Ascultă Radio Antena Satelor Live

Chec cu mere văratice (rețetă pentru Moșii lui Sânpetru)

Sfantul Petru este cel mai de seama dintre toti sfintii, pentru ca doar el tine cheile Raiului, deschizand poarta doar celor curati la suflet. Tot Sfantul Petru deschide usile tuturor incaperilor din cer.

29 Iunie 2016, 08:27

Oamenii isi inchipuiau Imparatia Cereasca precum o casa mai mare taraneasca, avand multe incaperi, cu hambare pline de grane si mori de macinat.

Asa ca nu este de mirare ca Sfantul Petru imparte tuturor hrana.
Sfantul Petru mai este raspunzator de aparitia furtunilor si a grindinei. In cer el fierbe "pietrele de gheata" timp de trei zile pentru a le marunti. In felul acesta ele nu vor vatama culturile atunci cand ajung pe pamant sub forma de ploaie. Tunetele care se aud inainte de furtuna reprezinta un semn ca Sfantul Petru nu i-a uitat pe oameni si munca lor si fierbe in continuare pietrele.

Sfantul Petru mai face o minune. Cand loveste cu biciul, din el sar scantei care se transforma imediat in licurici ce stralucesc in mijlocul noptii ca ziua. In bunatatea sa, Sfantul Petru trimite licuricii pe pamant ca sa lumineze calea celor care se ratacesc in paduri sau in locuri pustii.

La Mosii de San-Petru se dau de pomana mere, colaci si lumanari care sa lumineze calea celor de pe taramul celalalt. Femeile tinere nu aveau voie sa manance mere pana in aceasta zi, ca sa nu-i supere pe morti. Merele erau culese cu grija, fara a bate copacul. Se credea ca fiecare mar care atingea pamantul se transforma intr-o sumedenie de pietre de gheata ce cadeau din cer tocmai atunci cand se coceau legumele din gradini.

Și dacă tot ai cules cum se cuvine merele din mărul cel dulce de Sân Petru, atunci să-ți dau și o rețetă (nițeluș mai „domnească”): chec cu mere.

Ai trebuință de: 7 mere, 1 1/2 pahar cu zahar, 1 pahar cu ulei, 2 1/2 pahare cu faina, 1/2 pahar cu nuca macinata, stafide, 1 praf de copt, 1 praf de sare, scortisoara, zahar vanilinat, zahar pudr.ă.

Merele se curata, se taie felii subtiri si se pun, cu zaharul, intr-o cratita, la foc mic. Se lasa pana se topeste zaharul. Se adauga o parte din faina, mirodeniile, sarea, nuca si stafidele. Se amesteca, adaugand uleiul si faina ramasa. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se dă la cuptor și nu se deschide ușa în primele 20 de minute, după care se întoarce tava și se mai lasăm după nevoie, 10-15 minute. Se scoate, se răstoarnă din tavă și, când s-a răcit, se presară zahăr pudră.

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă