Ascultă Radio Antena Satelor Live

Constipație: 8 alimente eficiente pentru a avea o mișcare intestinală, conform unui medic

O experiență inconfortabilă, jenantă și uneori dureroasă, dificultățile de a deplasa intestinul este o problemă cu care se confruntă mulți francezi. În timp ce modificările dietetice pot ajuta la alinare, un medic de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie împărtășește 8 alimente deosebit de eficiente împotriva constipației.

Articol de Simona Lazăr, 04 Octombrie 2023, 19:24

Balonare, crampe, dureri de stomac, greutate, stomac umflat, gaze intestinale... Această colecție de senzații este bine cunoscută persoanelor predispuse la constipație. Se estimează că unul din cinci francezi este afectat de o problemă de constipație, definită printr-o reducere a frecvenței scaunelor (mai puțin de 3 scaune pe săptămână) asociată cu dificultăți de evacuare a acestora.
Femeile sunt mai afectate de această problemă zilnică enervantă din cauza simptomelor însoțitoare, cum ar fi durerea abdominală. Cauza: variatii hormonale care influenteaza functionarea tranzitului (in timpul ciclului menstrual, sarcina sau menopauza).
Această dificultate de a avea o mișcare intestinală poate fi ocazională sau cronică. Se spune că constipația este ocazională când simptomele durează doar câteva zile. Invers, in cazul constipatiei cronice, neplacerile au persistat in timp (mai mult de 6 luni).
De ce suntem constipati?
Această tulburare, legată de o funcție digestivă lentă și de progresia prea lentă a scaunelor, poate avea mai multe origini, în principal legate de stilul de viață: o alimentație prea dezechilibrată (săracă în fibre, cereale integrale și leguminoase). ), hidratarea zilnică insuficientă sau absența sau lipsa activității fizice regulate, pe lângă un stil de viață sedentar (șezut pentru perioade prelungite).
Factorii mai ciclici pot afecta, de asemenea, tranzitul și pot provoca aceste dificultăți în a avea o mișcare intestinală, cum ar fi modificări ocazionale ale stilului de viață (expunerea la stres, schimbarea bruscă a dietei, călătoriile, probleme psihologice etc.), oprirea fumatului), administrarea temporară de medicamente sau chiar sarcina. Femeile însărcinate par în mod deosebit expuse acestei tulburări (6 din 10 gravide sunt constipate, comparativ cu 1 din 5 francezi).
Anumite boli precum diabetul sau cancerul colorectal pot contribui, de asemenea, la apariția constipației cronice.
Daca dieta joaca un rol important in managementul constipatiei (printre alte reflexe anti-constipatie), anumite alimente sunt extrem de eficiente in a avea o evacuare mai rapida a intestinului. Dr. Karan Raj, medic la NHS (National Health Service), serviciul britanic de sănătate publică, împărtășește cu Huffington Post UK cele 8 alimente de pus în meniu mai des.

1) Fructe anti-constipatie: para
Acest fruct care încântă papilele gustative toamna este plin de sorbitol. „Sorbitolul este un alcool de zahăr care acționează ca un laxativ natural prin atragerea apei în colon, înmuierea scaunelor și făcându-le să treacă mai ușor”, a spus dr. Karan pentru Huff Post UK. Pentru alte fructe bogate în sorbitol, încercați prune și prune uscate.

2) Fructe anti-constipație: kiwi
Acest fruct vedetă pentru micul dejun, bogat în vitamina C, conține actinidină, o enzimă digestivă care „crește motilitatea intestinală”, potrivit doctorului Karan. „De asemenea, ajută la descompunerea proteinelor pentru o digestie mai bună.” Pentru cei mai motivați, mâncarea pielii poate fi o opțiune bună: „dacă mănânci kiwi cu piele, vei primi cu 50% mai multe fibre”.

3) Fructe anti-constipație: măr
Acest fruct este bine cunoscut pentru proprietățile sale laxative, benefice în cazurile de tranzit neregulat. Merele sunt bogate în fibre pro-tranzit, în special pectină. „Colonul fermentează pectina în substanțe benefice pentru sănătatea intestinală”, spune dr. Karan. „Un singur măr mediu (cu piele) vă poate furniza aproximativ 5 grame de fibre, sau aproape 20% din aportul zilnic de fibre.”

4) Anti constipatie: fig
Acest fruct, care miroase a Mediteranei și luminează mâncărurile dulci și sărate, este un adevărat concentrat de fibre. O jumătate de cană de smochine uscate asigură aproximativ 8 grame de fibre, sau aproape o treime din necesarul zilnic de fibre, asigură medicul. „Există, de asemenea, dovezi care sugerează că ficina, o enzimă găsită în smochine, poate crește motilitatea intestinală.

5) Fructe anti-constipatie: fructe de padure
Căpșuni, zmeură, mure, afine. Aceste fructe de pădure colorate sunt mine de antioxidanți. Dar sunt și buni furnizori de fibre solubile și insolubile. Sistemul digestiv se luptă să digere cu ușurință fibrele, ceea ce necesită un efort suplimentar din partea mușchilor intestinali. Cu toate acestea, această contractilitate stimulează tranzitul.
Fibrele au si avantajul de a retine apa, ceea ce creste volumul scaunelor si ajuta la inmuierea acestora. „Fibrele solubile formează un gel atunci când absoarbe apă, care înmoaie scaunul, în timp ce fibrele insolubile oferă volum care stimulează regularitatea scaunelor”, confirmă medicul.

6) Anti constipatie: leguminoase
Fasolea albă, lintea verde, lintea de coral și alte alimente din familia leguminoaselor sunt surse excelente de fibre, care ajută la evacuarea intestinală.

7) Anti constipatie: apa
Este esențial să bei suficientă apă pentru a reporni tranzitul. Hidratarea a cel puțin 1L până la 1,5L de apă pe zi este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru. Pe partea de tranzit, consumul de apă suficientă crește volumul scaunelor, umezindu-ne și înmoaie scaunele noastre.

8) Anti constipatie: kombucha si chefir
Aceste două alimente, la care poți adăuga iaurt și alimente fermentate precum varza murată, sunt bogate în probiotice, microorganisme vii care au reputația de a ne răsfăța intestinele. Înmoaie scaunele.

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde