Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul legumelor cu frunze verzi poate reduce riscul de demenţă şi întineri creierul

Plantele cu frunze verzi sunt bogate în nutrienți esențiali și oferă numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.

Consumul legumelor cu frunze verzi poate reduce riscul de demenţă şi întineri creierul

14 Martie 2023, 10:22

Sunt bogate în vitamine și minerale - Plantele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de vitamine precum A, C, K și acid folic, precum și de minerale precum calciu, fier și magneziu. Aceste substanțe nutritive esențiale sunt importante pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și pentru multe alte funcții fiziologice.

Pot ajuta la menținerea greutății corporale sănătoase - Plantele cu frunze verzi sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea sațietății și pot preveni supraalimentarea. De asemenea, acestea sunt foarte puțin calorice, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a fi incluse în dietă.

Pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice - Consumul regulat de plante cu frunze verzi poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice precum boli de inimă, diabet și cancer. Aceste plante conțin compuși bioactivi, precum flavonoide și carotenoide, care pot avea efecte antioxidante și antiinflamatorii. (PM)

Oamenii de ştiinţă din Chicago au descoperit că o porţie de legume cu frunze verzi pe zi poate reduce riscul de demenţă şi poate întineri creierul. Un studiu cu scaner a constatat că persoanele în vârstă care consumau cel puţin şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână aveau mai puţine plăci senile legate de boala Alzheimer, iar creierul lor era cu patru ani mai tânăr decât cel al semenilor lor, potrivit Rador.

În cazul unui consum mai mare - şapte sau mai multe porţii pe săptămână, plăcile de amiloid din creier erau comparabile cu cele ale unor persoane cu 19 ani mai tinere decât cei care consumau o porţie sau chiar mai puţine legume săptămânal.

Legumele cu frunze verzi conţin mulţi antioxidanţi. Este posibil ca acestea să ajute la protejarea creierului de stresul oxidativ, care este asociat cu acumularea de plăci de amiloid care cauzează boala Alzheimer. "Aceste rezultate sunt incitante.

Îmbunătăţirea dietei într-un singur domeniu - cum ar fi consumul a mai mult de şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână sau evitarea alimentelor prăjite - a fost asociată cu mai puţine plăci de amiloid în creier şi cu o vârstă cu aproximativ patru ani mai tânără", a declarat liderul studiului, Pooja Agarwal de la Universitatea Rush din Chicago.

La cercetare, au participat 581 de persoane cu o vârstă medie de 84 de ani, fiind evaluate obiceiurile lor alimentare. Subiecţii şi-au dat consimţământul ca după moartea lor, să îşi doneze creierul pentru studii ştiinţifice.

FOTO: PIXABAY

Sanatos si verde 29 Ianuarie 2025, 21:36

Regim mediteranean pentru a combate depresia!

Iată un nou argument pentru a vă încuraja să treceți la dieta mediteraneană. Pe lângă beneficiile cardiovasculare, efectele...

Regim mediteranean pentru a combate depresia!
Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră
Sanatos si verde 27 Ianuarie 2025, 10:10

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră

Fericirea pare un ideal greu de atins, chiar și atunci când avem tot ce ne dorim. În fiecare zi, viața ne pune în față...

Cum influențează viața cotidiană fericirea noastră
Sanatos si verde 25 Ianuarie 2025, 21:30

Osteoartrita: 5 condimente pentru ameliorarea durerilor articulare în mod natural

Osteoartrită, artrită, poliartrită reumatoidă, traumatisme... Durerile articulare pot avea numeroase cauze. Deși arsenalul...

Osteoartrita: 5 condimente pentru ameliorarea durerilor articulare în mod natural
Sanatos si verde 17 Ianuarie 2025, 21:13

Când fumatul îngrașă

Pe termen lung, fumatul favorizează îngrășarea burții. Desigur, fumătorii își cresc cheltuielile energetice de bază consumând...

Când fumatul îngrașă
Sanatos si verde 03 Ianuarie 2025, 20:30

Există o doză optimă de alcool pentru o sănătate bună?

Peste 2 pahare de alcool pe zi pentru femei și 3 pahare pe zi pentru bărbați, riscul de mortalitate generală crește. În plus,...

Există o doză optimă de alcool pentru o sănătate bună?
Abordări moderne ale cercetării în dietetică
Sanatos si verde 23 Decembrie 2024, 14:47

Abordări moderne ale cercetării în dietetică

Dietetica este o disciplină care evoluează rapid. Ea încearcă să înțeleagă nevoile alimentare ale oamenilor. Cercetarea...

Abordări moderne ale cercetării în dietetică
Apiterapia, un aliat natural pentru sănătatea de iarnă
Sanatos si verde 17 Decembrie 2024, 12:16

Apiterapia, un aliat natural pentru sănătatea de iarnă

Pe durata iernii, alimentația noastră poate fi suplimentată cu produse apicole, bogate în vitamine, nutrienți și...

Apiterapia, un aliat natural pentru sănătatea de iarnă
Două dintre cele mai puternice plante împotriva cancerului
Sanatos si verde 05 Decembrie 2024, 13:21

Două dintre cele mai puternice plante împotriva cancerului

Ierburile aromatice sunt plante extraordinare, bogate în vitamine, minerale, fitochimice şi antioxidanţi care pot avea o...

Două dintre cele mai puternice plante împotriva cancerului