Ascultă Radio Antena Satelor Live

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase

Pentru a îmbunătăți sănătatea umană și durabilitatea mediului, ar trebui să se reducă consumul de carne roșie și să crească consumul de leguminoase în alimentație.

Motive alimentare obiective pentru reducerea consumului de carne roșie în favoarea consumului de leguminoase
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 22 Noiembrie 2023, 14:54

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe informații despre motivele alimentare pentru a dezvolta intervenții mai adaptate și mai eficiente care să vizeze consumul de leguminoase și de carne. Cercetătorii finlandezi au ales să studieze aceste determinări: „Ne-am propus să examinăm asocierile dintre motivele alimentare și consumul de carne roșie și de leguminoase și dacă aceste asocieri diferă între diferite subgrupuri (sex, grupe de vârstă, stare civilă, educație, IMC).”

Metode
Zece motive alimentare (sănătate, dispoziție, comoditate, atracție senzorială, conținut natural, preț ieftin, preț-valoare, control al greutății, familiaritate și preocupare etică măsurate cu Food Choice Questionnaire) au fost studiate la 3079 de adulți finlandezi în cadrul studiului DILGOM bazat pe populație. Consumul de alimente a fost evaluat cu Chestionarul de frecvență alimentară. Sunt raportate estimările ajustate din modelele de regresie multivariabile.

Rezultate
Importanța relativă mai mare a conținutului natural (β = - 0,275, IC 95% - 0,388; - 0,162) și preocuparea etică (β = - 0,462, IC 95% - 0,620; - 0,305) au fost asociate cu un consum mai mic de carne roșie, iar aprecierea mai mare a atracției senzoriale (β = 0,482, IC 95% 0,347; 0,616) și a prețului ieftin (β = 0,190, IC 95% 0,099; 0,281) cu un consum mai mare de carne roșie. O importanță mai mare a sănătății (β = 0,608, IC 95% 0,390; 0,825) a fost asociată cu un consum mai mare de leguminoase, iar o apreciere mai mare a comodității (β = - 0,401, IC 95% - 0,522; - 0,279), a prețului-valoare (β = - 0,257, IC 95% - 0,380; - 0,133) și a familiarității (β = - 0,278, IC 95% - 0,393; - 0,164) cu un consum mai mic de leguminoase. Asocierile dintre preocuparea deosebit de etică, controlul greutății, atracția senzorială și starea de spirit au variat în funcție de sex, vârstă, stare civilă sau IMC.

Concluzie
Elaborarea și implementarea acțiunilor de reducere a consumului de carne roșie și de creștere a consumului de leguminoase ar trebui să se concentreze pe mai multe motive alimentare în diferite subgrupuri.

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:23

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică

Anterior, sfecla roșie era consumată în principal cu scop alimentar. În ultimii ani, sfecla a primit o atenție din ce în ce...

Sfecla roșie, beneficii uriașe pentru sănătate: antioxidant, antitumoral, funcție fizică și activitate metabolomică cronică
Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă
Sanatos si verde 02 Februarie 2024, 13:13

Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă

Ceaiul de ceapă are diverse beneficii pentru sănătate, deoarece ceapa conține numeroase substanțe nutritive și compuși...

Proprietăţile incredibile ale ceaiului de ceapă
Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală
Sanatos si verde 29 Ianuarie 2024, 12:57

Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală

Termenul "detoxifiere" poate fi interpretat în mod diferit, iar metodele specifice pot varia. În general, organismul uman are...

Alimente care te ajută să detoxifici organismul pe cale naturală
Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Sanatos si verde 11 Ianuarie 2024, 15:14

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor

Sănătatea firului de par depinde în mare măsură de sănătatea scalpului și invers. Și, orice afecțiune a scalpului va afecta...

Sfaturi pentru menținerea aspectului sănătos al părului și unghiilor
Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...
Sanatos si verde 09 Ianuarie 2024, 21:06

Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...

Sunătoarea, frumoasa plantă cu flori galbene, este folosită în mod obișnuit pentru a combate depresia, în special la...

Cancerul și sunătoarea, o floare frumoasă și periculoasă...
Arnica: o floare mică cu beneficii mari!
Sanatos si verde 08 Ianuarie 2024, 21:04

Arnica: o floare mică cu beneficii mari!

Arnica este unul dintre cele mai populare medicamente eliberate fără prescripție medicală în farmacii. Este, de asemenea, un...

Arnica: o floare mică cu beneficii mari!
Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Sanatos si verde 07 Ianuarie 2024, 15:37

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!

Nu așteptați să fiți atacați de viruși și alte infecții bacteriene! Începeți de pe acum să vă stimulați organismul! Pe lângă...

Iarna: vitaminele care îți sporesc energia!
Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului
Sanatos si verde 03 Ianuarie 2024, 15:23

Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului

Într-un studiu publicat pe 4 decembrie 2023 în Journal of the American Medical Association, cercetătorii au sugerat că durata...

Somnul deficitar la vârstnici ar putea avea un impact asupra creierului