Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase

Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și durabilitatea mediului, ar trebui să se reducă consumul de carne roșie și să crească consumul de leguminoase în alimentație.

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 14:54

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații despre motivele alimentare pentru a dezvolta intervenții mai adaptate și mai eficiente care să vizeze consumul de leguminoase și de carne. Cercetătorii finlandezi au ales să studieze aceste determinări: „Ne-am propus să examinăm asocierile dintre motivele alimentare și consumul de carne roșie și de leguminoase și dacă aceste asocieri diferă între diferite subgrupuri (sex, grupe de vârstă, stare civilă, educație, IMC).”

Metode
Zece motive alimentare (sănătate, dispoziție, comoditate, atracție senzorială, conținut natural, preț ieftin, preț-valoare, control al greutății, familiaritate și preocupare etică măsurate cu Food Choice Questionnaire) au fost studiate la 3079 de adulți finlandezi în cadrul studiului DILGOM bazat pe populație. Consumul de alimente a fost evaluat cu Chestionarul de frecvență alimentară. Sunt raportate estimările ajustate din modelele de regresie multivariabile.

Rezultate
Importanța relativă mai mare a conținutului natural (β = - 0,275, IC 95% - 0,388; - 0,162) și preocuparea etică (β = - 0,462, IC 95% - 0,620; - 0,305) au fost asociate cu un consum mai mic de carne roșie, iar aprecierea mai mare a atracției senzoriale (β = 0,482, IC 95% 0,347; 0,616) și a prețului ieftin (β = 0,190, IC 95% 0,099; 0,281) cu un consum mai mare de carne roșie. O importanță mai mare a sănătății (β = 0,608, IC 95% 0,390; 0,825) a fost asociată cu un consum mai mare de leguminoase, iar o apreciere mai mare a comodității (β = - 0,401, IC 95% - 0,522; - 0,279), a prețului-valoare (β = - 0,257, IC 95% - 0,380; - 0,133) și a familiarității (β = - 0,278, IC 95% - 0,393; - 0,164) cu un consum mai mic de leguminoase. Asocierile dintre preocuparea deosebit de etică, controlul greutății, atracția senzorială și starea de spirit au variat în funcție de sex, vârstă, stare civilă sau IMC.

Concluzie
Elaborarea și implementarea acțiunilor de reducere a consumului de carne roșie și de creștere a consumului de leguminoase ar trebui să se concentreze pe mai multe motive alimentare în diferite subgrupuri.

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 11:54

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității

Merele, considerate adesea un aliment de bază datorită disponibilității și versatilității lor, sunt mai mult decât o gustare...

Mărul, un aliat în lupta împotriva cancerului și obezității
Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Sanatos si verde 17 Septembrie 2024, 09:28

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă

Începând de astăzi, timp de două săptămâni, emisiunea „Viața la Țară” lansează campania intitulată „Sănătatea din bucate”....

Campania "Sănătatea din bucate" - alimente naturale pentru o viață sănătoasă
Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:35

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei

Veţi renunţa să mai mergeţi la farmacie după medicamente, dacă veţi consuma toamna multă cătină, care are multiple...

Proprietăţile vindecătoare ale cătinei
Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:27

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate

Este sezonul smochinelor - fructe cu numeroase proprietăţi benefice. Smochinele dulci sunt extrem de bogate în serotonină -...

Sezonul smochinelor, fructe cu beneficii nebănuite pentru sănătate
Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 11 Septembrie 2024, 10:10

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România

O revoluție pentru sănătatea noastră începe chiar din comuna Maia, județul Ialomița, unde o ciupercă rară, cu proprietăți...

Sănătate din natură, secretul unei ciuperci terapeutice rare, cultivate în România
Sanatos si verde 06 Septembrie 2024, 21:54

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?

O alimentație sănătoasă ajută la prevenirea cancerului. Aceasta nu este o idee nouă, deoarece, potrivit mai multor studii,...

Alimentația sănătoasă merge mână în mână cu dietele „anti-cancer”?
Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sanatos si verde 03 Septembrie 2024, 13:17

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale

În cadrul unei emisiuni captivante la Radio România Antena Satelor, realizatoarea Tatiana Mircea l-a avut invitat pe Adrian...

Mierea și produsele apicole, adevărate comori naturale
Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare
Sanatos si verde 26 August 2024, 18:20

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare

Aromele adesea exotice, culorile delicios de picante, ambalajele atractive - toate aceste lucruri nu pot decât să îi...

Sucurile: atenție la diabet și la bolile cardiovasculare