Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

Oltenia e plină de bucate pe care oricat le-ai cauta nu le vei mai gasi in alta parte!

Rețeta de aur a Olteniei: „carnea la garniță”!

13 Ianuarie 2022, 03:56

Și dacă nu mă creedeți, vă trimit într-o călătorie cu „carul din stele” ca să aflați ce sunt: ruloul cosmenesc (carne de porc cu usturoi si costita afumata), rulada olteneasca (cu pui, ciuperci si cascaval de munte), papusile de dragavei (frunze de stevie, rulate si prajite in tigaie, apoi acoperite cu o zeama picanta), saramura de pui (cu ardei copt si rosie coapta), mancarea de prune uscate.

Iata si o reteta "ca la Craiova": "Se face mai intai sosul - un sos grosut, legat cu faina si cu zahar ars. Se topeste zaharul si se face un rantas cu ceapa calita si faina. Se stinge cu apa, apoi se adauga prunele uscate, care au fost oparite in prealabil. Se lasa sa fiarba bine. Separat se topesc cateva linguri cu zahar, se toarna putin ulei, faina si se lasa sa se caramelizeze, apoi se pune deasupra."

"Carnea la garniță" se face din spata sau pulpa de porc. Mancare specific olteneasca, vine din timpurile in care taranul nu avea curent electric si frigider, sa puna carnea la congelat. La Craiova, Luis Ghincea îmi spune cum se pregateste. "Se taie carnea in bucati mai mari si se pune intr-un tuci mare, la scazut, cu untura. Din cand in cand, i se pune putina apa. Cand e gata, se baga la untura, intr-o garnita (galeata cu capac) si se lasa la rece cateva luni. In garnita se mai pun straturi de carnaciori si coaste de porc afumate. Se toarna grasime topita deasupra". Pastrata in felul acesta, carnea tine si un an. Olteanca scoate carnea din garnita si o pune in mancare - la iahnie de fasole sau cartofi, la ghiveci de legume - sau o incalzeste in tigaie si o mananca apoi cu salata.

Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion