Ascultă Radio Antena Satelor Live

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?

Oțetul este prezentat uneori ca un aliment sănătos, dar nu este ușor să faci diferența între mituri și beneficiile dovedite.

Oțetul: bun pentru sănătate sau nu?
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 24 Februarie 2024, 11:44

Oțetul: beneficii solide pentru sănătate
Oțetul are câteva beneficii foarte reale și dovedite științific pentru sănătate.
Principalul este reducerea glicemiei, adică a cantității de zahăr din sânge. Consumul unei cantități mici de oțet (10 grame) la o masă bogată în zaharuri va limita creșterea glicemiei. Se pare că acidul acetic este cauza acestui efect benefic, deoarece oțeturile care conțin mai mult acid acetic au un efect mai mare. Diabeticii care mănâncă o masă foarte bogată în amidon ar trebui, așadar, să mănânce o salată cu oțet pentru a o însoți!
Au fost studiate și alte efecte ale oțetului, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale și inhibarea creșterii tumorilor. Cu toate acestea, rezultatele sunt mai puțin convingătoare.

Un efect preventiv împotriva cancerului?
Deși cele mai importante virtuți ale oțetului sunt legate de acidul acetic, acesta nu este singurul său atu. Oțetul conține, de asemenea, polifenoli, antioxidanți puternici care pot ajuta la combaterea cancerului. Cu toate acestea, datele privind efectul real al consumului de oțet asupra prevenirii cancerului sunt puține și contradictorii.

Oțetul nu este numai vești bune...
Deși are multe beneficii, oțetul poate avea și dezavantaje.
Sulfiți
Primul este faptul că este adesea bogat în sulfiți. Acești compuși sunt inofensivi în sine, dar sunt alergeni.
Aciditatea
Aciditatea oțetului poate provoca, de asemenea, probleme digestive - nu este recomandat în special persoanelor care suferă de arsuri la stomac. De asemenea, acidul atacă smalțul dinților. Prin urmare, este indicat să vă spălați pe dinți după ce ați mâncat mâncăruri care conțin oțet sau, cel puțin, să vă clătiți gura cu apă curată.

Oțetul balsamic: prieten sau dușman?
Este corect să spunem că oțetul balsamic iese în evidență.
Cu gustul său picant și culoarea închisă, este vedeta salatelor de vară! Din nefericire, pentru a obține nuanța maro, acesta a fost colorat cu "caramel", care este de fapt un colorant clasificat ca fiind posibil cancerigen.
Dar nu vă faceți griji: dacă nu consumați cantități nerezonabile de oțet balsamic, nu există niciun risc!
Amintiți-vă, de asemenea, că oțetul balsamic este mult mai bogat în zahăr decât congenerii săi. Și este și mai rău în cazul "cremelor" balsamice, care sunt adevărate siropuri. Și în acest caz, moderația este cheia...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Sanatos si verde 21 Iulie 2025, 13:35

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană

România are un patrimoniu natural bogat în plante medicinale, datorită diversității ecosistemelor – de la pădurile montane...

10 plante medicinale care pot fi culese din flora spontană
Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Sanatos si verde 16 Iulie 2025, 12:02

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave,...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Sanatos si verde 15 Iulie 2025, 12:23

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?

Insomnia provocată de căldură dăunează grav organismului, dar există soluţii simple, fără aer condiţionat sau echipamente...

Cum să ne "păcălim" creierul să adoarmă pe caniculă?
Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:09

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Însă gustul lor nu este singurul motiv pentru care le...

Fructul benefic pentru vedere şi scăderea hipertensiunii arteriale
Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 13:05

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Sanatos si verde 02 Iulie 2025, 12:58

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
6 remedii naturiste pentru rozacee
Sanatos si verde 01 Iunie 2025, 00:23

6 remedii naturiste pentru rozacee

Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii, caracterizată prin roșeață persistentă, vase de sânge vizibile, inflamații și...

6 remedii naturiste pentru rozacee
Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință
Sanatos si verde 13 Mai 2025, 11:16

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință

Rostopasca (Chelidonium majus) este una dintre cele mai cunoscute plante cu proprietăți curative, folosită de secole în...

Rostopasca, planta care vindecă. Intre tradiție și știință