Ascultă Radio Antena Satelor Live

Secretul cărășeanului care a reușit să cultive roșii cu gust la poale de munte

La Rusca Teregova, la poalele muntelui, într-o zonă în care vara vine târziu și stă puțin, există o familie care a făcut o afacere din cultivarea legumelor și, în special, a tomatelor. Mai mult:

24 Septembrie 2018, 07:19

Deși știa că roșiile sunt dependente de soare și căldură, Petru Blaj din Rusca Teregova s-a ambiționat să demonstreze că se poate. În plus, programul pentru tomate l-a convins să își extindă afacerea.

“Văzând piața că e foarte slabă la noi și nu are nimeni roșii cultivate în zonă, am încercat noi primii să vedem cu o să iasă. Având un solariu mic în primul an, apoi am încercat că încă un solariu. După aceea am văzut că s-a dat subvenția asta, am încercat să mărim un pic, să avem un profit mai mare”, spune Petru Blaj.

La Rusca, terenul cultivabil este puțin și sărac, dar cu multă muncă și gunoi de graj a devenit fertil și propice pentru cultivarea legumelor.

“Folosim mai mult bălegar de oaie, de păsări mai puțin că nu sunt ferme mari în zonă să putem aduna și încercăm și stropiri cât mai puțin chimice. Stropim cu un macerat de urzică cu lapte”, explică Petru Blaj.

În zona montană a județului Caraș-Severin aproape că nu mai cultivă nimeni legume pentru a le vinde. Așa că pentru familia Blaj problema pieței s-a rezolvat de la sine. Mai mult chiar, pentru că legumele produse sunt aproape bio, mulți clienți vin direct la producător ca să cumpere.

“Vin de la Domașnea până la Caransebeș. Avem Domașnea unde vindem, Rusca, Teregova, Feneș, Armeniș, Sadova Veche și o parte din Caransebeș, dar direct la client, nu în piață. Ori vin ei ori mergem noi. Zilnic stau băieții, stăm în centru la Rusca și la Domașnea.

Foarte multă lume vine acasă și preferă să le culegem atunci. Dacă nu are gust bun imediat scad vânzările, scade tot, se duce reclama. Dacă ai roșii cu gust, o să ai clienți până-i lumea. N-ai roșii cu gust, o să pierzi tot ce ai”, conchide Petru Blj.

În numai trei ani de la demararea afacerii, Petru Blaj a ajuns să cultive legume pe 1.500 de metri pătrați de solar, iar viitorul îl gândește în două planuri: modernizare și extindere.

Sursa: radiotimisoara.ro

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 15:16

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat

În studioul emisiunii Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, invitatul emisiunii a fost Adrian Chesnoiu, directorul...

Adrian Chesnoiu, avertizează: Pilonul II nu poate fi sacrificat. Satul românesc ar fi primul afectat
Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Interviuri si reportaje 09 Decembrie 2025, 14:01

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante

Agricultura României traversează un moment de cotitură, în care schimbările climatice, costurile crescute și presiunea...

Provocări majore pentru fermierii români, într-un an dominat de secetă și prețuri fluctuante
Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
Interviuri si reportaje 08 Decembrie 2025, 16:15

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România

Securitatea alimentară a viitorului este pusă sub semnul întrebării de degradarea accelerată a terenurilor arabile, o...

Semnal de alarmă privind degradarea fertilității solurilor din România
De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Interviuri si reportaje 15 Noiembrie 2025, 13:01

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene

În satele noastre, rețetele se transmit din bunică în nepoată, iar gustul autentic este un patrimoniu viu. Totuși, marea...

De la tradiție la brand - Cum produsele românești autentice cuceresc piețele europene
Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 17:27

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul

Radu Martinescu este un tânăr fermier din județul Vrancea care spune că și-a găsit rostul în viață chiar în mijlocul...

Povestea tânărului fermier din Vrancea care a ales agricultura, nu orașul
Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Interviuri si reportaje 10 Noiembrie 2025, 14:53

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești

La nivel european, agricultura se confruntă cu o problemă majoră: îmbătrânirea fermierilor, în special a celor din țările cu...

Fermierii tineri, speranța pentru viitorul agriculturii românești
Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
Interviuri si reportaje 06 Noiembrie 2025, 09:37

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba

România are pământ fertil și oameni harnici, dar un sistem care pare să fi uitat să cultive speranța. Dincolo de tractoare și...

Agricultura românească între tradiție și supraviețuire - Unde greșim și ce putem schimba
România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă
Interviuri si reportaje 04 Noiembrie 2025, 14:14

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă

Cercetarea agricolă din România trăiește într-un paradox dureros: avem resurse naturale și tradiție științifică, dar lipsa...

România, departe de Europa la investițiile în inovația agricolă