Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu” bogat, aproape fiecare micro-zonă având propriile-i preparate specifice, propriile cutume culinare.

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

04 Octombrie 2022, 10:02

Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 300 g oase de vită (de preferat din categoria celor numite: os de sită care dă mai multă savoare preparatului), 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), o țelină mică, o gulie mică, 100 g varză, 100 g ardei kapia, o ceapă, un cățel de usturoi, aluat pentru tăiței (oținut din făină, apă și sare), o legătură de pătrunjel verde, câteva fire de ceapă verde, mărar, frunze de țelină, 100 ml smântână, 2 gălbenușuri, oțet sau suc de lămâie, frunze de leuștean, sare, 50 g unt.
Preparare: Puneți carnea (tăiată cuburi de mărime potrivită), oasele și rădăcinoasele, inclusiv țelina (tăiate rondele), guliile (tăiate felii), ardeii capia și varza (tăiate mărunt) în 2 litri de apă. Dați la fiert și lăsați să fiarba la foc mic. Se strecoară când este gata. Amestecați smântâna cu gălbenușul de ou și condimentele tocate (ceapă verde, mărar, frunze țelină și frunze de leuștean) și amestecați compoziția în supa strecurată, turnând într-un jet fin. Tăiați aluatul pentru tăiței în pătrățele pe care le prăjiți în puțin unt. Se toarnă supa peste ele, se acrește după gust cu oțet sau zeamă de lămâie, se presară pătrunjel verde tocat și se servește cât este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion