Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

Luna lui cuptor, sau miezul verii, vine cu treburi pe câmp şi în gospodării. Pe de o parte se seamănă spanac şi varză, ce vor fi bune mai târziu pentru a găti mâncăruri săţioase, iar mai apoi se pregăteşte fânul pentru animale.

Pâinea cu mălai - o rețetă din Calendarul săteanului din 1918

26 Septembrie 2021, 03:45

Cel proaspăt se udă niţel cu apă înainte pentru a nu cădea greu. Alte sfaturi spuneau cam aşa: "Pe când te apuci de secere, cucuruzul să fie săpat a doua oară”, aflăm din Calendarul săteanului pe anul comun 1918: Pliveşte viile, dar nu pe timp prea cald, ca să nu se împiedice strugurii în creştere. Dinaintea coşniţelor pune un vas cu apă, ca albinele s-o aibă la îndemână. Aruncă deasupra ei bucăţi de paie ca să nu se înece. La cărat pune rogojini în car, ca grăunţele scuturate să nu se prăpădească".

Femeile de la sate mai prepară şi acum pâine din mălai (din boabe proaspete sau din cele păstrate bine pentru a trece cu sănătate timpul până la următoarea recoltă), numai bună de a fi mâncată cu o ciorbă acră şi cu smântână.

Cât despre Pâinea de mălai, iată ce trebuie să știi. Ai trebuință de: 200 g făină, 340 g mălai, un pliculeţ praf de copt, o linguriţă de sare, 3 ouă, 400 ml lapte dulce, 70 ml ulei de măsline, două linguri de pătrunjel tocat, o linguriţă de boia de ardei dulce, piper, unt pentru formă.

Făina se pune într-un bol mai mare împreună cu mălaiul, sarea, praful de copt, boiaua dulce şi piper după gust. Într-un bol separat se pun laptele dulce călduţ, uleiul de măsline şi ouăle. Se mixează bine şi se toarnă peste ingredientele uscate, bine amestecate.

Se presară pătrunjelul tocat, se mixează şi se toarnă într-o formă înaltă, unsă cu unt. Se introduce în cuptor şi se coace la foc potrivit 30-45 de minute, încercând din când în când dacă este gata cu ajutorul unei scobitori.

Când a devenit aurie, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească zece minute şi se serveşte.

Simona Lazăr

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști