Ascultă Radio Antena Satelor Live

Căpșunile și beneficiile lor. 11 motive care te vor convinge să le consumi!

Delicioase și parfumate, căpșunile sunt o binecuvântare atât pentru papilele gustative, cât și pentru sănătatea și echilibrul organismului. Datorită proprietăților sale, aceste fructe ocupă un loc de cinste într-un top 20 al fructelor cu o puternică acțiune antioxidantă.

27 Mai 2016, 16:01

Aspectul lor ce imită forma inimii nu este întâmplător...natura încearcă în acest fel să ne facă cunoscut faptul că aceste fructe savuroase reprezintă un adevărat prieten pentru inimă. Datorită conținutui lor bogat în potasiu, acestea au puterea de a regla tensiunea arterială. În plus, căpșunile prezintă și proprietăți antiinflamatorii care ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune.

Antocianinii pe care îi conțin stimulează memoria pe termen scurt. Mai nou, oamenii de știintă afirmă ca acești antocianini au potențial anticancer și pot împiedica dezvoltarea bolilor neurologice.
Mai mult decât atât, grație acestor antocianini, căpșunile sunt aliați de nădejde și în curele de slăbire. În ciuda gustului dulce și îmbietor, aceste fructe conțin doar 32 de calorii / 100 grame.

Fructele de al căror sezon ne bucurăm acum din plin sunt bogate în apă, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, vitamine (C, B1, B2, E ), acid salicilic, acid elagic, acid pantotenic, proteine, zaharuri, uleiuri volatile, tanin şi polifenoli care le conferă acestora puternice proprietăți antioxidante, antibiotice, bactericide, antiinflamatoare și tonice.

Iată care sunt beneficiile consumului de căpșuni:

1. Ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor

Fibrele pe care căpşunile le conțin ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel bolile de inimă și acționând ca adjuvant în hipertensiune.

2. Au acțiune antiinflamatoare

Antioxidanții și fitochimicalele prezente în compoziția căpșunilor favorizează scăderea inflamației din corp și ajută la lupta împotriva anumitor afecțiuni inflamatorii precum osteoatrită, astm, ateroscleroză. Conform unui studiu recent, femeile care au consumat 16 sau mai multe căpșuni pe săptămână prezintă un risc mai scăzut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactivă, un indicator al inflamației din organism.

3. Luptă împotriva stresului

O singură ceașcă de căpșuni conține mai mult din doza de 100% de vitamina C recomandată zilnic. Este bine cunoscut faptul că vitamina C este eficientă împotriva stresului.

4. Tratează anemia, astenia și insomnia

Căpșunile asigură o bună funcționare a organismului, îl tonifică și îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei și a insomniei.

5. Previn apariţia cancerului

Căpșunile au un conținut mare de antioxidanți. Studii recente au scos la iveală faptul că oamenii care consumă alimente bogate în antioxidanți (precum căpșuni, mere, varză, broccoli) sunt mai ferite de bolile canceroase, iar în cazul în care le fac, au șanse mai mari de supraviețuire.

6. Sunt benefice pentru ficat și bilă

Datorită conținutului lor de vitamina K, căpșunile au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică și la afecțiunile bilei.

7. Ajută la vindecarea varicelor și a hemoroizilor

Proprietățile inflamatoare ale căpșunilor și efectul lor tonic asupra sistemului vascular ar ține varicele departe prin reducerea inflamațiilor și a stazelor venoase. De asemenea, tratamentul cu căpșuni este foarte bun și pentru hemoroizi.

8. Previn malformațiile apărute în timpul sarcinii

Căpșunile conțin acid folic, o substanță care previne apariția malformațiilor fătului și care contribuie la dezvoltarea sănătoasa a acestuia.

9. Previn bolile oftalmologice

Căpșunile conțin vitamina C și complexul de vitamine B, fiind astfel o sursă foarte bună în prevenirea afecțiunilor sau bolilor care pot duce la degenerarea maculară și la distrugerea vederii.

10. Împiedică dezvoltarea bolilor neurologice și degenerative

Consumul de căpșuni poate scădea riscul apariției bolilor degenerative. Deoarece conțin acid folic din abundență (la populația în vârstă o cantitate insuficientă de acid folic poate contribui la apariția aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul funcției cognitive), căpșunile sunt recomandate pentru a vă reface rezervele de acid folic din organism.

11. Au efect antiîmbătrânire

Căpșunile au și un efect antiîmbătrânire grație conținutului lor de biotină (vitamina H). Biotina este implicată în metabolizarea zahărului și a grăsimilor, dar ajută și la fortifierea părului și a unghiilor.
Acidul elagic conținut de căpșuni favorizează elasticitatea pielii, împiedicând-o să devină flască.

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale