Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ceapă înăbușită - rețeta lui Constantin Bacalbașa

„Dictatura gastronomică” - tomul culinar al lui Constantin Bacalbașa, jurnalistul și gurmandul -, chiar dacă nu abundă în retete romanesti, alocă totuși un spațiu generos acestora.

Articol de Simona Lazăr, 13 Decembrie 2024, 06:09

Ca unul care-a călătorit prin capitalele Europei, a strâns de-acolo tot ce-a putut strânge, dar nu s-a abținut să găsească rețetelor cosmpopolite corespondent în retete romanesti.

Dacă ne ducem în câmpia cea mănoasă a Buzăului - celebră și pentru ceapa ei roșie și aromată - atunci vom afla o mulțime de rețete care au la bază acest ingredient (și roșiile, ardeii și alte legume specifice zonei). Călită nițel în ulei, „până sticlește”, apoi înăbușită în zeama roșiilor tocate mărunt cu custura, ceapa se „topește”-n tocana buzoiană, bună de mâncat și fierbinte (pe mămăligă rece) și rece (pe pâinea coaptă, abia scoasă din rolă).

Dacă trecem munții, în satele săsești, rețeta... se-ndulcește. De parcă dulceața cepei n-ar fi de ajuns, sașii îi adăugau morcov ras, suc de roșii, zahăr..., dar și boia, usturoi și foi de dafin, pentru a întregi un fel de mâncare savuros.

Nu vă voi da însă nici una dintre aceste rețete, ci pe cea de „Ceapă înăbușită”, indrodusă de Constantin Bacalbașa în a sa „Dictatură gastronomică” (ediția din 1935 a fost reeditată de mine în anul 2009, la Editura Cartex 2000).

Ai trebuință de ceapă, unt, făină, vin roșu, zeamă de carne și „buchet garnit”.

„Fă un rântaș cu unt și făină, umple cu vin roșu și zeamă de carne. Adaugă cepe fierte timp de un sfert de oră, cu un buchet compus din pătrunjel, cuișor, cimbru, foaie de dafin. Pune să fiarbă și servește pe crutoane prăjite în unt, cu capere întregi și sardele (anchois) tăite mărunt. Când cepele s-au fiert în bulion, au fost sc uturate de apă și s-au răcit. le mănânci salată, cu untdelemn și oțet.

Celor cărora le place dimensiunea aceasta auctorială a lui Constantin Bacalbașa - cea de gastronom - le recomand noua mea ediție, la Editura GastroArt: Constantin Bacalbașa - Rețete interbelice, unde vor avea surpriza să afle și niscaiva istorii culinare, dar și câteva de rețete dintr-o carte a lui mai veche cu aproape jumătate de veac decât cea deja foarte cunoscută: Regina bucătăriei sau bucătăria pentru sănătoși și bolnavi, 1888.

Un text de Simona Lazăr

Reteta zilei 19 Aprilie 2025, 12:54

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 picior de miel (din față, partea cu tot cu umăr), 10 căței de usturoi, 1 legătură de cimbru proaspăt, 3...

Miel în crustă de cimbru, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă