Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea violet, un nou superaliment

Profesorul nutriţionist Zhou Weibiao de la Universitatea Naţională din Singapore a inventat pâinea violet. El şi-a dorit să realizeze o pâine care să aibă o textură similară celei albe, dar să fie mai sănătoasă decât aceasta.

11 Aprilie 2016, 08:45

„Provocarea a fost dacă am putea schimba formula de realizare, fără a schimba textura netedă pe care o are pâinea albă şi pe care oamenii pe iubesc atât de mult”, a spus profesorul Zhou Weibiao.

Ingredientul special al acestui superaliment sunt antocianii din orezul negru. Pigmentul natural se găseşte în struguri, afine, prune, vinete şi este bogat în antioxidanţi, cu efecte benefice în prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare, cerebrale, precum şi a obezităţii şi a diabetului zaharat. Ideea-cheie este eliberarea lentă de energie, astfel încât organsimul să poată utiliza aceste calorii pe o perioadă mai lungă de timp.

Franzela rezultată a fost una cu o tentă violet, bogată în antioxidanţi şi fără aditivi.

Antocianii au încetinit, de asemenea, rata de digestie cu 20 la sută.

Nutriţioniştii spun că pâinea albă este făcută din făină rafinată şi are o proastă reputaţie pentru sănătatea umană. Potrivit lor, conţinutul bogat de carbohidraţi oferă un indice glicemic ridicat şi are un nivel relativ scăzut de fibre şi minerale.

Pâinea a fost făcută luând antociani din orez negru şi infuzându-i în compoziţia pentru pâinea albă. Aceşti antociani, care apar în mod natural în anumite fructe şi legume, dau culoarea violet şi acţionează ca antioxidanţi.

Datorită pigmenţilor naturali şi altor caracteristici (solubilitatea în apă şi lipsa de toxicitate), aceştia sunt utilizaţi pentru a înlocui coloranţii sintetici în industria alimentară şi a băuturilor.

Dovezile ştiinţifice au relevat faptul că antocianii sunt benefici pentru sănătatea noastră. Consiliul European de Informare Alimentară (EFIC) numeşte antocianii flavonoide, substanţe prezente în plante, legume şi fructe, cu efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale şi antihistaminice.

Profesorul Weibiao spune că digestia pâinii violet este cu aproximativ 20% mai lentă, în comparaţie cu cea a pâinii albe, din cauza unei reacţii chimice între enzimele din orezul negru şi amidonul din pâine. Prin urmare, energia este eliberată pe o perioadă mai lungă de timp, iar indicele glicemic este mai mic. Şi chiar dacă numărul de calorii este identic cu al pâinii albe, sentimentul de saţietate durează mai mult timp. Această pâine ar putea, aşadar, să fie o gustare sănătoasă, precum şi o opţiune bună pentru diabetici.images4

Cercetătorul a precizat, de asemenea, că 80% din proprietăţile antioxidante ale antocianilor sunt păstrate chiar şi după prepararea pâinii la o temperatură de 200°C. Profesorul Weibiao mai spune că pâinea violet, care nu este încă disponibilă în magazine sau online, va fi mai scumpă decât pâinea tradiţională. El a fost deja contactat de mai multe grupuri din industria alimentară. Omul de ştiinţă şi echipa sa au lucrat timp de un an la acest proiect de pâine violet. Rezultatele au fost publicate în octombrie 2015, în mai multe reviste ştiinţifice, inclusiv de chimie alimentară.

Sursa: rador.ro

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Sanatos si verde 01 Septembrie 2025, 10:13

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos

Longevitatea nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci și să trăiești mai bine. Sănătatea, vitalitatea și bucuria de a fi...

Secretele longevității, cum să îmbătrânim frumos și sănătos
Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Sanatos si verde 31 August 2025, 13:08

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni moderne, afectând atât persoanele active, cât și pe cele...

Tratamente naturiste pentru nervul sciatic și lumbago
Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Sanatos si verde 29 August 2025, 08:18

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv

Graba de dimineață face ca mulți copii să plece la școală fără să mănânce nimic sau, și mai rău, cu un croissant și un suc...

Importanța micului dejun pentru copii – cum îl faci sănătos și atractiv
Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Sanatos si verde 26 August 2025, 13:56

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate

Plantele medicinale care favorizează somnul odihnitor, susțin sănătatea ficatului și bilei și întăresc imunitatea au fost...

Puterea plantelor: Ceaiuri pentru somn, ficat și imunitate
Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Sanatos si verde 21 August 2025, 09:37

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat

Apa este elementul esențial al vieții, un adevăr pe care îl știm cu toții, dar pe care îl ignorăm adesea în rutina de zi cu...

Importanța hidratării zilnice – câtă apă ar trebui să bem cu adevărat
Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Sanatos si verde 21 August 2025, 08:50

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții

Trăim într-o epocă în care orele de somn par adesea un lux. Programul încărcat, responsabilitățile de zi cu zi și tentația...

Somnul – medicamentul tăcut al trupului și al minții
Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Sanatos si verde 20 August 2025, 11:59

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură

Fructele de soc, cunoscute în popor ca „boabele negre de soc”, au fost folosite de secole atât în medicina tradițională, cât...

Fructele de soc – leacuri și delicii din natură
Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier
Sanatos si verde 14 August 2025, 12:07

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier

Atunci când tehnologia şi reţelele sociale ne domină viaţa, lectura rămâne una dintre cele mai benefice activităţi pentru minte.

Lectura este una dintre cele mai benefice activităţi pentru creier