Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpșunile și beneficiile lor. 11 motive care te vor convinge să le consumi!

Delicioase și parfumate, căpșunile sunt o binecuvântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru sănătatea și echilibrul organismului. Datorită proprietăților sale, aceste fructe ocupă un loc de cinste într-un top 20 al fructelor cu o puternică acțiune antioxidantă.

27 Mai 2016, 16:01

Aspectul lor ce imită forma inimii nu este întâmplător...natura încearcă în acest fel să ne facă cunoscut faptul că aceste fructe savuroase reprezintă un adevărat prieten pentru inimă. Datorită conținutui lor bogat în potasiu, acestea au puterea de a regla tensiunea arterială. În plus, căpșunile prezintă și proprietăți antiinflamatorii care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune.

Antocianinii pe care îi conțin stimulează memoria pe termen scurt. Mai nou, oamenii de știintă afirmă ca acești antocianini au potențial anticancer și pot împiedica dezvoltarea bolilor neurologice.
Mai mult decât atât, grație acestor antocianini, căpșunile sunt aliați de nădejde și în curele de slăbire. În ciuda gustului dulce și îmbietor, aceste fructe conțin doar 32 de calorii / 100 grame.

Fructele de al căror sezon ne bucurăm acum din plin sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E ), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli care le conferă acestora puternice proprietăți antioxidante, antibiotice, bactericide, antiinflamatoare și tonice.

Iată care sunt beneficiile consumului de căpșuni:

1. Ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor

Fibrele pe care căpşunile le conțin ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel bolile de inimă și acționând ca adjuvant în hipertensiune.

2. Au acțiune antiinflamatoare

Antioxidanții și fitochimicalele prezente în compoziția căpșunilor favorizează scăderea inflamației din corp și ajută la lupta împotriva anumitor afecțiuni inflamatorii precum osteoatrită, astm, ateroscleroză. Conform unui studiu recent, femeile care au consumat 16 sau mai multe căpșuni pe săptămână prezintă un risc mai scăzut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactivă, un indicator al inflamației din organism.

3. Luptă împotriva stresului

O singură ceașcă de căpșuni conține mai mult din doza de 100% de vitamina C recomandată zilnic. Este bine cunoscut faptul că vitamina C este eficientă împotriva stresului.

4. Tratează anemia, astenia și insomnia

Căpșunile asigură o bună funcționare a organismului, îl tonifică și îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei și a insomniei.

5. Previn apariţia cancerului

Căpșunile au un conținut mare de antioxidanți. Studii recente au scos la iveală faptul că oamenii care consumă alimente bogate în antioxidanți (precum căpșuni, mere, varză, broccoli) sunt mai ferite de bolile canceroase, iar în cazul în care le fac, au șanse mai mari de supraviețuire.

6. Sunt benefice pentru ficat și bilă

Datorită conținutului lor de vitamina K, căpșunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică și la afecțiunile bilei.

7. Ajută la vindecarea varicelor și a hemoroizilor

Proprietățile inflamatoare ale căpșunilor și efectul lor tonic asupra sistemului vascular ar ține varicele departe prin reducerea inflamațiilor și a stazelor venoase. De asemenea, tratamentul cu căpșuni este foarte bun și pentru hemoroizi.

8. Previn malformațiile apărute în timpul sarcinii

Căpșunile conțin acid folic, o substanță care previne apariția malformațiilor fătului și care contribuie la dezvoltarea sănătoasa a acestuia.

9. Previn bolile oftalmologice

Căpșunile conțin vitamina C și complexul de vitamine B, fiind astfel o sursă foarte bună în prevenirea afecțiunilor sau bolilor care pot duce la degenerarea maculară și la distrugerea vederii.

10. Împiedică dezvoltarea bolilor neurologice și degenerative

Consumul de căpșuni poate scădea riscul apariției bolilor degenerative. Deoarece conțin acid folic din abundență (la populația în vârstă o cantitate insuficientă de acid folic poate contribui la apariția aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul funcției cognitive), căpșunile sunt recomandate pentru a vă reface rezervele de acid folic din organism.

11. Au efect antiîmbătrânire

Căpșunile au și un efect antiîmbătrânire grație conținutului lor de biotină (vitamina H). Biotina este implicată în metabolizarea zahărului și a grăsimilor, dar ajută și la fortifierea părului și a unghiilor.
Acidul elagic conținut de căpșuni favorizează elasticitatea pielii, împiedicând-o să devină flască.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale