Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă rădăuțeană (o rețetă cu legendă)

Toate mâncărurile au o legendă a lor, numai că unele sunt atât de vechi, încât au fost uitate de mult. Alteori au uitat să mai fie spuse şi s-au risipit precum aburul care se ridică de la buza oalei de ciorbă…

20 Ianuarie 2015, 06:28

Uneori, o legendă ajunge să înconjoare pământul mai iute decât reţeta şi, chiar dacă nu toţi care aud povestea au gustat din bucate, li se pare totul atât de familiar ca şi cum de-acasă, de copii, numai asta au mâncat! Aşa şi cu ciorba rădăuţeană!

Ai trebuință de: 1-2 bucăți de piept de pui, rădăcinoase (2 morcovi, 1 ceapă, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină mică, 1 păstârnac), 1 ardei (roșu sau verde, facultativ), 1-2 cartofi (facultativ), 100 ml smântână, 100 ml iaurt gras (sau încă 100 ml smântână), 2 gălbenușuri de ou, 3-4 căței de usturoi (cui nu-i place, poate să nu-i pună), 1 legătură de pătrunjel verde, sare, oțet (se poate și cu zeamă de lămâie) pentru acrit.

Cum se procedează: Se pune pieptul de pui la fiert, se spumează, iar când este gata se scoate pe o farfurie și se adaugă în apă legumele curățate și lăsate bucăți mari. După ce au fiert, legumele se scot și se pasează sau se trec prin sită. Pieptul de pui se taie în fâșii. Se adaugă împreună în oala cu zeamă și se mai lasă să dea un clocot împreună. Se drege ciorba cu un amestec din un polonic de zeamă fierbinte, găbenușurile de ou, smântâna (și iaurtul, dacă este cazul). Se toarnă această legătură în oală și se amestecă bine.

Dacă poftești cu usturoi, îl cureți, îl zdrobești și îș adaugi în oală. Dregi gustul cu sare și oțet (sau zeamă de lămâie). Dai oala de pe foc și presari pătrunjel verde tocat.

Aduci la masă cu oțet, usturoi, smântână și ardei iute (pentru ca fiecare mesean să potrivească gustul după plăcerea lui.

- rețetă culeasă de Simona Lazăr de la Rădăuți, județul Suceava

Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei