Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

13 Ianuarie 2022, 03:56

Și dacă nu mă creedeți, vă trimit într-o călătorie cu „carul din stele” ca să aflați ce sunt: ruloul cosmenesc (carne de porc cu usturoi si costita afumata), rulada olteneasca (cu pui, ciuperci si cascaval de munte), papusile de dragavei (frunze de stevie, rulate si prajite in tigaie, apoi acoperite cu o zeama picanta), saramura de pui (cu ardei copt si rosie coapta), mancarea de prune uscate.

Iata si o reteta "ca la Craiova": "Se face mai intai sosul - un sos grosut, legat cu faina si cu zahar ars. Se topeste zaharul si se face un rantas cu ceapa calita si faina. Se stinge cu apa, apoi se adauga prunele uscate, care au fost oparite in prealabil. Se lasa sa fiarba bine. Separat se topesc cateva linguri cu zahar, se toarna putin ulei, faina si se lasa sa se caramelizeze, apoi se pune deasupra."

"Carnea la garniță" se face din spata sau pulpa de porc. Mancare specific olteneasca, vine din timpurile in care taranul nu avea curent electric si frigider, sa puna carnea la congelat. La Craiova, Luis Ghincea îmi spune cum se pregateste. "Se taie carnea in bucati mai mari si se pune intr-un tuci mare, la scazut, cu untura. Din cand in cand, i se pune putina apa. Cand e gata, se baga la untura, intr-o garnita (galeata cu capac) si se lasa la rece cateva luni. In garnita se mai pun straturi de carnaciori si coaste de porc afumate. Se toarna grasime topita deasupra". Pastrata in felul acesta, carnea tine si un an. Olteanca scoate carnea din garnita si o pune in mancare - la iahnie de fasole sau cartofi, la ghiveci de legume - sau o incalzeste in tigaie si o mananca apoi cu salata.

Simona Lazăr

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști