Ascultă Radio Antena Satelor Live

Caltaboș ca-n Apuseni

Repovestim copilaria... Tanti Maria Frațilă, din Panade (comuna Sîncel, județul Alba), se-ntoarce cu-o viață de om în urmă, la aromele de coptură, de rom și lemn dulce ale primilor ani.

23 Decembrie 2018, 07:14

Facea mama dumisale atunci cate doua cuptoare de colaci si de paine. Iar cozonac nu se facea ca acum, ci sa gatea truturi... Devinim atenti. Luam creionul si notam un cuvant nou pentru un posibil dictionar gastronomic regional al Romaniei."Truturile se faceau dintr-o faina mai buna, cu lapte si zahar. Se ungeau foile de aluat cu lictar (sau dulceata), se impleteau si se prajeau.

Suntem in casuta cea veche de 200 de ani - singura casa traditionala ramasa in picioare la Panade, cu toate ale timpului cel vechi: cu lada si lepedeu, cu soba si plafon boltit in dreptul plitei, ca un fel de "hota" a casei taranului roman, cu podul unde, mai demult, se afumau toate bucatele pregatite de Ignat.

Dupa ce se umpleau carnatii, se duceau putin afara, unde se sleiau, dupa care se urcau in pod si se puneau pe o leata, la afumat. Se afumau in voie, incet, ca tot fumul se urca la ei... Ce se mai punea la afumat? Toata carnea. si caltabosii.

Toata spata de la porc. Curatata, se punea la sare, in troaca, de azi pe maine, si apoi se scotea si se ducea in pod. Iar daca nu era destul de frig, se crapa putin, sa intre aerul, sa nu se strice la os.

Dar… ia sa facem noi caltaboși, ca-n Apuseni!

Ai trebuința de un mat gros de porc, o jumatate de kilogram de carne, o cescuta de orez, o lingura gris, o ceapa tocata marunt, un morcov ras, 10 stafide, o foaie dafin, o lamaie, piper, cimbru.
Pentru început amestecul de carne se ia si se baga în masina de tocat, apoi, în compozitie se adauga ceapa, o lingurita de sare, una de piper si una de cimbru, stafidele ,morcovul ras si orezul, care a fost spalat bine în prealabil.

Se curata bine matul de porc, se spala si se umple cu amestecul de carne. Se leaga la capete si se pune la fiert într-o oala de 3 litri. Se adauga 1 foaie de dafin, lamâia taiata felii, o ramurica de cimbru si 2-3 stafide. Se lasa pe la foc mic timp de o ora. Apoi, se ia de pe foc si se poate mânca cald.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2023, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2023, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 13 Aprilie 2023, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Reteta zilei 11 Aprilie 2023, 22:09

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle,...

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
Reteta zilei 10 Aprilie 2023, 07:31

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)

A șaptea etapă din Postul Paștilor, Săptămâna Mare, ar putea fi la fel de bine numită și Săptămâna Neagră, pentru că este –...

Pâine pentru Lunea Mare (bucate ritualice)
„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Reteta zilei 09 Aprilie 2023, 04:34

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii

Pentru că sunt Floriile și e dezlegare la pește, nu avem cum trece peste această zi fără o rețetă la temă. Azi, anume pentru...

„Șuba” sau Salata cu scrumbie afumată, pentru masa de Florii
Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)
Reteta zilei 07 Aprilie 2023, 04:33

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)

Retete romanesti de post! Știu bine că asta vreți să aflați de la mine! Și-am brodit rubrica de astăzi tocmai pe acest gând:...

Borș de cartofi, ca-n Moldova (rețete românești pe gustul tău)