Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase

Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și durabilitatea mediului, ar trebui să se reducă consumul de carne roșie și să crească consumul de leguminoase în alimentație.

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 14:54

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații despre motivele alimentare pentru a dezvolta intervenții mai adaptate și mai eficiente care să vizeze consumul de leguminoase și de carne. Cercetătorii finlandezi au ales să studieze aceste determinări: „Ne-am propus să examinăm asocierile dintre motivele alimentare și consumul de carne roșie și de leguminoase și dacă aceste asocieri diferă între diferite subgrupuri (sex, grupe de vârstă, stare civilă, educație, IMC).”

Metode
Zece motive alimentare (sănătate, dispoziție, comoditate, atracție senzorială, conținut natural, preț ieftin, preț-valoare, control al greutății, familiaritate și preocupare etică măsurate cu Food Choice Questionnaire) au fost studiate la 3079 de adulți finlandezi în cadrul studiului DILGOM bazat pe populație. Consumul de alimente a fost evaluat cu Chestionarul de frecvență alimentară. Sunt raportate estimările ajustate din modelele de regresie multivariabile.

Rezultate
Importanța relativă mai mare a conținutului natural (β = - 0,275, IC 95% - 0,388; - 0,162) și preocuparea etică (β = - 0,462, IC 95% - 0,620; - 0,305) au fost asociate cu un consum mai mic de carne roșie, iar aprecierea mai mare a atracției senzoriale (β = 0,482, IC 95% 0,347; 0,616) și a prețului ieftin (β = 0,190, IC 95% 0,099; 0,281) cu un consum mai mare de carne roșie. O importanță mai mare a sănătății (β = 0,608, IC 95% 0,390; 0,825) a fost asociată cu un consum mai mare de leguminoase, iar o apreciere mai mare a comodității (β = - 0,401, IC 95% - 0,522; - 0,279), a prețului-valoare (β = - 0,257, IC 95% - 0,380; - 0,133) și a familiarității (β = - 0,278, IC 95% - 0,393; - 0,164) cu un consum mai mic de leguminoase. Asocierile dintre preocuparea deosebit de etică, controlul greutății, atracția senzorială și starea de spirit au variat în funcție de sex, vârstă, stare civilă sau IMC.

Concluzie
Elaborarea și implementarea acțiunilor de reducere a consumului de carne roșie și de creștere a consumului de leguminoase ar trebui să se concentreze pe mai multe motive alimentare în diferite subgrupuri.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Sanatos si verde 24 Aprilie 2024, 16:23

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale

Studii recente demonstrează că legătura dintre alimentație și sănătatea creierului este mai puternică decât s-a crezut anterior.

Importanța alimentației echilibrate în îmbunătățirea sănătății mentale
Cum recunoști o criză de epilepsie?
Sanatos si verde 23 Aprilie 2024, 10:51

Cum recunoști o criză de epilepsie?

Știați că epilepsia este a doua cea mai frecventă cauză de consult la un neurolog, imediat după migrenă?

Cum recunoști o criză de epilepsie?
Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Afinul și virtuțile lui
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 10:22

Afinul și virtuțile lui

O boabă dulce și gustoasă, afinul (vaccinium myrtillus) este folosit ca plantă medicinală pentru tratarea diareei și a...

Afinul și virtuțile lui
Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Sanatos si verde 18 Aprilie 2024, 10:17

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite

Bogat în acizi grași, uleiul de primulă comună de seară (Oenothera biennis) este folosit în mod tradițional pentru a...

Primula de seară, o plantă al cărei ulei esențial are virtuți nebănuite
Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Sanatos si verde 17 Aprilie 2024, 10:12

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit

Konjac este o plantă ai cărei tuberculi conțin glucomanan, o fibră care are ca efect reducerea poftei de mâncare în timpul...

Konjac: un tubercul din Japonia care ajută la slăbit
Turmericul sau șofranul Indiei
Sanatos si verde 16 Aprilie 2024, 10:10

Turmericul sau șofranul Indiei

Turmericul (Curcuma longa sau C. domestica) este bogat în curcumină, un antioxidant puternic și un antiinflamator natural....

Turmericul sau șofranul Indiei
Ananasul și virtuțile lui
Sanatos si verde 15 Aprilie 2024, 10:07

Ananasul și virtuțile lui

Ananasul (Ananas comosus) a fost adesea prezentat ca fiind un fruct miraculos care ajută la combaterea celulitei și este...

Ananasul și virtuțile lui