Ascultă Radio Antena Satelor Live

Pârjoale de cartofi pentru Miercurea Strâmbă

Ce v-am spus că săptămâna asta, cea dintâi din post, e plină de capcane și restricții? Mai ales pentru agricultori, cum se va dovedi și cu această a treia zi, numită Miercurea Strâmbă, în care sunt pedepsiți cei care muncesc la câmp.

20 Februarie 2018, 19:38

Ei sunt… pociti, adica li se stramba gura si nu mai pot reveni la infatisarea normala decat daca in anul urmator vor tine aceasta miercure cum se cuvine. Fiindca-i zi importanta in desfasurarea postului cel mare al Pastilor, va propun o reteta calugareasca, aflata la Manastirea dintr-un lemn din judetul Valcea.

Ai trebuinta de: un castron de cartofi fierti, 2-3 morcovi, o ceapa, o radacina de patrunjel, 2-3 catei de usturoi sau 2-3 fire de usturoi verde, sare, untdelemn.
Cum se procedeaza?

Cum se procedeaza? La un castron de cartofi fierti, zdrobiti, se pune o mana de morcov ras, o mana de zarzavat (ceapa, patrunjel) tocat foarte marunt si se prajesc impreuna. Se adauga usturoiul (reteta iese mai gustoasa cu usturoi verde) si se „rotunjeste” compozitia cu faina. stim ca nu o sa se mai desfaca la prajit atunci cand nu se mai ia de pe mana. Se modeleaza parjolutele si se prajesc in tuci, in untdelemn incins.

Acum, drept e ca azi e intai de martisor si doamnele si domnisoarele vor fi vrut o reteta mai... dulce. Dar, ce pot face eu, un biet crestin, cand randuiala postului vine o data cu cohortele de ghiocei? Doar sa va urez o primavara frumoasa si-mplinita, cu spot la toate si mai ales la... bucate.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion