Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciuperci umplute cu caș dospit

Se pare că obiceiul de a găti și consuma ciuperci, omul l-a avut încă din epoca primitivă. Și tot de pe atunci a descoperit care sunt calitățile lor... terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste și o rețetă. Cu ciuperci!

08 Iulie 2018, 22:41

Iarna anului 1991. Italia. Munții Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin. Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari "Iceman", asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele. Cercetatorii se aflau in fata unui om care a trait acum 5.300 de ani. Si nu orice om. Era un șaman, un vraci, o persoana inzestrata cu puteri nebanuite. In ranita pe care o ducea in spate se gaseau un amnar, un topor si un sirag cu ciuperci uscate. Unele dintre ele erau Piptoporus betulinus (ciuperci care cresc pe scoarta mestecenilor sau pe busteni), iar altele nu au putut fi inca identificate. Interesant este ca tocmai aceste ciuperci i-au determinat pe cercetatori sa considere ca "Iceman" era un vindecator. Piptoporus betulinus contine o substanta care poate vindeca ranile (subtanta aceasta se comporta ca un adevarat antibiotic). Fierte, ciupercile se transforma intr-o bautura tonica, crescand imunitatea organismului. Si nu numai atat: ca printr-o minune, "Iceman" putea folosi ciupercile uscate pentru a aprinde focul.

Si totusi, dintotdeauna ciupercile au iscat temeri. Unele dintre ciuperci sunt deosebit de periculoase, putand omori un om imediat ce au fost ingerate, cum este cazul unei specii de ciuperci deja celebre: "Amanita".
Multa vreme ciupercile au fost considerate periculoase, neexistand o modalitate sigura de a face diferenta intre o ciuperca comestibila si una otravitoare. Cu timpul, oamenii au reusit sa-si depaseasca temerile, au catalogat fiecare specie, observandu-i cu atentie caracteristicile. In felul acesta, ciupercile au devenit alimente sigure.
Exista multe modalitati de preparare a ciupercilor. Pot fi sotate, fierte, prajite in tigaie sau pe gratar. Pentru a le sota se pune unt intr-o tigaie incinsa si se adauga ciupercile taiate felioare sau cubulete. Se amesteca din cand in cand pana devin aurii. Important este sa nu se lase prea mult pe foc pentru ca se pot usca.
Dar iată și o retetă, ușor de preparat: Ciuperci cu caș dospit. Ai trebuință de: un kg ciuperci, 3 cepe, 50 g pesmet, 200 g caș dspit, câteva fire de marar, 50 ml vin, piper, sare, ulei sau unt.
Ciupercilor li se desprind piciorusele, se toaca marunt si se pun la calit intr-o craticioara cu unt sau ulei, impreuna cu ceapa tocata. Dupa ce zeama a scazut, se adauga pesmetul, sarea, piperul si mararul tocat. Cu aceasta compozitie se umplu palarioarele. Se asaza intr-o tava unsa, se presara caș dospit ras si se lasa in cuptor o jumatate de ora. Se stropesc cu vin si cu sosul ramas. Se presară mărar tocat.

Un text de Simona Lazăr

Sursa foto: Pixabay

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști