Ascultă Radio Antena Satelor Live

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!

Nu așteptați să fiți atacați de viruși și alte infecții bacteriene! Începeți de pe acum să vă stimulați organismul! Pe lângă suplimentele alimentare, există numeroase alimente care vă pot stimula sistemul imunitar datorită conținutului lor de vitamine și minerale. Pe lângă o alimentație echilibrată și variată, puteți da prioritate anumitor alimente care vă vor întări apărarea împotriva micilor afecțiuni ale iernii.

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 07 Ianuarie 2024, 15:37

Vitamina C: vedeta iernii
Vitamina C nu are echivalent atunci când vine vorba de a ne întări apărările. Așadar, este un excelent ajutor în lupta împotriva infecțiilor.
Vitamina C este, de asemenea, recomandată în special fumătorilor. Fumatul distruge această vitamină, așa că fumătorii sunt adesea deficitari în vitamina C.
Unde putem găsi vitamina C în alimentația noastră? Fructe (citrice, kiwi, coacăze negre, guava), pătrunjel și legume verzi (salată, varză, ardei, sorcova).
Vitamina B6: pentru a combate stresul
Principalele surse de vitamina B6: drojdia, germenii de grâu, carnea și peștele.
Vitamina B12: împotriva oboselii
Vitamina B12 ajută la combaterea oboselii și facilitează absorbția fierului.
Principalele surse de vitamina B12 sunt organele, ouăle, laptele și derivatele din lapte.
Fier: împotriva infecțiilor ORL
Carența de fier, frecventă mai ales la copii și la femei, poate duce la infecții ORL recurente.
Fierul din alimentație este mai bine absorbit de organism decât fierul sub formă de suplimente alimentare.
De asemenea, trebuie remarcat faptul că ceaiul împiedică absorbția fierului. Așadar, evitați să îl beți după o masă cu alimente bogate în fier.
ntre principalele surse de fier se numără budinca neagră, carnea roșie, ficatul și pateul de ficat de pasăre. Dar asta nu este prea mult: o felie de budincă neagră la fiecare zece zile sau o felie de ficat la fiecare săptămână vă va proteja de carența de fier.
Zincul: în centrul imunității
Jucând un rol în multiplicarea globulelor albe, care sunt actori-cheie în sistemul nostru imunitar, zincul are o importanță considerabilă.
Principalele surse de zinc sunt carnea, crustaceele, peștele, cerealele și lintea.
Magneziul: un agent antistres
Acest element ajută la combaterea stresului și știm cu toții că stresul ne slăbește apărarea.
Principalele surse de magneziu sunt: cerealele integrale (în special orezul integral), fructele uscate sau oleaginoase (caju, migdale, nuci), soia, peștele, legumele și anumite ape minerale (Hépar, Badoit).
Pe scurt, ceea ce mâncați iarna este important pentru aportul de vitamine!
Dieta de iarnă vă va oferi vitaminele de care aveți nevoie pentru a combate frigul, oboseala, stresul și multe alte afecțiuni!
Dar trebuie totuși să vă echilibrați alimentația, amintindu-vă să includeți legume și fructe în fiecare zi! Legumele și fructele sunt adesea mai puțin populare iarna, deoarece sunt mai rare și mai scumpe. Deși toate legumele sunt disponibile în magazine, legumele "în afara sezonului" sunt mai puțin gustoase. Așadar, alegeți legume de sezon pentru a evita dezamăgirile!
Iarna, gândiți-vă la cicoare, varză, morcovi, broccoli, sfeclă roșie, dovleac, mămăligă etc.
Pentru fructe, ananas, portocale, kiwi, mere, pere, litchi...
Dacă dieta nu este suficient de echilibrată sau dacă vă simțiți obosită, gândiți-vă la suplimente alimentare.

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 12:58

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
6 remedii naturiste pentru rozacee
Sanatos si verde 01 Iunie 2025, 00:23

6 remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin roșeață persistentă, vase de sânge vizibile, inflamații și...

6 remedii naturiste pentru rozacee
Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință
Sanatos si verde 13 Mai 2025, 11:16

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință

Rostopasca (Chelidonium majus) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți curative, folosită de secole în...

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință