Ascultă Radio Antena Satelor Live

Linte bătută (rețetă veche românească)

Fără îndoială, bucătăria românească mai are încă multe reţete neştiute, care abia aşteaptă să fie descoperite. Unele dintre ele sunt atât de vechi, încât nimeni nu-şi mai aminteşte de originea lor, despre altele se ştie că ne-au venit dinspre marile imperii care ne-au tot dat ocol.

Linte bătută (rețetă veche românească)

16 Noiembrie 2021, 22:23

Ceea ce mi s-a părut cu adevărat încurajator a fost felul în care oamenii care mi-au citit s-au mi-au ascultat retetele au înțeles sa intre în povestea mea culinara. Între scrisorile pe care le-am primit a fost şi aceasta, de la dna Maria Popa, din Calafat, care ne mărturisea: "Când eram foarte mică, bunica mea obişnuia să ne facă, în zilele de post, un preparat despre care n-am mai auzit astăzi să-l pregătească cineva, şi anume Linte bătută. Este, dacă vreţi, sora mai săracă a fasolei făcăluite, însă cu nimic mai prejos decât aceasta, atunci când vine vorba despre gusturi şi savori. După ce am crescut şi mi-am întemeiat familia mea, mi-am adus aminte de această reţetă, însă cum bunica trecuse de mult în lumea celor drepţi, nu mai avea cine să mă înveţe. Foarte greu am aflat reţeta şi fiindcă nu aş vrea să se piardă, am decis să v-o scriu dumneavoastră. Se iau un kilogram de linte uscată şi un sfert de kilogram de mazăre uscată, se spală şi se pun la muiat o noapte întreagă, în apă caldă. Dimineaţa se scurge apa şi se pun la fiert în altă apă (doar cât să fie acoperite boabele de două degete). Când începe apa să clocotească, iar lintea şi mazărea dansează deasupra, se adaugă câţiva dinţi de usturoi, curăţaţi şi tocaţi. Se lasă la foc mic până scade bine apa şi boabele se sfărâmă uşor. Se trece conţinutul oalei printr-o sită deasă - e bine şi prin maşina de tocat, dar să laşi să se răcească puţin, că altfel se decăleşte cuţitul maşinii - şi apoi se bate cu un tel, până se face fin ca o spumă. Se adaugă puţină apă rece, să se lege, sare şi piper. Unii pun puţină zeamă de lămâie, în loc de apă. Se serveşte rece, cu ulei fierbinte (în care s-a călit o ceapă sau o roşie) deasupra".

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:37

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)

Acum, că dezlegare s-a dat la orice fel de bucate și că se apropie sărbătoarea Anului Nou, când, zice-se, se gătește musai...

Pește în aspic (pentru mesele de sărbătoare)
Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:33

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)

La ceas de mare sărbătoare vă propun o rețetă din prima noastră carte de bucate (cunoscută), publicată, în 1841, la Iași, de...

Mușchi de vițel învălit (rețeta lui Negruzzi și Kogălniceanu)
Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 19:24

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala cu cartofi (o rețetă roznoveană)
Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:24

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)

În Câșlegi - adică în timpul scurs între două posturi mari - cum ar fi, acum, Postul Crăciunului și Postul Paștelui, se...

Poroniu ( o rețetă de pregătit în „Câșlegi”)
Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:19

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)

Că nu-i masă fără plăcinte, în zi de sărbătoare, la țăranul român, asta e știută! Dar și mai de folos e să știm rețetele, ca...

Vărzări și plăcintă pe piatră (ca-n Apuseni)
Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Reteta zilei 30 Decembrie 2022, 18:17

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)

La Ignat, de „tăierea porcului”, multe bucate se fac, după tradiție. Un fel de cârnat care are, drept ingredient principal,...

Sângerete (rețetă de pe Valea Teiușului)
Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 23 Noiembrie 2022, 08:38

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine

Ciorba de fasole cu afumatura, in castron de paine, e o reteta intrata deja in traditie si-n Ardeal, in Tinutul Secuiesc, dar...

Ciorbă de fasole cu afumătură, în castron de pâine
Reteta zilei 22 Noiembrie 2022, 20:58

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)

Rețeta zilei de azi ne trimite departe, in trecutul culinar al unei Românii savuroase. Și chiar dacă ingredientul la care o...

Supă de nohot (rețetă dintr-o carte veche)