Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase

Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și durabilitatea mediului, ar trebui să se reducă consumul de carne roșie și să crească consumul de leguminoase în alimentație.

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 14:54

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații despre motivele alimentare pentru a dezvolta intervenții mai adaptate și mai eficiente care să vizeze consumul de leguminoase și de carne. Cercetătorii finlandezi au ales să studieze aceste determinări: „Ne-am propus să examinăm asocierile dintre motivele alimentare și consumul de carne roșie și de leguminoase și dacă aceste asocieri diferă între diferite subgrupuri (sex, grupe de vârstă, stare civilă, educație, IMC).”

Metode
Zece motive alimentare (sănătate, dispoziție, comoditate, atracție senzorială, conținut natural, preț ieftin, preț-valoare, control al greutății, familiaritate și preocupare etică măsurate cu Food Choice Questionnaire) au fost studiate la 3079 de adulți finlandezi în cadrul studiului DILGOM bazat pe populație. Consumul de alimente a fost evaluat cu Chestionarul de frecvență alimentară. Sunt raportate estimările ajustate din modelele de regresie multivariabile.

Rezultate
Importanța relativă mai mare a conținutului natural (β = - 0,275, IC 95% - 0,388; - 0,162) și preocuparea etică (β = - 0,462, IC 95% - 0,620; - 0,305) au fost asociate cu un consum mai mic de carne roșie, iar aprecierea mai mare a atracției senzoriale (β = 0,482, IC 95% 0,347; 0,616) și a prețului ieftin (β = 0,190, IC 95% 0,099; 0,281) cu un consum mai mare de carne roșie. O importanță mai mare a sănătății (β = 0,608, IC 95% 0,390; 0,825) a fost asociată cu un consum mai mare de leguminoase, iar o apreciere mai mare a comodității (β = - 0,401, IC 95% - 0,522; - 0,279), a prețului-valoare (β = - 0,257, IC 95% - 0,380; - 0,133) și a familiarității (β = - 0,278, IC 95% - 0,393; - 0,164) cu un consum mai mic de leguminoase. Asocierile dintre preocuparea deosebit de etică, controlul greutății, atracția senzorială și starea de spirit au variat în funcție de sex, vârstă, stare civilă sau IMC.

Concluzie
Elaborarea și implementarea acțiunilor de reducere a consumului de carne roșie și de creștere a consumului de leguminoase ar trebui să se concentreze pe mai multe motive alimentare în diferite subgrupuri.

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
Sanatos si verde 01 August 2025, 18:58

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive

România este recunoscută pentru bogăția și diversitatea resurselor sale naturale, iar stațiunile balneare dedicate tratării...

Top 8 stațiuni balneare din România recunoscute pentru apele minerale folosite în terapia bolilor digestive
10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon