoză și alta de fructoză (care se transformă rapid în glucoză), este astfel unul dintre bunii furnizori ai creierului tău. Diabeticii știu bine acest lucru: poartă întotdeauna zahăr (sau o băutură dulci) cu ei pentru a compensa imediat hipoglicemia care le poate fi fatală. Și sportivii o știu: după un efort lung, au nevoie de un produs dulce.

Zahăr: cât?
Zahărul nu conține altceva decât cei doi carbohidrați ai săi. Nu există vitamine sau minerale. Aceasta este marea plângere împotriva lui, deoarece oferă ceea ce se numesc calorii goale.
De ani de zile, toate organismele nutriționale au convenit ca caloriile furnizate de zahăr (4 la gram) să nu depășească 5% din totalul caloriilor. Foarte recent, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a încurajat să nu depășești 10% din caloriile zilnice, precizând totodată că 5% ar fi mai bine pentru sănătatea ta.
Dacă ești o femeie de talie medie, cu puțină activitate fizică, arzi aproximativ 2.000 de calorii pe zi. Prin urmare, puteți consuma 25 până la 50 g de zahăr (5% din calorii = 100 de calorii = 25 g de zahăr). Adică 175 g până la 250 g pe săptămână. Ceea ce încă îți oferă puțină libertate.

Zahăr: unde este?
Această cotă zilnică sigură, o epuizezi rapid cu un sifon cu 30 g de zahăr per cutie. De aceea este în interesul tău să bei apă care, în orice caz, îți potolește mult mai bine setea!
Începi însă foarte puțin cu cele 2 până la 3 g de zahăr pe care ți le oferă un baton de 10 g de ciocolată neagră 70%.
În schimb, dacă ești obișnuit cu dulciuri industriale: produse de patiserie, biscuiți, produse de patiserie, deserturi industriale și produse dulci de tot felul (bomboane, batoane energetice și alte produse de cofetărie), este evident că depășești cu ușurință cota OMS de 10. % și că consumi mult prea mult zahăr.

Zahăr: ce rău?
Zaharul este cariogen, acest lucru a fost demonstrat de mult timp. Dar dacă te speli pe dinți dimineața și seara, riscul apariției cariilor este aproape neutralizat. De aici și importanța de a insufla acest obicei de bază copiilor tăi.
În rest, doar excesul de calorii furnizat de zahăr este dăunător și care duce la o mulțime de boli, vedeta fiind obezitatea (din care derivă diabetul, bolile cardiovasculare etc.).
De asemenea, zahărul este acuzat că este responsabil de acnee, sterilitate, tulburări de digestie și flora intestinală etc. Niciun studiu nu a demonstrat încă clar aceste daune.

Zahăr: creează dependență?
Zaharul trezeste placere, inca de la nastere. Un bebeluș abia ieșit din pântecele mamei zâmbește dacă i se pune puțin zahăr pe limbă și se strâmbă dacă este o substanță sărată, acidă sau amară.Apoi, acest gust pentru dulceață evoluează în funcție de mediul familial și obiceiurile alimentare. Este evident că cu cât i se dă mai multe alimente dulci unui copil, cu atât se va obișnui mai mult cu el și cu atât acest gust îi va rămâne cu el toată viața. Nimic nu este mai rau decat sa premiezi o bomboane si o sticla de sifon permanent in frigider!Energia aproape imediata oferita de un produs dulce (sau o bautura dulce) nu poate decat sa intareasca acest gust pentru zahar.atâta dependenta? Întrebarea este dezbătută. Această dependență de zahăr, ca un drog, a fost dovedită științific doar printr-un studiu pe șobolani, ceea ce nu înseamnă mare lucru.Dar ceea ce nu mai trebuie dovedit este că un aliment dulce declanșează o serie de reacții care se succed, cum ar fi cădere de domino: secreția de insulină (hormonul necesar metabolizării glucozei în celule), consumul acesteia de către celulele care o vor folosi sau o vor stoca sub formă de grăsime, scăderea glicemiei și nevoia de zahăr pentru a compensa lipsa. se întâmplă lent atunci când mâncarea dulci este consumată la sfârșitul unei mese și destul de repede când este consumată între mese, mese. Cu alte cuvinte, cu cât gustați mai multe produse dulci, cu atât beți mai multe băuturi dulci, cu atât îți poftești mai mult zahăr. . Este fiziologic și poate fi numit de fapt dependență sau intoxicație.Ar trebui eradicat zahărul din dieta ta?
Nu, evident, dacă consumul tău de zahăr nu depășește 25 până la 50 g pe zi permis.
In rest, este evident ca trebuie redusa, este o masura de siguranta pentru sanatatea ta. Dacă aveți kilogramele în plus, aceasta este și una dintre măsurile bune de luat pentru a le evacua. Dar nu trebuie înlocuit cu zahăr fals și produse ușoare: îndulcitorii sunt departe de a fi nevinovați.
Ar trebui să cedeți în fața modei actuale și să vă provocați să o eradicați din alimentație? Depinde de tine să decizi, cântărind cu atenție tot ceea ce va presupune acest lucru în viața ta de zi cu zi de familie și socială!

Diete 12 Octombrie 2023, 19:47

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă

unei greutati stabile, fara prea multe variatii, este importanta pentru a nu perturba functionarea organismului nostru. Un...

Greutatea stabilă crește longevitatea la femeile în vârstă
Diete 12 Octombrie 2023, 07:06

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?

Îndulcitori: otrăvuri sau protectori? Îndulcitorii, și în special aspartamul, sunt din nou în centrul atenției nutriționale....

Edulcorantele - otrăvuri sau protectori?
Diete 10 Octombrie 2023, 07:01

Dieta ketogenă

Dieta ketogenă (sau keto) a devenit una dintre cele mai populare diete pentru pierderea în greutate. Constă în a acorda loc...

Dieta ketogenă
Diete 06 Octombrie 2023, 06:50

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?

Acuzăm grăsimea și zahărul că sunt responsabile pentru progresia creșterii în greutate și a obezității. Trebuie spus că...

Zahăr sau grăsime: care îngrașă mai mult?
Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Diete 16 Septembrie 2023, 10:07

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă include fibre, legume, fructe, seminţe, peşte şi carne slabă. Fibrele din pâinea...

Dieta perfectă pentru persoanele în vârstă
Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile
Diete 13 Septembrie 2023, 11:48

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile

Este una dintre cele mai eficiente metode de a scăpa de surplusul de greutate, în trei luni ajutându-te să elimini 10 kg,...

Dieta Rina sau „dieta de 90 de zile”. Tot ce trebuie să știi și câteva exemple, pe zile
Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi
Diete 08 Septembrie 2023, 10:56

Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi

Există lucruri mai puţin cunoscute şi interesante despre produsele alimentare, la care nu ne-am gândit până acum sau nu le-am...

Lucruri inedite despre produsele pe care le consumăm în fiecare zi
Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen
Diete 29 Iunie 2023, 16:40

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen

Aspartamul, utilizat în produse precum băuturi dietetice sau în gume de mestecat, va fi declarat în iulie drept 'substanţă...

Unul dintre cei mai cunoscuţi îndulcitori artificiali din lume urmează să fie declarat posibil cancerigen