Ascultă Radio Antena Satelor Live

Brânzoaice de Brăila, după rețeta lui Radu Anton Roman

Nu este o plăcintă umplută. Și, cu toate că e „de Brăila”, această rețetă aduce mult cu o variantă la „mlechnița” bulgărească. Aluatul conține mai multe tipuri de brânzeturi și lapte. Glazura, de asemenea, are brânză, ouă și smântână.

11 Ianuarie 2015, 11:50

Aluatul se întide în tavă, se taie și se toarnă deasupra glazura (care e impropriu numită glazură de Radu Anton Roman, pentru că cea mai mare parte a ei se insinuează între bucățile de aluat, umflându-l, și numai o parte va da „față” plăcintei. Datorită ingredientelor din cele două componente (aluat și glazură), plăcinta va lăsa impresia că a fost umplută cu brânză, când de fapt nu s-a întâmplat așa (efectul e oarecum asemănător cu cel de la „prăjitura deșteaptă”). În cazul plăcintei bulgărești pe care o aminteam, baza o constituie bucăți uscate de plăcintă cu brânză, iar „glazura” leagă, umflă și schimbă consistența acestora. Se face însă și cu aluat abia frământat, cu ouă, făină și multă brânză, lapte, smântână sau iaurt. (Simona Lazăr)

Ai trebuință, pentrualuat, de: 1 kg făină, 3 ouă, 500 g unt, 250 g caş dulce, 100 g caşcaval, 250 ml lapte, 250 g telemea de Brăila (din cea cu piper în ea).

Seara: Se frământă toate cât de bine şi se lasă să respire o noapte la rece; Dimineaţa: Se taie pătrate (cercuri, romburi, cum vreţi).

Pentru glazură, îți trebuie: 2 ouă, 200 g caşcaval ras, 200 ml smântână (dacă îți place).Se bat ouăle. Se ung brânzoaicele cu ou şi se presară caşcaval ras. Se pun în cuptor, la foc mic, până se rumenesc. Se oferă cu o cană de smântână la-ndemână.

Cu smântână sau fără, brânzo­ai­cele sunt o magnifică gustare între două ţuici sau o intrare grandioasă între o ţuică şi o ciorbă.

- rețetă din volumul „Poveștile bucătăriei românești” de Radu Anton Roman, ediție îngrijită de Simona Lazăr, Editura Paideia & Editura Jurnalul, 2010

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat