Ascultă Radio Antena Satelor Live

Fibrele: indicate pentru a pierde în greutate?

Invizibile în alimentația noastră, fibrele ocupă totuși un loc preponderent în alimentația noastră echilibrată, fără a ne furniza nici cea mai mică calorie.

Fibrele: indicate pentru a pierde în greutate?

05 Septembrie 2022, 04:04

Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste fibre esențiale sunt un bun atu pentru slăbire.

Ce sunt fibrele?
Fibrele alimentare sunt substanțe care se găsesc numai în pereții celulari ai plantelor, adică cereale, legume, fructe și alge.
Compoziția lor este foarte complexă și variabilă în funcție de originea lor. Cu toate acestea, fibrele alimentare sunt clasificate în două grupe majore: solubile și insolubile.
Primele, după cum sugerează și numele lor, se dizolvă în apă. Insolubilele se umflă cu apă ca un burete. Toate formează un volum benefic pentru tractul digestiv. De aici și celălalt nume de „alimente în vrac”.
Nu există fibre alimentare în alimentele de origine animală (carne, pește, ouă, produse lactate), nici în ulei și vin (deși sunt de origine vegetală), nici în zahăr, nici în apă.
Deoarece suntem animale și nu plante, nu există fibre alimentare stocate în corpul nostru. Și totuși, ele sunt esențiale pentru noi.

Fibre, cum funcționează?
Spre deosebire de vaci, nu avem în organism o enzimă care să atace fibrele. Rezultate? Nu sunt digerate în stomac sau în intestinul subțire și ajung, intacte, în intestinul gros unde avansează încetul cu încetul.
Deoarece nu sunt degradate, fibrele alimentare nu furnizează calorii.
Dar în această călătorie, bacteriile intestinale au grijă de ele: fibrele încep să fermenteze. Și apoi eliberează produse secundare: un anumit tip de acizi grași și gaze.
Toată această activitate intestinală intensă are efecte benefice asupra sănătății noastre.

Beneficiile fibrelor
Datorită acțiunii lor asupra activității intestinului și volumului lor, fibrele sunt esențiale înainte de toate pentru a evita constipația. De asemenea, reduc riscul de a avea hemoroizi, diverticuli și, cel mai probabil, cancer de colon.
Diverse studii arată că fibrele alimentare au un efect pozitiv asupra zahărului din sânge prin încetinirea absorbției carbohidraților și, de asemenea, asupra prevenirii bolilor coronariene prin scăderea colesterolului.

Fibre: un bun supresor al poftei de mâncare pentru slăbire
Deoarece oferă volum în stomac, fibrele alimentare sunt sațioase.
Și ce se întâmplă când suntem săturați corespunzător? Mâncăm mai puțin pentru că nu ne mai este foame!
Procesul natural de sațietate se desfășoară fără nicio problemă și nu există riscul să mănânci peste nevoile tale de energie și, prin urmare, să te îngrași.
Iar daca ai cateva kilograme de slabit, simplul fapt de a creste proportiile de fructe si mai ales de legume care ofera fibre satioase le poate elimina usor.
Acesta este motivul pentru care fibrele alimentare sunt un bun bun pentru slăbire. Și fără pericol, prin simpla restabilire a unui echilibru nutrițional bun.

Fibre: cât și cum?
Necesarul de fibre este de 25 până la 30 g pe zi.
Chiar nu sunt greu de satisfăcut: este suficient să consumi 300 până la 400 g de legume și 150 până la 200 g de fructe în fiecare zi, fierte și crude.
Nimic mai ușor! O legumă cu carnea sau peștele la prânz, o supă groasă de legume la cină, legume crude sau o salată verde la aceste mese, câte o bucată de fructe la fiecare dintre ele (mic dejun, prânz și cină), și se joacă runda.
Dacă adoptăm o pâine integrală, bogată în fibre, dacă mâncăm din când în când legume care sunt și ele, creștem această cotă cu aceeași cantitate. Totul este profit.

fibre și apă
Pentru a-și îndeplini faptele bune, fibrele au nevoie de apă, fie pentru a se dizolva în ea, fie pentru a se umfla cu ea.
Desigur, fructele și legumele (mai ales în supă) sunt foarte bogate în ele. Dar acest lucru nu este suficient. Este deci necesar sa absorbiti suficiente lichide (apa, ceai, ceaiuri din plante), altfel exista riscul de balonare si constipatie. 800 ml până la 1 litru în timpul zilei: un castron cu ceai sau cafea la micul dejun, două-trei pahare de apă la fiecare masă, unul sau două între ele, ajungi repede acolo.

Foto: Pixabay

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde