Ascultă Radio Antena Satelor Live

Friptură țărănească (rețeta lui Constantin Bacalbașa)

Gurmand și boem, jurnalistul Constantin Bacalbașa scria, la începutul anilor 30, una dintre cele mai interesante cărți de bucate interbelice – „Dictatura gastronomică”. Iată cum recomanda el să se pregătească o delicioasă FRIPTURĂ ȚĂRĂNEASCĂ:

22 Noiembrie 2022, 07:14

Înfierbântă într-o cratiță o lingură de untură sau untură de porc, apoi așterne 4 felii de mușchi de porc. Nu acoperi cratița. Timp de 12 minute, rumenește-le pe amândouă părțile. Fă să scadă focul și mai pâlpâie vreo 20 de minute.

O farfurie încălzită freac-o cu un cățel de usturoi. Apoi amestecă: trei linguri de untdelemn, o lingură de pătrunjel tocat, două lingurițe de muștar, sare și piper. Toarnă sosul în farfurie, așază cotletele și întoarce-le în sos; ține farfuria la cald pe mașină. Scoate grăsimea din cratiță. Toarnă vreo trei linguri de apă caldă, rade cu lingura de lemn fundul cratiței, pe foc tare. Toarnă peste cotlete și servește cu cartofi prăjiți. O excelentă mâncare.

Vezi mai multe rețete AICI - Cartea de bucate

- din volumul „Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare”, Constantin Bacalbașa, ediție îngrijită, prefațată și adnotată de Simona Lazăr, Editura Cartex, 2009

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion