Ascultă Radio Antena Satelor Live

Mierea, un cadou al naturii

Alaturi de lapte, mierea este unul din cele mai vechi alimente ale umanitatii. Acest veritabil aliment-medicament se bucura insa si astazi de o mare apreciere peste tot in lume, reprezentand, in continuare, un adevarat simbol al vietii si sanatatii.

19 Martie 2015, 11:50

Mierea are un gust foarte bun, care difera in functie de florile din care a fost obtinuta. Este delicioasa, dulce si aromata. In plus, are o putere de indulcire mai mare decat zaharul procesat, astfel ca ar fi mult mai sanatos sa o folosim atunci cand bem un ceai, de pilda. In acelasi timp, e mai saraca in calorii decat zaharul – un alt lucru bun.

Mierea este un aliment bogat in nutrienti si in acelasi timp are o serie de proprietati curative, in primul rand antibiotice si antivirale, dar si energizante, antiinflamatorii, diuretice si antimicrobiene sau calmante si sedative. Aceste efecte tamaduitoare difera de la un tip de miere la alta, reproducand efectele plantelor din care a fost recoltat nectarul. In vechime, marele Hipocrate, parintele medicinii, folosea mierea pentru a trata boli respiratorii, intestinale sau renale si pentru a ingriji plagile celor raniti in lupte.

Trebuie insa sa stim ca mierea este mult mai benefica pentru organism atunci cand e consumata in starea ei naturala, cruda, neprelucrata, asa cum este mierea Apiland. In acest fel, isi pastreaza toate principiile active si toate proprietatile unice. Mierea incalzita la peste 40 de grade Celsius isi pierde multe dintre calitati. Mai mult, ea poate deveni chiar toxica, prin transformarea zaharurilor in aldehidahidroximetilfurfurol. Din acelasi motiv nu e bine sa pastram mierea in lumina directa a soarelui, vara. Prin urmare, ar trebui sa evitam sa ne procuram miere de la cei care o vand la marginea drumului, vara, caci ea este aproape sigur deteriorata din cauza incalzirii.

Un alt lucru foarte important pe care trebuie sa-l stim despre miere este faptul ca acea cristalizare a ei este un proces natural, normal. O miere prelucrata termic se gaseste intotdeauna in stare lichida. In mod natural, mierea de calitate superioara cristalizeaza dupa un interval de timp mai lung sau mai scurt, in functie de originea florala, altfel spus de raportul fructoza/glucoza.

Pentru cele mai bune efecte, trebuie sa alegeti apicole de calitate!

Pentru orice informatii si detalii legate de produsele apicole, puteti suna la numarul de telefon 0371.78.00.78.

Sursa: Antena Satelor, Emisiunea Buna Dimineata Gospodari – Pilula de Sanatate, invitata Cecilia Cargea – consultant comunicare si promovare Arena Communications, rubrica sustinuta de Apiland

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Sanatos si verde 28 Aprilie 2025, 14:16

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate

Plantele au fost dintotdeauna alături de oameni, oferindu-ne vindecare și întărirea imunității. Dacă știm cum să le culegem...

Plantele primăverii: Remedii naturale pentru sănătate
Sanatos si verde 13 Aprilie 2025, 05:27

Alăptarea: benefică pentru sănătatea creierului bebelușului

Un nou studiu, publicat în revista Metabolic Health and Disease, ilustrează efectul protector al alăptării materne asupra...

Alăptarea: benefică pentru sănătatea creierului bebelușului
Sanatos si verde 04 Aprilie 2025, 05:59

Dieta recomandată în arsuri de stomac

Durerea de stomac poate avea diverse origini. Este important să cunoaștem cauza, deoarece aceasta va determina tipul de...

Dieta recomandată în arsuri de stomac
Sanatos si verde 19 Martie 2025, 21:07

5 alimente care favorizează vindecarea

Pentru a se vindeca corect, este important să dezinfectați și să pansați rana. Cu toate acestea, trebuie, de asemenea, să...

5 alimente care favorizează vindecarea
Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:15

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră

Durerile, reumatismul și mobilitatea redusă vă macină viața? Tratamentele oferite în timpul unei cure balneare pot fi...

Tratament balnear: puțină grijă pentru articulațiile dumneavoastră
10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:05

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău

Autoritățile sanitare recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi. Ești sigur că îți îndeplinești această cotă? Avem 10...

10 noi sfaturi pentru a pune mai multe legume în meniul tău
5 motive bune pentru a mânca usturoi
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 21:02

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul, ca multe condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, este, de asemenea,...

5 motive bune pentru a mânca usturoi
Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului
Sanatos si verde 12 Martie 2025, 20:49

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului

Consumul de alcool nu este niciodată inofensiv. Chiar dacă nu sunteți un băutor înrăit, consumul de alcool are o influență...

Cancere, accidente vasculare cerebrale hemoragice și hipertensiune arterială: riscurile pe termen lung ale alcoolului