Ascultă Radio Antena Satelor Live

Copane de curca la tigaie (rețeta lui Tudor Gheorghe)

Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp!

25 Aprilie 2017, 07:32

Dar cevasi-cevasi tot avui vreme s-adun si s-aduc cu mine. Mai pusei in papornita si-un brat de praz, luat de pe strat, din gradina, si-o lipie rotunjoara, facuta la tast! Mai schimbai o vorba cu unul, mai statui de basme cu altul, mai gustai din bucate si cand vazui ca se-nsereaza, luai cu mine ce bruma de retete si povesti stransei si venii iute-iute sa va spui si voua, dis-de-dimineata. Sa va spui cum e cu bucataria la perfectul simplu! Si sa va aduc o reteta aflata de la Tudor Gheorghe, rapsodul.

Copane de curca la tigaie

Ai trebuinta de: doua copane de curca, supa de carne (de vita sau de pui) sau apa, condimente pentru marinada (busuioc, cimbru, seminte de telina, patrunjel uscat, ceapa, usturoi, piper - ce ai si-ti place, dar musai cu: boia si sare).

Intai si-ntai, ia seama ca in bucatarie trebuie sa nu te grabesti. Niciodata! Daca ai inteles asta, atunci iei doua copane de curca - olteneasca - si le pui peste noapte intr-o marinada cu toate condimentele potrivite pentru carnea de zburatoare si care-ti sunt pe plac. E musai sa nu lipseasca sarea si boiaua. Dis-de-dimineata le pui in tigaie si adaugi niscaiva supa de carne (daca n-ai, e buna si de legume, iar de nu-i nici din aceea, pui apa de izvor) si le lasi sa fiarba, inabusit, la foc mic. De vezi ca-i nevoie, adaugi inca un picut de upa ori de apa, calda. Dai la cuptor, sa prinda rumeneala.

Aduci la masa cu cartofi rumeniti in cuptor si cu zaibar oltenesc.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion