Ascultă Radio Antena Satelor Live

Crap cu sos de ceapă

În copilărie, mă lua bunica dinspre tată... la pescuit. Nu, nu cu undița, ci cu juvelnicul (ori poate o vârșă sau un vârciog?). Un soi de plasă destul de deasă (că pe pârău la noi peștii nu erau prea mari) prinsă de un cadru rotund (cam cum e cercul de la coșul pentru jocul de baschet), cu un braț lung de lemn rotund. 

Crap cu sos de ceapă
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 14 Decembrie 2024, 14:13

Mergeam prin locurile unde apa era mai adâncă, sub mal, pe sub răgălii și rădăcini de sălcii. Agita bunica apa, apoi băga iute instrumentul cu pricina, să prindă peștanii în plasă. Dacă aveam noroc, din 3-4 mișcări dintr-acestea se adunau cam cât era nevoie pentru o saramură de „chitici” (așa le spunea ea peștilor nu mai mari decât degetul). Iar pe lângă ei, 5-6 pești mai mari erau numai buni de fript pe plită sau în tigaie și de mâncat cu mămăligă caldă și usturoi. Acum, nu rețetele acestea am să vi le dau, ci una mai... sofisticată (și nu prea), un crap cu sos de ceapă.

Crap cu sos de ceapă - rețeta

Ai trebuință de: un crap mijlociu, 3 cepe mari, sare, piper boabe, sos de roșii, o lămâie.

Cum se pregătește: Se curăță peștele de solzi, se golește de intestine, se spală și se sărează. Se lasă să stea cu sarea pe el o jumătate de oră, timp în care se pregătește sosul. Se taie ceapa peștișori, se așază pe fundul unei forme de sticlă împreună cu puțin usturoi tocat fin, două roșii bine coapte, decojite și tăiate felii subțiri, jumătate din cantitatea de ulei și puțină apă rece.

Peștele se crestează pe spate, se unge cu ulei, se stropește cu zeama de la o jumătate de lămâie și se pune peste ceapă. Se introduce forma în cuptorul cald și se frige peștele la foc potrivit, o oră.

Când este gata peștele se scoate pe o farfurie mare și se taie felii. Sosul în care s-a făcut se trece prin sită, se mai clocotește cinci minute cu piper boabe și se răstoarnă peste feliile de pește.

Un text de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion