Ascultă Radio Antena Satelor Live

Foile în lapte ale cojanilor de pe Penteleu

Ați observat poate, călătorind prin lume, că feluri de mâncare cu rețete identice - sau pe aproape -, de o vechime incontestabilă, se întâlnesc în teritorii care, teoretic, n-ar fi putut să se influențeze unele pe altele.

25 Februarie 2016, 23:31

Explicația este logică și cât se poate de simplă: cu cât sunt mai vechi unele rețete, cu atât ele sunt mai asemănătoare - pentru că vorbim de epoci în care condițiile creării lor au fost asemănătoare. În zorii istoriei, principalele ocupații ale oamenilor erau aceleași. La fel, principalele ingrediente și tehnicile de preparare. Toate de o simplitate care nu poate fi negată.

Așa se explică, de exemplu, de ce vom întâlni la ciobanii din curbura Carpaților, ca și la cei din Alpii elvețieni, două preparate milenare care, în esență, vorbesc despre culturi culinare apropiate, în ciuda miilor de kilometri ce le despart. Este vorba despre foile cu lapte ale Cojanilor, nume dat ciobanilor de pe Penteleu, și „soup de chalet” ale păstorilor din Pays d'en Haut din Elveția.

Ce au în comun cele două rețete? Principiul de prepare și ingredientele folosite. Ai nevoie de toate verdețurile comestibile care cresc pe lângă stână: spanac sălbatic, usturoiul ursului sau leurdă, păpădie, urzici, precum și cele cultivate în grădină: salată verde, ceapă verde, leuștean, pătrunjel. Se mai adaugă, la o adică, și ceapă uscată, morcov, păstârnac. E bun și un cartof.

Se fierb toate în lapte, se pasează, se adaugă unt şi, în clipa din urmă, se drege cu lapte bătut (covăsit) sau cu smântână.

Poate că unele lucruri diferă nițel. Elvețienii țin neapărat să fie șapte feluri de verdeață în mâncarea asta - cifră magică. Românii, cine știe, poate că vor fi avut și ei astfel de cutume, dar le-au pierdut.

{soundcloud}https://soundcloud.com/as2016/reteta-zilei-cu-simona-lazar-supa-cu-lapte-si-verdeturi-reteta-de-la-stana{/soundcloud}

{module 740}

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion