Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciuperci umplute cu caș dospit

Se pare că obiceiul de a găti și consuma ciuperci, omul l-a avut încă din epoca primitivă. Și tot de pe atunci a descoperit care sunt calitățile lor... terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste și o rețetă. Cu ciuperci!

08 Iulie 2018, 22:41

Iarna anului 1991. Italia. Munții Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin. Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari "Iceman", asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele. Cercetatorii se aflau in fata unui om care a trait acum 5.300 de ani. Si nu orice om. Era un șaman, un vraci, o persoana inzestrata cu puteri nebanuite. In ranita pe care o ducea in spate se gaseau un amnar, un topor si un sirag cu ciuperci uscate. Unele dintre ele erau Piptoporus betulinus (ciuperci care cresc pe scoarta mestecenilor sau pe busteni), iar altele nu au putut fi inca identificate. Interesant este ca tocmai aceste ciuperci i-au determinat pe cercetatori sa considere ca "Iceman" era un vindecator. Piptoporus betulinus contine o substanta care poate vindeca ranile (subtanta aceasta se comporta ca un adevarat antibiotic). Fierte, ciupercile se transforma intr-o bautura tonica, crescand imunitatea organismului. Si nu numai atat: ca printr-o minune, "Iceman" putea folosi ciupercile uscate pentru a aprinde focul.

Si totusi, dintotdeauna ciupercile au iscat temeri. Unele dintre ciuperci sunt deosebit de periculoase, putand omori un om imediat ce au fost ingerate, cum este cazul unei specii de ciuperci deja celebre: "Amanita".
Multa vreme ciupercile au fost considerate periculoase, neexistand o modalitate sigura de a face diferenta intre o ciuperca comestibila si una otravitoare. Cu timpul, oamenii au reusit sa-si depaseasca temerile, au catalogat fiecare specie, observandu-i cu atentie caracteristicile. In felul acesta, ciupercile au devenit alimente sigure.
Exista multe modalitati de preparare a ciupercilor. Pot fi sotate, fierte, prajite in tigaie sau pe gratar. Pentru a le sota se pune unt intr-o tigaie incinsa si se adauga ciupercile taiate felioare sau cubulete. Se amesteca din cand in cand pana devin aurii. Important este sa nu se lase prea mult pe foc pentru ca se pot usca.
Dar iată și o retetă, ușor de preparat: Ciuperci cu caș dospit. Ai trebuință de: un kg ciuperci, 3 cepe, 50 g pesmet, 200 g caș dspit, câteva fire de marar, 50 ml vin, piper, sare, ulei sau unt.
Ciupercilor li se desprind piciorusele, se toaca marunt si se pun la calit intr-o craticioara cu unt sau ulei, impreuna cu ceapa tocata. Dupa ce zeama a scazut, se adauga pesmetul, sarea, piperul si mararul tocat. Cu aceasta compozitie se umplu palarioarele. Se asaza intr-o tava unsa, se presara caș dospit ras si se lasa in cuptor o jumatate de ora. Se stropesc cu vin si cu sosul ramas. Se presară mărar tocat.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne
Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Reteta zilei 24 Noiembrie 2023, 20:49

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă

Fructe confiate, fructe exotice, fructe din compot... Toate sunt numai bune pentru o saltă „de iarnă”, în stil „macedoine”.

Rețeta zilei - Salată din fructe de iarnă
Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Reteta zilei 22 Noiembrie 2023, 20:55

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată

Credeai că din salată verde nu poți să faci altceva decât... salată? Ei bine, frunzele mari, verzi și cu gust ușor sălciu,...

Rețeta zilei - Supă-cremă de salată
Crap la cuptor
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 20:46

Crap la cuptor

Pentru dezlegările la pește din acest post al Crăciunului, iată o rețetă care să vă fie de folos!

Crap la cuptor
Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Reteta zilei 21 Noiembrie 2023, 12:21

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche

Plăcinta cu varză murată este o variantă grozavă pentru iarnă şi are un gust excelent. Reţeta este ca a bunicii şi are...

Vărzoică: Plăcintă cu varză murată - reţetă veche
Biscuiți din fulgi de ovăz
Reteta zilei 18 Noiembrie 2023, 21:08

Biscuiți din fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz nu se mănâncă doar cu lapte! Ei pot fi ingredientul de bază pentru un preparat mai complex, cum ar fi...

Biscuiți din fulgi de ovăz
Rețeta zilei - Friptură dietetică
Reteta zilei 16 Noiembrie 2023, 21:04

Rețeta zilei - Friptură dietetică

Ești la dietă, dar vrei să mănânci o bucată savuroasă de friptură? Iată aici o rețetă care sigur o să îți placă.

Rețeta zilei - Friptură dietetică
Rețeta zilei - Supă de praz
Reteta zilei 06 Noiembrie 2023, 20:25

Rețeta zilei - Supă de praz

Trufanda pe final de primăvară, în putere toată vara și-n prima jumătate a toamnei, prazul este o legumă care are șansa de a...

Rețeta zilei - Supă de praz