Ascultă Radio Antena Satelor Live

Legume crude: beneficii și pericole

Legumele crude sunt sănătoase, bune pentru linie și pentru sănătatea ta. Da, dar nu întotdeauna! Pentru a obține cele mai multe plăceri și beneficii și pentru a evita potențialele lor pericole, este o chestiune de a le gestiona bine.

Legume crude: beneficii și pericole

05 Septembrie 2022, 04:19

Legume crude: mai bogate în vitamine
Legumele și fructele crude sunt mai bogate în vitamine, în special în C, deoarece gătitul distruge o mică parte din ele. Pentru sărurile minerale, fibre, antioxidanți (caroteni, polifenoli etc.) și carbohidrați, nimic nu este cu adevărat modificat.
Cu alte cuvinte, este esential, pentru a-ti asigura cota de vitamina C, sa consumi fructe crude in fiecare zi. Iarna, citrice. Vara, fructele rosii mai ales pentru ca sunt cele mai bogate.
Dar poți pune și ardei în salate: 100 g îți aduc 162 mg, adică dublu cota zilnică. Încă trebuie digerat ușor.

Legume crude: un excelent suprimant apetitului
Pentru că trebuie mestecate bine pentru a le putea înghiți și astfel declanșa fenomenul de sațietate, pentru că sunt bogate în fibre și apă și astfel fac volum în stomac, legumele crude sunt un excelent supresor de poftă de mâncare.
Dacă ești înzestrat (întâmpinat?) cu un apetit devorator, începe-ți masa cu o legumă sau un fruct crud, sau mușcă din el ca aperitiv: vei mânca mai puțin după aceea și va fi excelent pentru linia ta.

Crudités: se consumă din plăcere, dar cu moderație
Atâta timp cât mănânci fructe în fiecare zi, echilibrul tău nutrițional nu va fi compromis dacă nu mănânci legume crude.
Dar va fi dacă nu mănânci multe legume fierte!
Pe vreme caldă, răsfățați-vă cu legume proaspete crude dacă aveți chef. Dar nu exagera dacă vrei să rămâi în relații bune cu colonistul tău.
Legume crude: nu întotdeauna ușor de digerat
Fibrele din legume și fructe, fie că sunt crude sau gătite, sunt esențiale pentru buna funcționare a tractului digestiv.
Dar noi nu suntem iepuri! Iar tractul nostru digestiv se frământă adesea când are legătură cu un exces de fibre adus de legumele crude.
Fibrele solubile (pectine și mucilagii) sunt predominante în fructe. După cum sugerează și numele, se lichefiază în apa conținută în tubul digestiv și astfel trec fără probleme.
Nu același lucru este valabil întotdeauna pentru fibrele insolubile (hemiceluloze, celuloză și lignină). Ele raman intacte si pot irita peretii tubului digestiv pentru ca sunt tari (in special celuloza si lignina), si apoi doare. Înmuiate prin gătit, sunt mult mai bine tolerate.

Cruditățile: sursă de balonare
În colon, toate fibrele fermentează atunci când întâlnesc – inevitabil – bacteriile care îl populează. Și cine spune fermentație, spune gaze care se eliberează.
Pentru a umfla un balon, ai nevoie de un gaz. De aici și expresia „a avea balonare” sau „umflare” în limbajul colocvial intestinal. Și asta se întâmplă adesea dacă mănânci prea multe legume crude.
Fierte, fibrele fermentează mai puțin și produc astfel mai puțin gaz.

Legume crude: de preferat organice
Și teren deschis pentru legume. Dar și pentru fructe, precum căpșunile și alte fructe moi, care nu sunt produse de copaci. De ce ?
Pentru că, în acest fel, vei înghiți mai puține pesticide, a căror nocivă pentru sănătatea ta este bine stabilită. Dar și pentru că legumele și fructele care sunt cultivate în mod tradițional, rădăcinile în pământ, tulpinile, frunzele și florile la soare sunt mai bogate în nutrienți decât cele care sunt produse industrial, deasupra solului, în sere. și hrănite cu poțiuni artificiale.
Mergeți la piață, luați-vă aprovizionarea de la mici producători, de la un AMAP sau alt canal de distribuție directă sau pe internet (cum ar fi Paysans.fr de exemplu), dar, în orice caz, evitați supermarketurile și departamentele lor de fructe și legume bine calibrate și industriale. . Nu veți plăti neapărat mai mult și veți avea produse cu gust și calitate nutritivă mai bună.

Legume crude: trebuie să le curățați pe toate?
Peelingul este necesar pentru majoritatea legumelor. Chiar dacă doar răzuim ridichi, morcovi noi mici, tot se decojește. Întrebarea se pune în special pentru roșiile și ardeii a căror coajă este adesea indigerabilă. Metodele tradiționale de gătit necesită curățarea roșiilor (înmuiere în fierbere, apoi apă cu gheață) și arderea ardeilor (în cuptor sau cu o pistol de suflare). Dacă digerați fără probleme aceste legume, nu este nevoie să le curățați de coajă. În caz contrar, simplifică-ți sarcina cu un curățător de roșii (pe care îl poți găsi cu ușurință pe internet) și pur și simplu un cuțit gospodar pentru ardei. Oricum, trebuie sa indepartati samburii unul de altul, deloc placut de mancat!

Legume crude: spălare atentă
Legumele, fie că sunt consumate fierte sau crude, trebuie întotdeauna spălate bine pentru a îndepărta murdăria. Pe langa faptul ca nu este placut cand scartaie sub dinte, acest pamant poate contine un anumit numar de microorganisme si paraziti periculosi: salmonella, E coli, toxoplasma (catastrofala pentru gravide) etc. În plus, nu știi în ce stare se aflau mâinile care ți-au atins produsele înaintea ta. Cu atât mai mult motiv pentru a le spăla bine. Pentru mai multă siguranță, puteți pune puțin oțet alcoolic în apa de spălare.
Cât despre fructe, este la fel, cu excepția unora care nu suportă spălarea precum zmeura, căpșunile sălbatice, smochinele. Spălați-le întotdeauna în ultimul moment: așteptarea în umiditate nu prea funcționează pentru ei, deoarece favorizează mucegaiul. Cu toate acestea, nimeni nu este imun la otrăvirea cu legume crude, chiar și cele organice. Peste tot în lume au loc accidente din cauza E coli și salmonella.

Foto: Pixabay

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 12:49

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor

Într-o lume plină de opțiuni de gustări și fructe, una dintre ele se distinge ca o adevărată bijuterie a nutriției - rodia.

Puterile vindecătoare ale rodiei: De ce este considerată regina fructelor
Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Sanatos si verde 13 Mai 2024, 11:58

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății

Ceaiul este mult mai mult decât o simplă băutură reconfortantă, este un elixir al sănătății care ne surprinde cu beneficii...

Mai mult decât o băutură: Ceaiul, elixirul neașteptat al sănătății
Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 10 Mai 2024, 14:02

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă

Cancerul gastric, o afecțiune gravă care afectează stomacul, este asociat adesea cu factori de mediu și stiluri de viață...

Reducerea riscului de cancer gastric prin dietă: Ghidul pentru o viață sănătoasă
6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 11:39

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede

Pierderea grăsimii abdominale este departe de a fi ușoară. Procesul necesită o revizuire a obiceiurilor alimentare și a...

6 obiceiuri alimentare care ard grăsimile mai repede
Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Sanatos si verde 03 Mai 2024, 07:54

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?

Sunteți un fan al jocurilor video de sport? Jurați pe tenisul virtual, iar golful pe o consolă nu are niciun secret pentru...

Poți să faci sport pe o consolă de jocuri video?
Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Sanatos si verde 02 Mai 2024, 20:03

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?

Respirația dificilă din cauza unui atac de astm poate necesita spitalizare de urgență. O criză de astm fără Ventolin este o...

Criza de astm: ce să faci dacă nu ai medicamente?
Alimentața în postul Paștelui
Sanatos si verde 25 Aprilie 2024, 12:40

Alimentața în postul Paștelui

Persoanele care țin postul Paștelui fac acest lucru din motive spirituale, însă ar trebui avută în vedere și starea de...

Alimentața în postul Paștelui
Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale