Ascultă Radio Antena Satelor Live

Linte bătută (rețetă veche românească)

Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre ele sunt atât de vechi, încât nimeni nu-şi mai aminteşte de originea lor, despre altele se ştie că ne-au venit dinspre marile imperii care ne-au tot dat ocol.

Linte bătută (rețetă veche românească)

16 Noiembrie 2021, 22:23

Ceea ce mi s-a părut cu adevărat încurajator a fost felul în care oamenii care mi-au citit s-au mi-au ascultat retetele au înțeles sa intre în povestea mea culinara. Între scrisorile pe care le-am primit a fost şi aceasta, de la dna Maria Popa, din Calafat, care ne mărturisea: "Când eram foarte mică, bunica mea obişnuia să ne facă, în zilele de post, un preparat despre care n-am mai auzit astăzi să-l pregătească cineva, şi anume Linte bătută. Este, dacă vreţi, sora mai săracă a fasolei făcăluite, însă cu nimic mai prejos decât aceasta, atunci când vine vorba despre gusturi şi savori. După ce am crescut şi mi-am întemeiat familia mea, mi-am adus aminte de această reţetă, însă cum bunica trecuse de mult în lumea celor drepţi, nu mai avea cine să mă înveţe. Foarte greu am aflat reţeta şi fiindcă nu aş vrea să se piardă, am decis să v-o scriu dumneavoastră. Se iau un kilogram de linte uscată şi un sfert de kilogram de mazăre uscată, se spală şi se pun la muiat o noapte întreagă, în apă caldă. Dimineaţa se scurge apa şi se pun la fiert în altă apă (doar cât să fie acoperite boabele de două degete). Când începe apa să clocotească, iar lintea şi mazărea dansează deasupra, se adaugă câţiva dinţi de usturoi, curăţaţi şi tocaţi. Se lasă la foc mic până scade bine apa şi boabele se sfărâmă uşor. Se trece conţinutul oalei printr-o sită deasă - e bine şi prin maşina de tocat, dar să laşi să se răcească puţin, că altfel se decăleşte cuţitul maşinii - şi apoi se bate cu un tel, până se face fin ca o spumă. Se adaugă puţină apă rece, să se lege, sare şi piper. Unii pun puţină zeamă de lămâie, în loc de apă. Se serveşte rece, cu ulei fierbinte (în care s-a călit o ceapă sau o roşie) deasupra".

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume