Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș de ghebe (rețetă simplă de toamnă)

O să îmi ziceți că stric orzul pe gâște... și ghebele pe borș. Că mai bine fac din ele zacuscă. Ori le pun la sare, să pot mânca niscaiva ciuperci tomnatice și-n lunile lungi de iarnă. Că aș putea să le murez. Ori să le congelez...

23 Septembrie 2018, 15:24

Dar și mai bine să le mănânc acum, cât nu și-au pierdut parfumul de pădure, pregătite cu un sos groscior de smântână, aromate cu mărar (mult!) și cu mămăligă alăturea!

Le-oi găti și așa dar, vă întreb, ce-aveți, fraților, cu borșul de ghebe? Măcar l-ați gustat? Nu? Atunci acum e timpul.

Să alegem, deci, o farfurie mare de ghebe (nici prea mari, nici prea mărunțele). Le curățăm, le spălăm și le tăiem în bucăți nu prea mari. Pe lungime este cel mai bine, despicându-le în două sau în patru, după cât sunt de mari.

Ne mai trebuie o lingură de untură (sau două linguri de untdelemn), un morcov și o rădăcină de pătrunjel, o ceapă nu prea mare, orez - cât iei în căușul palmei, sare, verdeață (aici pătrunjelul și mărarul sunt de bază, dar merge și niște hasmațuchi). Borșul - o jumătate de kil - e musai să fie din cel adevărat, de huște.

Zarzavatul îl vom curăța și-l vom tăiat în cuburi mititele ori îl vom da pe răzătoarea mare. Punem la fiert un litru și juma' de apă, în care adăugăm sarea și, când o auzim bolborosind, zvârlim în ea rădăcinoasele și orezul.

Aparte, într-o cratiță, topim untura și înăbușim ghebele. Punem și puțintică sare (ținând seama și de cât am sărat zeama). Când ghebele s-au înmuiat, se toarnă în oală.

Ceapa, tocată cât de mărunt te lasă lacrimile, se pune la fiert în... borș.

Când crezi că-s toate gata - legumele și ghebele în oală, ceapa în borș - pui de împreunezi cele două zemuri. Mai lași o țâră și adaugi, din belșug, verdeața.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion