Ascultă Radio Antena Satelor Live

Este Qi Gong o gimnastică miraculoasă?

Aceste mișcări ușoare pot fi practicate la orice vârstă. Pline de beneficii pentru menținerea unei bune sănătăți, ele dezvoltă, de asemenea, bucuria și pofta de viață. Încercați-le!

Este Qi Gong o gimnastică miraculoasă?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 03 Aprilie 2024, 08:01

Qi Gong își are originea în cultura taoistă chineză cu peste 3.000 de ani în urmă. Iată cât de avansată este astăzi această practică! În societățile noastre occidentale, în care agitația, competiția și lumea iluzorie a imaginilor domnesc adesea, Qi Gong este o modalitate extrem de eficientă de a alunga agresiunile externe, de a unifica corpul cu mintea și de a ne ancora în autenticitatea noastră. Lentoarea mișcărilor îi poate descuraja pe cei cărora le place doar sportul intens și activitățile de lungă distanță. Dar această formă specială de gimnastică nu oferă aceleași beneficii ca și sportul. Toate mișcările sunt concepute pentru a urmări meridianele, circuitele care transportă Qi (energia) în tot corpul, conform medicinei tradiționale chineze și acupuncturii. Această încetineală este, de asemenea, încetineala respirației, un ritm esențial în viață. Iar respirația conștientă este una dintre cheile Qi Gong-ului.
Qi Gong: prevenirea problemelor feminine
Există un Qi Gong special conceput pentru a preveni și trata problemele cronice feminine, cum ar fi cistita și dezechilibrele hormonale. În primul rând, scopul este de a îmbunătăți echilibrul psiho-corporal și gestionarea emoțională. Mișcările vor dezvolta o percepție armonioasă și pozitivă a corpului, favorizând echilibrul nervos și dezvoltând încrederea în sine. Mai precis, anumite mișcări vor regla ciclurile menstruale. Acest lucru înseamnă, de asemenea, menstruații mai puțin dureroase, mai puțină retenție de apă și mai puțină iritabilitate. Alte probleme (mai ales feminine) includ picioarele grele și venele varicoase, care pot fi ameliorate prin anumite mișcări. Și în timpul sarcinii, viitoarele mame pot practica o serie de exerciții speciale pentru a optimiza dezvoltarea copilului lor.
Qi Gong este distractiv pentru copii
Între 7 și 10 ani, există un Qi Gong adaptat la nevoile lor. Mai jucăușe, sesiunile se concentrează pe imaginație și joacă. Sunt alese posturi de animale pentru a dezvolta și exprima emoțiile: mimați tigrul când sunteți furios (se eliberează tensiunea), jucați rolul ursului pentru a fi mai puțin indecis în viață (aveți mai multă greutate și îndrăzniți să faceți alegeri), imitați maimuța pentru a fi mai puțin închis în sine (chicoteli garantate)! Este, de asemenea, un mod de a învăța să ne relaxăm într-un mod distractiv și să ne concentrăm în mod natural, fără să ne forțăm. În același timp, copiii își stimulează dezvoltarea psihomotorie, făcând în același timp legătura între imaginație și expresia fizică. Este, de asemenea, o modalitate bună de a calma copiii turbulenți și hiperactivi.
Qi Gong: concentrare la locul de muncă
În timp ce societatea noastră se concentrează foarte mult asupra minții, aceasta nu este întotdeauna conectată la ceea ce este esențial. În toate solicitările exterioare ale vieții de zi cu zi, există multă împrăștiere, ceea ce ne slăbește percepțiile. Qi Gong este un răspuns la acest dezechilibru, pentru că unifică mintea cu corpul. Iar concentrarea este parte integrantă a fiecărei ședințe. Lentoarea mișcărilor ne permite să simțim momentul prezent, să trezim un maxim de senzații și să ne îmblânzim concentrarea. Înainte de a începe o zi de lucru, puteți face câteva exerciții pentru a stimula energia, dar într-un mediu calm, începând cu respirația conștientă, care duce deja la concentrare (stând cu picioarele încrucișate pe podea, pe un scaun sau chiar culcat).
Qi Gong este accesibil pentru grupele de vârstă 3 și 4
Puteți începe Qi Gong chiar și la vârsta de 100 de ani! Mișcările lente și simple sunt cu adevărat accesibile tuturor, chiar dacă vă simțiți complet ruginit. Cursurile pentru seniori sunt adaptate în mod special la fiziologia lor. Ele mențin sănătatea și pot îmbunătăți anumite probleme funcționale legate de vârstă, cum ar fi problemele articulare și reumatismul. Capul, umerii, coatele, genunchii și picioarele sunt ușurate, deoarece mișcările ajută la circulația internă a energiei. Acest lucru poate ameliora, de asemenea, durerile. Iar pe măsură ce ședințele avansează, oamenii își recapătă o mai mare mobilitate și independență.
Qi Gong îmbunătățește somnul
Această formă blândă de gimnastică poate avea un efect terapeutic asupra somnului. Somnul este perturbat de stres, anxietate, surmenaj sau depresie. Mai bine decât somniferele, care reprezintă o dependență periculoasă, practica regulată reglează funcțiile de adormire și problemele de insomnie. Există exerciții specifice pentru insomnie privind adormirea, atunci când vă ia aproape două ore să adormiți din cauza excesului de energie din partea superioară a corpului și din cap. Gesturile vor coborî energia în partea inferioară a corpului și vor elibera creierul de griji! În ceea ce privește trezitul în miez de noapte din cauza lipsei de energie și a unei lipse generale de chef, tocmai cu exerciții de respirație puteți regla funcționarea creierului și buna dispoziție.
Practicând Qi Gong, vă puteți recăpăta calmul și plăcerea de a trăi.
Relaxarea generată de corp și de minte deschide calea spre calm și bucurie, care sunt foarte complementare, dar și opuse. Cu ajutorul celor două etape ale respirației (una dintre cheile acestei gimnastici), inspirația și expirația, vă puteți concentra gândurile asupra calmului (inclusiv gândindu-vă la cuvântul calm) și apoi, pe măsură ce expirați, vă relaxați (gândindu-vă la cuvântul relaxare). Unul îl poate influența pe celălalt. Acest lucru înseamnă că intenția, ca și gestul, este importantă. În timpul ședințelor, puteți simți cum respirația dumneavoastră devine mai lentă, mai fină și mai regulată. Aceasta este o sursă de calm și de pace, un efect asupra cortexului cerebral care a fost observat științific.
Qi Gong pentru primăvară și vară
Primăvara, anotimp care acționează ca un semnal de trezire după iarnă, simțim nevoia de a ne goli corpul. Există așadar exerciții ideale pentru a susține această detoxifiere. Ele ajută funcțiile ficatului și ale vezicii biliare să purifice toxinele și să se debaraseze de deșeuri. În plus, sunt întinderi care armonizează emoțiile, foarte utile pentru persoanele sensibile la schimbările de sezon. Vara, energia corpului este la maxim, iar inima este cea care trebuie răsfățată. Anumite mișcări pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și chiar la tratarea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare. Puteți găsi profesori specializați pe site-ul federației.
O istorie a meridianelor
Potrivit medicinei chineze, meridianele formează un circuit energetic care circulă în toate organele și în tot corpul, de la picioare până la cap. Iar Qi Gong a fost conceput pentru a stimula Qi, energia care se află peste tot în noi (și în toată natura vie). Aceste meridiane energetice alimentează inima, plămânii, intestinele și stomacul. Ele se asigură că alimentele noastre sunt distribuite corect, că digestia noastră este eficientă și că toate acțiunile noastre sunt eficiente. Corpul și mintea sunt întotdeauna legate.

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:33

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației

Într-o lume din ce în ce mai agitată, anxietatea a devenit o problemă comună pentru multe persoane. Deși există numeroase...

Cum să combateți anxietatea cu ajutorul alimentației
Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 23 Mai 2024, 12:27

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct

Vara ne aduce o abundență de fructe delicioase, iar caisele sunt cu siguranță printre favoritele sezonului. Aceste fructe...

Caisele, savoarea gustului și sănătate într-un singur fruct
Sanatos si verde 21 Mai 2024, 14:37

Lumina soarelui topește grăsimea! 

Vrei să pierzi câțiva centimetri din talie?Razele soarelui vă pot ajuta.Acestea sunt concluziile unui studiu coreean...

Lumina soarelui topește grăsimea! 
Sanatos si verde 16 Mai 2024, 14:19

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul

Menopauza apare în viața femeilor în jurul vârstei de 50 de ani, aducând cu ea o serie de tulburări care nu sunt întotdeauna...

Menopauză: ce să mănânci pentru a-ți restabili echilibrul
Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 12:29

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă

De la aromele lor îmbietoare până la beneficiile lor pentru sănătate, florile de liliac au câștigat un loc de cinste în...

Arome îmbietoare, beneficii vindecătoare: Florile de liliac în medicina alternativă
Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Sanatos si verde 14 Mai 2024, 11:41

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate

În goana noastră zilnică pentru a obține sănătatea și fericirea, uneori uităm că cele mai simple acțiuni pot avea cele mai...

Plimbările zilnice, secretul unei vieți sănătoase și echilibrate
Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății