Ascultă Radio Antena Satelor Live

Tu știi care e timpul corect pentru fierberea unui ou moale? Află secretul

Dacă îţi plac ouăle trebuie să ştii cum şi cât trebuie fierte pentru a obţine oul perfect pentru tine: moale, tare sau mediu. Se întâmplă adesea ca gălbenuşul oului fiert să nu fie galbenul la care te-ai fi aşteptat, ci să fie verzui?

28 Octombrie 2018, 07:05

Acesta este rezultatul reacţiei dintre sulful existent în albuş şi fierul din gălbenuş, reacţie care apare atunci când oul este gătit prea mult.

Metodă de gătit ouă moi, medii sau tari este aceeaşi, doar timpul de gătit diferă. Înainte de a descrie metodă, iată câte sunt cele mai comune greşeli în procesul de gătire a ouălor fierte:

1. Nu aduce apa la fierbere înainte de a adaugă ouăle; introducerea unui ou în apă clocotită schimbă temperatura oului prea repede şi poate duce la crăparea acestuia, potrivit bzi.ro.

2. Nu fierbeţi ouăle. Aşa cum a fost menţionat mai sus, acest lucru poate duce la înverzirea gălbenuşului.

Metodă corectă pentru fierberea ouălor

1. Puneţi ouăle într-un vas suficient de încăpător încât acestea să stea într-un singur strat, deci să nu aveţi ouăle unul peste altul. Adăugaţi suficientă apă încât să le acoperiţi.

2. Puneţi apă la fiert şi de îndată ce apar bule pe marginea apei şi ouăle se mişcă uşor, opriţi focul, acoperiţi cratiţă şi cronometraţi.

3. Dacă vreţi ouă fierte moi, le lăsaţi în oală acoperită 3 minute; dacă vreţi ouă fierte tari, le lăsaţi 12-15 minute.

4. Scoateţi ouăle şi lăsaţi-le în apă rece, puţin dacă vreţi să le consumaţi calde, mai mult dacă le veţi servi reci.

"Timpul de gătit" de mai jos se referă la timpul în care oul se află în oală acoperită.

Ou fiert moale - 3 minute
Gălbenuşul oului este un lichid gros; albuşul este în cea mai mare parte solid, cu unele zone moi în apropiere de centru

Ou fiert-mediu - 12 minute
Albuşul este ferm, dar nu uscat, iar gălbenuşul nu este umed, dar nici complet uscat.

Ou fiert tare - 15 minute
Gălbenuşul nu este deloc umed, iar albuşul este ferm peste tot, fără a avea consistenţă de cauciuc.

Sursa: Realitatea Tv

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism