-

Combate insomnia cu aceste remedii naturale

A avea un somn bun noaptea este o parte importantă a menținerii sănătății generale. Dacă vă confruntați cu dificultăți în a dormi toată noaptea, acesta ar putea fi un semn de insomnie.

De obicei, adulții au nevoie de aproximativ șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Acest program de somn nu este același pentru toată lumea și poate varia în funcție de o serie de factori.

Mai important decât numărul de ore în care dormi este calitatea somnului tău în fiecare noapte. De asemenea, nevoile de somn se schimbă pe parcursul vieții pe măsură ce îmbătrânim.

Insomnia ne poate lăsa obosiți pe parcursul zilei și ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea emoțională. Dacă corpul nu are suficientă odihnă, poate afecta starea de spirit și capacitatea de concentrare.

De asemenea, este mai posibil riscul de afecțiuni precum depresia, obezitatea, bolile de inimă și diabetul.

Dacă aveți nevoie de un ajutor suplimentar pentru a dormi bine noaptea, luați în considerare următoarele suplimente naturale.

Melatonina este un hormon pe care corpul îl produce în mod natural și semnalează creierului că este timpul pentru somn. Ora din zi influențează ciclul de producție și eliberare al acestui hormon - nivelurile de melatonină cresc în mod natural seara și scad dimineața.

Din acest motiv, suplimentele de melatonină au devenit un ajutor popular pentru somn. Mai mult, mai multe studii arată că melatonina îmbunătățește calitatea și durata somnului în timpul zilei. Acest lucru este deosebit de benefic pentru persoanele ale căror programe le impun să doarmă în timpul zilei, cum ar fi serviciul în ture.

Mai mult, melatonina poate îmbunătăți calitatea generală a somnului la persoanele cu tulburări de somn. Mai exact, melatonina pare să reducă timpul de care oamenii au nevoie pentru a adormi și crește cantitatea totală de timp de somn.

Valeriana este o plantă originară din Asia. Rădăcina sa este frecvent utilizată ca tratament natural pentru simptomele de anxietate, depresie și menopauză. Rădăcina de valeriană este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvent utilizate suplimente pe bază de plante care ajută somnul.

Magneziul este un mineral implicat în sute de procese din corpul uman și este important pentru funcția creierului și sănătatea inimii. În plus, poate ajuta la calmarea minții și a corpului, facilitând calitatea somnului.

Studiile arată că efectul relaxant al magneziului se poate datora parțial capacității sale de a regla producția de melatonină. Se știe că magneziul relaxează mușchii și induce somnul. Un studiu a constatat că o combinație de magneziu, melatonină și vitamina B a fost eficientă în tratarea insomniei, indiferent de cauză.

De asemenea, magneziul pare să crească nivelurile de acid gamma aminobutiric, un "mesager" al creierului cu efecte calmante (n.r. este considerat a fi unul dintre cei mai importanți mediatori inhibitori centrali).

Studiile arată că nivelurile insuficiente de magneziu din corp pot fi legate de insomnie.

Pe de altă parte, creșterea aportului de magneziu prin administrarea de suplimente poate ajuta la optimizarea calității și cantității somnului.

Lavanda se găsește pe aproape toate continentele. Produce flori violete care, când sunt uscate, au o varietate de utilizări casnice. Mai mult, se crede că parfumul liniștitor al lavandei îmbunătățește somnul.

De fapt, mai multe studii arată că pur și simplu mirosul de ulei de lavandă cu puțin timp înainte de somn poate fi suficient pentru a îmbunătăți calitatea somnului. Acest efect pare deosebit de puternic la cei cu insomnie ușoară.

Deși aromaterapia cu lavandă este considerată sigură, aportul oral de lavandă a fost legat de greață și dureri de stomac în unele cazuri. Uleiurile esențiale sunt destinate aromaterapiei și nu ingestiei orale (27 sursă de încredere).

De asemenea, este demn de remarcat faptul că doar un număr limitat de studii ar putea fi găsite cu privire la efectele suplimentelor de lavandă asupra somnului. Astfel, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea face concluzii puternice.

Floarea pasiunii, cunoscută și sub numele de Passiflora, este un alt remediu popular pe bază de plante pentru insomnie. 

Petrut Mazilu

Foto: pixabay