Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu ceapă și ardei gras, cu roșii și fasole fiartă, cu câteva linguri de ulei (să aibă steluțe, când îl pui în farfurie).

Articol de Simona Lazăr, 17 Decembrie 2024, 15:02

Acrit, nu-i asa?, cu… bors – ca doar de-aia se cheama cum se cheama! Dar “chichirezul” la zeama asta sunt verdeturile: leustean – ah!, leusteanul, cu aroma lui intensa, de sa te trezeasca din visare! –, apoi: patrunjel, marar si cimbru.

“Fiertura e una clasica si se face ca pe vremea strabunicilor” – m-atentioneaza, din fila de carte, Dan-Silviu Boerescu si Jeni Romanciuc. “Elementul crucial este verdeata, care, adaugata generos dupa ce oala a fost luata de pe foc, innebuneste borsul de arome. Ideal este ca verdeata sa fie rupta din gradina in timp real, inainte de a fi trantita in bors, ceea ce-i va conferi acestuia o prospetime si o savoare unice”. Veti fi voind sa stiti cum se prepara…? Atunci, ascutiti-va creionul, dati pagina caietului de retete si notati indicatiile (asa cum le-am gasit si eu in “Gradina Imperiului – 165 de retete din Basarabia tuturor aromelor”, volumul celor doi gastronomi mai sus citati, aparut la Editura Trei):

“Se prajeste ceapa pana se rumeneste, dupa care se prajesc si ardeii cu morcovul taiat cubulete mici. Mai apoi, tot cu ceapa prajita se calesc si rosiile curatate de coaja si tocate din cutit in prealabil. Dupa ce se combina cele doua prajeli, totul se da la foc pana scade zeama. Cartofii se pun in oala cu doi litri de apa, iar cand sunt aproape gata se adauga prajeala, fasolea si borsul, se sareaza potrivit si se fierbe totul cam 15 minute. Imediat dupa ce se ia de pe foc, se pune verdeata tocata. Se serveste rece, cu sau fara smantana, dupa preferinte”. Recomandarea mea: daca aveti si-o ceapa verde – de “anul doi” (sau “din arpagic”, cum se mai zice), cu albul gros si-un picut iute, iar nu vreo subtirea ivita din samanta! –, atunci chiar va fi gustul borsului desavarsit!

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion