Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se stabilește momentul optim pentru recoltarea strugurilor

E vremea culesului din vie și trebuie știut că, pentru rezultate optime, strugurii trebuie recoltați în momentul cel mai potrivit, când s-au maturizat complet și oferă maximum de savoare.

Cum se stabilește momentul optim pentru recoltarea strugurilor

21 Septembrie 2021, 07:51

În funcție de soi, dar și de condițiile specifice ale fiecărui an, momentul acesta diferă. Oenologul, împreună cu viticultorul urmăresc strugurii și decid momentul în care se începe culesul, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.

Dacă nu sunt culeși când trebuie, strugurii încep să plesnească, apoi să mucegăiască. Evident că acest lucru se traduce prin pierderi de calitate și pierderi de producție. Dar, de ce să nu recunoaștem, se poate întâmpla des și din cauza lipsei de forță de muncă.

În viile moderne, înființate în ultimii 10–15 ani, problema a fost rezolvată prin culegerea mecanizată a strugurilor. Un utilaj performant, construit special pentru culesul strugurilor, poate aduna într-o singură zi cât 100 de oameni în trei zile.

Singura problemă este aceea că via trebuie să fi fost plantată într-un anume fel, astfel încât să fie accesibilă mașinăriei.

Culesul nu înseamnă, însă, numai adunatul strugurilor. Urmează apoi o serie întreagă de alte operațiuni, care au, fiecare în parte, specificul lor.

Căci drumul de la strugure la o cană de must e lung și chiar mai lung e cel până la un pahar de vin! Și pentru a veni în sprijinul gospodarilor, iată încă o problemă pe care mai mulți fermieri au observat-o în ultimii ani: fierberea vinului nu se mai produce normal.

La început mustul fierbe puternic, apoi urmează o fierbere fără vigoare și care nu utilizează tot potențialul mustului. Fenomenul se explică prin aceea că intensificarea arșiței din ultimii ani distruge o parte dintre fermenții naturali aflați pe coaja strugurelui. Pentru obținerea unei fermentații de calitate este recomandată adăugarea unor drojdii, adaptate fiecărui soi de vin, în must.

Acestea sunt disponibile în magazinele specializate.

Spor la treabă și producții bune!

Foto: pixabay

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 16:24

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere

Apicultorii din județul Gorj se confruntă cu una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Din cauza condițiilor...

Criză fără precedent pentru apicultura gorjeană: 2025, un an fără miere
Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie