Ascultă Radio Antena Satelor Live

Kinesiologia, ce este și ce afecțiuni ameliorează?

Dureri cronice de spate, tendinite recurente, burn-out, fobii... kinesiologia oferă ameliorarea acestor afecțiuni. Această metodă, încă puțin cunoscută publicului larg, lucrează asupra amintirilor corpului prin testare musculară, dezlănțuie blocajele fizice și emoționale.

Kinesiologia, ce este și ce afecțiuni ameliorează?

31 Ianuarie 2023, 13:20

Kinesiologie: ce este?
Kinesiologia aplicată s-a născut în anii 60 în Statele Unite. Venind din chiropractică, această metodă se bazează și pe medicina tradițională chineză, anatomie, neuroștiință și neurofiziologie.
Practicantul în kinesiologie, Julie Guérin, explică „kineziologia își propune să aducă echilibru între corp și minte, o eliberare de stres și de afecțiunile cotidiene”. Această metodă se bazează pe o cunoaștere a ființei umane și o luare în considerare a globalității acesteia. Adică atât aspectele fiziologice, cât și cele psihologice.
Specialistul precizează „Corpul nu uită, are memorie. Misiunea minții noastre este să ne protejeze de traumele noastre. La rândul său, corpul le îngrămădește. Ceea ce duce apoi la blocaje în corpurile noastre. , emoțiile noastre, minți, blocaje în viața noastră…”.
Pentru a găsi aceste blocaje dureroase, kinesiologii folosesc testarea musculară ca instrument principal. Permite „crearea unui dialog cu corpul”. Practicianul evaluează tonusul unui mușchi prin aplicarea unei presiuni scăzute asupra contracției, în timp ce se opune unui factor de stres. Poate fi o emoție, o poziție a corpului, o mișcare...

O metodă de însoțire, nu de îngrijire
Dacă unii profesioniști din domeniul sănătății sunt interesați de kinesiologie - precum kinetoterapeuții sau osteopatii - metoda nu este recunoscută de OMS sau de Ordinul Medicilor. Mai mult, Julie Guérin confirmă „cu kinesiologie, nu tratăm patologia persoanei care suferă. Îl însoțim zilnic spre o bunăstare, un echilibru. Ședințele se pot face în paralel cu un curs de îngrijire pentru a reduce suferința sau anxietățile care însoțesc o boală, dar nu pentru a o compensa”.

Kinesiologie: beneficiile sale fiziologice
Dacă kinesiologia nu vindecă, poate alina și sprijini bolnavii și familiile lor. Julie Guérin explică „kineziologia poate, de exemplu, să ajute persoanele care au dureri cronice, cum ar fi durerile de spate sau migrenele”.
Kinesiologia este probabil să acționeze asupra tulburărilor de somn, problemelor de memorie, durerilor legate de șoc și traume, tulburări musculare cronice sau chiar alergii alimentare.
Unii sportivi folosesc și această tehnică pentru a-și crește performanța fizică. Studenții sau profesioniștii își pot îmbunătăți, la rândul lor, abilitățile de învățare și concentrare.
Problemele emoționale sunt una dintre principalele cauze ale consultațiilor. Specialistul explică „cel mai des, clienții mei vin să mă vadă pentru blocaje emoționale, fobii sau probleme de echilibru personal/profesional. Nu mai știu unde sunt, unde vor să meargă. Sesiunile îi învață să-și asculte trupurile și nevoile profunde”.
Kinesiologia îți permite să te eliberezi de blocajele emoționale, să oprești tiparele repetitive (stres la un examen, performanță în public etc.), să ajuți la depășirea epuizării, să gestionezi mai bine problemele relaționale și schimbările de viață (separari, doliu, șomaj etc.). ).

De asemenea, ajută la pierderea în greutate
Kinesiologia poate fi, de asemenea, de ajutor în timpul unei diete. „Ședințele de kinesiologie îi ajută pe oamenii care doresc să-și piardă kilogramele emoționale”, adaugă Julie Guérin. Ea adaugă "este un acompaniament la dietă. Lucrez în colaborare cu un nutriționist care, la rândul său, efectuează o urmărire nutrițională clienților mei care doresc să slăbească".

Cum este o ședință de kinesiologie?
„Mai presus de toate, spun adesea că sunt atâtea sesiuni câte indivizi. Fiecare persoană este unică, fiecare are propria viață, viziunea asupra lucrurilor, cuvintele și sentimentele în funcție de experiențele sale”, precizează practicantul.
Sesiunea incepe cu un timp de discutie pentru a face bilantul cererii clientului si a defini ce asteapta acesta de la sedinta. „Datorită testului muscular, vom putea identifica originea afecțiunilor și apoi vom determina cea mai potrivită tehnică de eliberare a stresului înregistrat în memoria celulară”.
Echilibrul corp/minte se poate realiza prin mai multe metode precum mișcări musculare, oculare, energetice, EFT (Emotional Freedom Techniques: tehnici de libertate emoțională, o formă de presopunctură pentru eliberarea emoțiilor negative) sau vizualizări. Aceste tehnici permit reprogramarea corpului ca întreg (structural – emoțional – mental).
Sesiunea durează aproximativ 1 oră. Persoana rămâne complet îmbrăcată, de obicei întinsă pe o masă de masaj. În general, una până la trei sesiuni sunt suficiente. Pentru o muncă aprofundată, pot fi adăugate programări suplimentare. Cu toate acestea, este de preferat să distanțați sesiunile la o lună. „Acest interval de timp este necesar. Oferă corpului posibilitatea de a integra reechilibrarea pe care am putut să-i aducem”.

Kinesiologie: pentru cine?
Nu există contraindicații pentru această tehnică. Se poate practica pe:
copii;
adolescenţi ;
adultii ;
seniori;
bebelusi (in prezenta unui parinte in timpul sedintei);
femeile însărcinate.


Kinesiologie: ai grijă la derivă
În ciuda eforturilor organismelor oficiale de a structura profesia, kinesiologia nu este recunoscută de ordinul medicilor și nu este acoperită de asigurările de sănătate. Cu toate acestea, unele mutuale rambursează sesiunile.
Cu toate acestea, este și necesar să fiți atent atunci când vă alegeți kinetologul, s-au observat anumite derive în cadrul acestei profesii în procesul de structurare. Miviludes (Misiunea interministerială de vigilență și combatere a aberațiilor sectare) a raportat în raportul său din 22 martie 2018 o creștere a raportărilor de aberații sectare în sănătate.
Prin urmare, este esențial să ne amintim că kinesiologia însoțește un curs de îngrijire, dar nu îl înlocuiește. Dacă dificultatea traversată se rezolvă în timp, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Urzicile, primăvara din farfurie
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:54

Urzicile, primăvara din farfurie

Primăvară fără urzici nu ar trebui să existe. Fără urzici în meniul nostru, mai exact. Aceasta este recomandarea mea la...

Urzicile, primăvara din farfurie
Nicio masă fără salată verde
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:48

Nicio masă fără salată verde

Nicio masă fără salată verde. Acesta este sfatul zilei la Sănătos și verde. Zilele acestea vă fac poftă cu legume de sezon,...

Nicio masă fără salată verde
Mușchi ca Popeye, cu spanac
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 09:37

Mușchi ca Popeye, cu spanac

Miroase a primăvară, la Sănătos și verde. Asta pentru că vă reamintesc cât este de important să consumăm legume și...

Mușchi ca Popeye, cu spanac