Ascultă Radio Antena Satelor Live

Turnedo Rossini (rețeta Kerei Calița)

După libații cu „Asti Spumanti” la dejun, salonul de muzică, molcomit în penumbra luminoasă a verii, s-a lăsat învăluit in songurile unui piano forte, când Afonso Castaldi, maestro, venit din Bologna Italiei în Principatele Române, o dată cu talentul său a adus și învățătura felului favorit al conaționalului său Gioachino Rossini; se numea Turnedo Rossini.

21 Iunie 2017, 13:23

Pe notele „Bărbierului din Sevillia”, vom scrie secretul rețetei: tăiem din mușchiul de vită întreg o parte cât podul palmei, de formă rotundă și groasă de două degete de bucătar căftănit, se împănează cu sare de Himalaya și piper roșu măcinat. Această bucată de friptură din mușchi de vită numită în limba franceză „tournedos” se frige pe ambele fețe într-o tigaie cu unt de vacă la foc liniștit sub privirile lui Figaro.

Ficatul de gâscă de culoarea coniacului, rostuit și el cu sare și piper roșu, îl frige pe vers și revers la foc încet chiar Rosina. În spatele lor, Don Basilio, înfocat, pregătește sosul din supă de vită, o lingură adâncă de tomate, o linguriță de zahăr, untul rămas de la frigări, un păhărel de cognac și vinul roșu de Madeira . Doctorul Bartolo, controlează fluiditatea sosului și-l răstoarnă peste „tournedos” și ficatul de gâscă aranjate ca într-o pictură a lui Arcimboldo Giuseppe. Contele Almaviva mută carnea, ficatul și sosul într-o padella acoperită cu un capac cu mâner lat și le fierbe împreună încă 5 minute să prindă gustul ce și l-a dorit întotdeauna Rossini.

Pentru zece melomani și zece porții de Turnedou Rossini s-au întrebuințat .............................

Citeste continuarea pe Kera Calita

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Gastronomie 27 Aprilie 2024, 13:37

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1,5 kg de cartofi, 6 căței de usturoi, 4 crenguțe de cimbru, 2 frunze de dafin, 25 cl de bulion de vită, 1...

Picior de miel à la boulangère, pentru masa de Paști
Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Gastronomie 19 Aprilie 2024, 10:26

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști

Oul bio (ecologic) se deosebeste fundamental de cel obtinut in mod conventional, printr-o serie de calități și motive. În...

Ouăle ecologice, o alegere potrivită pentru masa de Paști
Cocoșel de pădure în stil provensal
Gastronomie 12 Aprilie 2024, 12:37

Cocoșel de pădure în stil provensal

Ingrediente: 1 căpățână de usturoi, 3 fire de cimbru, 1 legătură de rozmarin, 50 ml ulei de măsline, 1 lingură de sare.

Cocoșel de pădure în stil provensal
Sufleu de dovlecei
Gastronomie 11 Aprilie 2024, 12:34

Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii, 30 g parmezan ras, 1/4 linguriță de nucșoară rasă, 1 lingură de ulei, 1 albuș de ou, sare,...

Sufleu de dovlecei
Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Gastronomie 02 Aprilie 2024, 21:09

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina

Comuna timişeană Margina va avea două Puncte gastronomice pentru turişti. Iniţiativa constituie o nouă oportunitate de...

Puncte gastronomice pentru turişti la Margina
Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
Gastronomie 25 Martie 2024, 09:41

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers

Peste 150 de mărci de vin şi şampanie ungare vor participa cu un total de 700 de sortimente la degustarea de deschidere a...

Sute de vinuri la marea degustare Winelovers
 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
Gastronomie 15 Martie 2024, 10:11

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local

Punctele gastronomice locale le pot aduce venituri familiilor care oferă preparate culinare tradiţionale în cadrul propriei...

 Inspirată de Ivan Patzaichin, o constănţeancă din Saligny a deschis un punct gastronomic local
În farfurie: foie gras
Gastronomie 19 Februarie 2024, 11:48

În farfurie: foie gras

Introducerea lui în dietă vă face adesea să vă simțiți vinovați. Dar nu este adevărat, deoarece lipidele din foie gras au...

În farfurie: foie gras