Ascultă Radio Antena Satelor Live

Consumul moderat de sare nu reprezintă un risc pentru sănătate

Consumul moderat de sare nu reprezintă un risc pentru sănătate, indică rezultatele unui studiu canadian publicat de revista "Lancet".

13 August 2018, 05:17

Autorii cercetării de la Universitatea McMaster au constatat că un consum mediu de sodiu nu ascunde riscuri pentru sănătate pentru cele mai multe persoane, cu excepţia celor care depăşesc 5 grame pe zi - echivalentul a 2,5 linguriţe de sare. De asemenea, studiul arată că mai puţin de 5% dintre persoanele din ţările dezvoltate depăşesc această limită. Chiar şi pentru ei, totuşi, există o veste bună. Riscurile pentru sănătate atribuite consumului de sodiu pot fi eliminate dacă este îmbunătăţită calitatea nutriţiei, prin adăugarea în meniu a fructelor, legumelor, produselor lactate, cartofilor şi altor alimente bogate în potasiu. La studiu au participat 94.000 de persoane cu vârste cuprinse între 34 şi 70 de ani din 18 ţări, observate, în medie, pe o perioadă de opt ani. Cercetătorii au descoperit că riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral există doar dacă aportul zilnic de sodiu depăşeşte 5 grame.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, cu scop preventiv, ca doza de sodiu să fie limitată la 2 grame pe zi. Cu toate acestea, nu există dovezi că reducerea sa la un nivel atât de scăzut duce la beneficii semnificative pentru sănătate. Numai în ţările în care se consumă mai mult de 5 grame de sodiu pe zi - cum este cazul Chinei - există o relaţie directă între utilizarea sa şi riscul unor probleme cardiovasculare, cum ar fi atac de cord şi accident vascular cerebral.

RADOR

Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde