Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ceapă înăbușită - rețeta lui Constantin Bacalbașa

„Dictatura gastronomică” - tomul culinar al lui Constantin Bacalbașa, jurnalistul și gurmandul -, chiar dacă nu abundă în retete romanesti, alocă totuși un spațiu generos acestora.

Ceapă înăbușită - rețeta lui Constantin Bacalbașa

27 Ianuarie 2020, 06:09

Ca unul care-a călătorit prin capitalele Europei, a strâns de-acolo tot ce-a putut strânge, dar nu s-a abținut să găsească rețetelor cosmpopolite corespondent în retete romanesti.

Dacă ne ducem în câmpia cea mănoasă a Buzăului - celebră și pentru ceapa ei roșie și aromată - atunci vom afla o mulțime de rețete care au la bază acest ingredient (și roșiile, ardeii și alte legume specifice zonei). Călită nițel în ulei, „până sticlește”, apoi înăbușită în zeama roșiilor tocate mărunt cu custura, ceapa se „topește”-n tocana buzoiană, bună de mâncat și fierbinte (pe mămăligă rece) și rece (pe pâinea coaptă, abia scoasă din rolă).

Dacă trecem munții, în satele săsești, rețeta... se-ndulcește. De parcă dulceața cepei n-ar fi de ajuns, sașii îi adăugau morcov ras, suc de roșii, zahăr..., dar și boia, usturoi și foi de dafin, pentru a întregi un fel de mâncare savuros.

Nu vă voi da însă nici una dintre aceste rețete, ci pe cea de „Ceapă înăbușită”, indrodusă de Constantin Bacalbașa în a sa „Dictatură gastronomică” (ediția din 1935 a fost reeditată de mine în anul 2009, la Editura Cartex 2000).

Ai trebuință de ceapă, unt, făină, vin roșu, zeamă de carne și „buchet garnit”.

„Fă un rântaș cu unt și făină, umple cu vin roșu și zeamă de carne. Adaugă cepe fierte timp de un sfert de oră, cu un buchet compus din pătrunjel, cuișor, cimbru, foaie de dafin. Pune să fiarbă și servește pe crutoane prăjite în unt, cu capere întregi și sardele (anchois) tăite mărunt. Când cepele s-au fiert în bulion, au fost sc uturate de apă și s-au răcit. le mănânci salată, cu untdelemn și oțet.

Celor cărora le place dimensiunea aceasta auctorială a lui Constantin Bacalbașa - cea de gastronom - le recomand noua mea ediție, la Editura GastroArt: Constantin Bacalbașa - Rețete interbelice, unde vor avea surpriza să afle și niscaiva istorii culinare, dar și câteva de rețete dintr-o carte a lui mai veche cu aproape jumătate de veac decât cea deja foarte cunoscută: Regina bucătăriei sau bucătăria pentru sănătoși și bolnavi, 1888.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Reteta zilei 25 Octombrie 2023, 07:24

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe

Ingrediente: 1 găină (dacă se poate, crescută la curte, tăiată, curățată și porționată), 3-4 litri de apă, morcov, țelină,...

Rețeta zilei - Zamă de găină cu zdrențe
Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Reteta zilei 24 Octombrie 2023, 07:23

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean

Ingrediente: 1 kg piept de pui dezosat, sare, piper, cimbru, 1 lămâie, 200 g unt (65%), 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură...

Rețeta zilei - Kievskaya/ Piept de pui în stil kievean
Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 23 Octombrie 2023, 07:23

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți

Ingrediente: 2 castraveți, 400 g iaurt bulgăresc, câțiva miezi de nucă (zdrobiți sau tăiați fin, după gust), 1 catel de...

Tarator/ Supă rece, de iaurt cu castraveți
Reteta zilei 22 Octombrie 2023, 07:22

Ćevapčići/ Mici sârbești

Ingrediente: 1 ½ kg carne de porc (tocată), 1 kg carne de vită macră (tocată), ½ kg carne de miel (tocată), 1 albuș de ou, 4...

Ćevapčići/ Mici sârbești
Reteta zilei 21 Octombrie 2023, 07:21

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi

Ingrediente: 300 g. aluat pentru strudel (foi subțiri de plăcintă) subțire; 300 g. zahăr, 150 g. nuci decojite, 150 g....

Rețeta zilei - Gibanica devet vrsti / Plăcintă cu nouă straturi
Reteta zilei 20 Octombrie 2023, 07:20

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui

Ingrediente: 2 pui (tăiați în 8 bucăți, fiecare), 2 lingurițe de sare, 1 linguriță de piper, 2 linguri ulei, 2 cepe...

Rețeta zilei - Csirkepaprikas/ Papricaș de pui
Reteta zilei 19 Octombrie 2023, 07:19

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie

Ingrediente: 250 g brânză de oaie, 1 ceapă, 50 g untură, 4 cartofi (de mărime potrivită), 1 linguriță de ardei roșu (măcinat;...

Rețeta zilei - Demikát/ Supă de brânză de oaie
Reteta zilei 17 Octombrie 2023, 07:17

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere

Ingrediente: 3 căni de făină albă (cernută), 1 ⅛ căni de lapte călduț, ¼ cană de zahăr alb, 1 pachet de drojdie uscată...

Rețeta zilei - Apfelkuchen/ Tort cu mere