Săptămâna 04 - 10 septembrie
În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină, extinzându-se suprafețele în curs de recoltare. Porumbul își va finaliza faza de maturitate în lapte, totodată continuându-se maturitatea în ceară și deplină, precum și recoltarea la hibrizii extratimpurii şi timpurii. La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului, iar cartoful ajuns la maturitatea deplină se va recolta în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În plantațiile pomi-viticole se vor semnala creşterea, maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor și ...

03 Septembrie 2020, 21:00
Caracteristici meteorologice
În această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13...28°C, mai ridicatǎ cu 1...8°C, în raport cu mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19...33°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura minimă a aerului se va situa între 7...22°C, la scara întregii ţări. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 18...30°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, favorabile pentru pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de rapiță și orz de toamnă. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm ogor conținutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Transilvania și Crișana, local în nordul, nord-vestul și vestul Banatului. Gradul de aprovizionare cu apă al solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, local în sudul Crișanei, izolat nordul, sud-vestul, centrul și sud-estul Transilvaniei, nord-vestul și estul Moldovei, nord-estul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă, orz și grâu) se vor desfășura cu dificultate, în special pe terenurile unde se mențin deficite de apă în sol. De asemenea, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate va continua să se deprecieze, iar în plantaţiile pomi-viticole se vor semnala fructe mici şi deshidratate, precum şi căderea prematură a acestora, îndeosebi în zonele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită. Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină (40-100%), extinzându-se suprafețele în curs de recoltare. Porumbul își va finaliza faza de maturitate în lapte (100%), totodată continuându-se maturitatea în ceară și deplină (10-100%), precum și recoltarea la hibrizii extratimpurii şi timpurii. La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului, iar cartoful ajuns la maturitatea deplină se va recolta în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În plantațiile pomi-viticole se vor semnala creşterea, maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor și recoltarea la varietăţile de sezon. Cultura de rapiţǎ semǎnatǎ în epoca optimǎ va înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare și rǎsǎrire. Totodatǎ, se vor continua lucrǎrile de semǎnat, la nivelul întregii ţǎri. Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări în vii și livezi, etc.) se vor putea desfășura relativ în bune condiții, fiind temporar întrerupte în zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate
Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Efectuarea lucrărilor superficiale de pregătire a terenului în scopul conservării apei în sol, în zonele unde se menţine seceta pedologică prelungită. Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă. Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU