Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul legumelor cu frunze verzi poate reduce riscul de demenţă şi întineri creierul

Plantele cu frunze verzi sunt bogate în nutrienți esențiali și oferă numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.

Consumul legumelor cu frunze verzi poate reduce riscul de demenţă şi întineri creierul

14 Martie 2023, 10:22

Sunt bogate în vitamine și minerale - Plantele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de vitamine precum A, C, K și acid folic, precum și de minerale precum calciu, fier și magneziu. Aceste substanțe nutritive esențiale sunt importante pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și pentru multe alte funcții fiziologice.

Pot ajuta la menținerea greutății corporale sănătoase - Plantele cu frunze verzi sunt bogate în fibre, care ajută la menținerea sațietății și pot preveni supraalimentarea. De asemenea, acestea sunt foarte puțin calorice, ceea ce le face o alegere excelentă pentru a fi incluse în dietă.

Pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice - Consumul regulat de plante cu frunze verzi poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice precum boli de inimă, diabet și cancer. Aceste plante conțin compuși bioactivi, precum flavonoide și carotenoide, care pot avea efecte antioxidante și antiinflamatorii. (PM)

Oamenii de ştiinţă din Chicago au descoperit că o porţie de legume cu frunze verzi pe zi poate reduce riscul de demenţă şi poate întineri creierul. Un studiu cu scaner a constatat că persoanele în vârstă care consumau cel puţin şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână aveau mai puţine plăci senile legate de boala Alzheimer, iar creierul lor era cu patru ani mai tânăr decât cel al semenilor lor, potrivit Rador.

În cazul unui consum mai mare - şapte sau mai multe porţii pe săptămână, plăcile de amiloid din creier erau comparabile cu cele ale unor persoane cu 19 ani mai tinere decât cei care consumau o porţie sau chiar mai puţine legume săptămânal.

Legumele cu frunze verzi conţin mulţi antioxidanţi. Este posibil ca acestea să ajute la protejarea creierului de stresul oxidativ, care este asociat cu acumularea de plăci de amiloid care cauzează boala Alzheimer. "Aceste rezultate sunt incitante.

Îmbunătăţirea dietei într-un singur domeniu - cum ar fi consumul a mai mult de şase porţii de legume cu frunze verzi pe săptămână sau evitarea alimentelor prăjite - a fost asociată cu mai puţine plăci de amiloid în creier şi cu o vârstă cu aproximativ patru ani mai tânără", a declarat liderul studiului, Pooja Agarwal de la Universitatea Rush din Chicago.

La cercetare, au participat 581 de persoane cu o vârstă medie de 84 de ani, fiind evaluate obiceiurile lor alimentare. Subiecţii şi-au dat consimţământul ca după moartea lor, să îşi doneze creierul pentru studii ştiinţifice.

FOTO: PIXABAY

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:33

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației

Într-o lume din ce în ce mai agitată, anxietatea a devenit o problemă comună pentru multe persoane. Deși există numeroase...

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:27

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct

Vara ne aduce o abundență de fructe delicioase, iar caisele sunt cu siguranță printre favoritele sezonului. Aceste fructe...

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 21 Mai 2024, 14:37

Lumina soarelui topește grăsimea! 

Vrei să pierzi câțiva centimetri din talie?Razele soarelui vă pot ajuta.Acestea sunt concluziile unui studiu coreean...

Lumina soarelui topește grăsimea! 
Sanatos si verde 16 Mai 2024, 14:19

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul

Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna...

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul
Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 12:29

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă

De la aromele lor îmbietoare până la beneficiile lor pentru sănătate, florile de liliac au câștigat un loc de cinste în...

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 11:41

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate

În goana noastră zilnică pentru a obține sănătatea și fericirea, uneori uităm că cele mai simple acțiuni pot avea cele mai...

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății