Ascultă Radio Antena Satelor Live

Bulz rumenit pe jăratic (ca la stână)

O toamnă blândă, în marginea muntelui, acolo unde stâna, cu toate ale ei, se etalase văilor dimprejur, de ziceai că la începuturile Lumii, Dumnezeu o stână își dorise să fie Pământul, și Raiul tot o stână era! Imagibea în sine tulburase în mine șirul lung de străbuni oieri, dar parcă și mai tare îmi stârnea pofta mirosul dulce și înțepător de lapte și de brânză, care inundase coasta muntelui.

29 Octombrie 2015, 07:50

Și dinaintea ochilor mi se părea că am o uriașa față de masa verde, cu frunze de aur și de aramă, pe care luceau în soare bulzurile galbene cu brânză albă...

Ei, și dacă tot am pomenit de bulzul ăsta, ia să vă dau rețeta, că poate vi s-o fi făcut poftă!

Să iei mai întâi un litru și jumătate de jintiță pe care o pui la fiert, adăugându-i puțină sare. Când vezi că a dat în clocot, toarnă în ploaie 400 de grame de mălai (din acela "adevărat", adus de la moară) și lasă ceaunul pe foc încă vreo zece minute, amestecând întruna.

Răstoarnă balmoșul ăsta pe un fund de lemn (de tei, că-i mai moale și mămăligii pare să-i fie mai drag să se lipeasca de dânsul), taie-l în cuburi de mărime potrivită și umple-le cu brânză (vreo 300 de grame, cu totul) amestecată bine dinainte cu 100 de grame de unt.

Rotunjește fiecare bucată cu amândouă mâinile, muiate înainte în puțină apă caldă, să nu se lipească de degete. Pune fiecare bulz (sau "urs de mămăligă", cum îi mai spune prin alte părți) cu mare grijă, într-o tavă, pe care ai uns-o cu unt și lasă tava la cuptor până ce se rumenesc bulzii frumos.

Și bulgărele ăsta rumenit se mănâncă fierbinte, cu smântănă rece și cu prietenii alături, să te bucuri de ei și de toamna de aur care învelește valea și muntele.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion