Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor fi bune mai târziu pentru a găti mâncăruri săţioase, iar mai apoi se pregăteşte fânul pentru animale.

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

26 Septembrie 2021, 03:45

Cel proaspăt se udă niţel cu apă înainte pentru a nu cădea greu. Alte sfaturi spuneau cam aşa: "Pe când te apuci de secere, cucuruzul să fie săpat a doua oară”, aflăm din Calendarul săteanului pe anul comun 1918: Pliveşte viile, dar nu pe timp prea cald, ca să nu se împiedice strugurii în creştere. Dinaintea coşniţelor pune un vas cu apă, ca albinele s-o aibă la îndemână. Aruncă deasupra ei bucăţi de paie ca să nu se înece. La cărat pune rogojini în car, ca grăunţele scuturate să nu se prăpădească".

Femeile de la sate mai prepară şi acum pâine din mălai (din boabe proaspete sau din cele păstrate bine pentru a trece cu sănătate timpul până la următoarea recoltă), numai bună de a fi mâncată cu o ciorbă acră şi cu smântână.

Cât despre Pâinea de mălai, iată ce trebuie să știi. Ai trebuință de: 200 g făină, 340 g mălai, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă de sare, 3 ouă, 400 ml lapte dulce, 70 ml ulei de măsline, două linguri de pătrunjel tocat, o linguriţă de boia de ardei dulce, piper, unt pentru formă.

Făina se pune într-un bol mai mare împreună cu mălaiul, sarea, praful de copt, boiaua dulce şi piper după gust. Într-un bol separat se pun laptele dulce călduţ, uleiul de măsline şi ouăle. Se mixează bine şi se toarnă peste ingredientele uscate, bine amestecate.

Se presară pătrunjelul tocat, se mixează şi se toarnă într-o formă înaltă, unsă cu unt. Se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit 30-45 de minute, încercând din când în când dacă este gata cu ajutorul unei scobitori.

Când a devenit aurie, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească zece minute şi se serveşte.

Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion