Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu” bogat, aproape fiecare micro-zonă având propriile-i preparate specifice, propriile cutume culinare.

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

04 Octombrie 2022, 10:02

Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 300 g oase de vită (de preferat din categoria celor numite: os de sită care dă mai multă savoare preparatului), 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), o țelină mică, o gulie mică, 100 g varză, 100 g ardei kapia, o ceapă, un cățel de usturoi, aluat pentru tăiței (oținut din făină, apă și sare), o legătură de pătrunjel verde, câteva fire de ceapă verde, mărar, frunze de țelină, 100 ml smântână, 2 gălbenușuri, oțet sau suc de lămâie, frunze de leuștean, sare, 50 g unt.
Preparare: Puneți carnea (tăiată cuburi de mărime potrivită), oasele și rădăcinoasele, inclusiv țelina (tăiate rondele), guliile (tăiate felii), ardeii capia și varza (tăiate mărunt) în 2 litri de apă. Dați la fiert și lăsați să fiarba la foc mic. Se strecoară când este gata. Amestecați smântâna cu gălbenușul de ou și condimentele tocate (ceapă verde, mărar, frunze țelină și frunze de leuștean) și amestecați compoziția în supa strecurată, turnând într-un jet fin. Tăiați aluatul pentru tăiței în pătrățele pe care le prăjiți în puțin unt. Se toarnă supa peste ele, se acrește după gust cu oțet sau zeamă de lămâie, se presară pătrunjel verde tocat și se servește cât este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă