Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mierea, un cadou al naturii

Alaturi de lapte, mierea este unul din cele mai vechi alimente ale umanitatii. Acest veritabil aliment-medicament se bucura insa si astazi de o mare apreciere peste tot in lume, reprezentand, in continuare, un adevarat simbol al vietii si sanatatii.

19 Martie 2015, 11:50

Mierea are un gust foarte bun, care difera in functie de florile din care a fost obtinuta. Este delicioasa, dulce si aromata. In plus, are o putere de indulcire mai mare decat zaharul procesat, astfel ca ar fi mult mai sanatos sa o folosim atunci cand bem un ceai, de pilda. In acelasi timp, e mai saraca in calorii decat zaharul – un alt lucru bun.

Mierea este un aliment bogat in nutrienti si in acelasi timp are o serie de proprietati curative, in primul rand antibiotice si antivirale, dar si energizante, antiinflamatorii, diuretice si antimicrobiene sau calmante si sedative. Aceste efecte tamaduitoare difera de la un tip de miere la alta, reproducand efectele plantelor din care a fost recoltat nectarul. In vechime, marele Hipocrate, parintele medicinii, folosea mierea pentru a trata boli respiratorii, intestinale sau renale si pentru a ingriji plagile celor raniti in lupte.

Trebuie insa sa stim ca mierea este mult mai benefica pentru organism atunci cand e consumata in starea ei naturala, cruda, neprelucrata, asa cum este mierea Apiland. In acest fel, isi pastreaza toate principiile active si toate proprietatile unice. Mierea incalzita la peste 40 de grade Celsius isi pierde multe dintre calitati. Mai mult, ea poate deveni chiar toxica, prin transformarea zaharurilor in aldehidahidroximetilfurfurol. Din acelasi motiv nu e bine sa pastram mierea in lumina directa a soarelui, vara. Prin urmare, ar trebui sa evitam sa ne procuram miere de la cei care o vand la marginea drumului, vara, caci ea este aproape sigur deteriorata din cauza incalzirii.

Un alt lucru foarte important pe care trebuie sa-l stim despre miere este faptul ca acea cristalizare a ei este un proces natural, normal. O miere prelucrata termic se gaseste intotdeauna in stare lichida. In mod natural, mierea de calitate superioara cristalizeaza dupa un interval de timp mai lung sau mai scurt, in functie de originea florala, altfel spus de raportul fructoza/glucoza.

Pentru cele mai bune efecte, trebuie sa alegeti apicole de calitate!

Pentru orice informatii si detalii legate de produsele apicole, puteti suna la numarul de telefon 0371.78.00.78.

Sursa: Antena Satelor, Emisiunea Buna Dimineata Gospodari – Pilula de Sanatate, invitata Cecilia Cargea – consultant comunicare si promovare Arena Communications, rubrica sustinuta de Apiland

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale