Ascultă Radio Antena Satelor Live

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

Ca de fiecare dată când aducem în discuție rețetele satelor transilvănene, nu putem să nu remarcăm că există un „repertoriu” bogat, aproape fiecare micro-zonă având propriile-i preparate specifice, propriile cutume culinare.

Rețeta zilei: Ciorbă ardelenească de vită

04 Octombrie 2022, 10:02

Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 300 g oase de vită (de preferat din categoria celor numite: os de sită care dă mai multă savoare preparatului), 200 g mix de rădăcinoase (păstârnac, rădăcină de pătrunjel, morcov), o țelină mică, o gulie mică, 100 g varză, 100 g ardei kapia, o ceapă, un cățel de usturoi, aluat pentru tăiței (oținut din făină, apă și sare), o legătură de pătrunjel verde, câteva fire de ceapă verde, mărar, frunze de țelină, 100 ml smântână, 2 gălbenușuri, oțet sau suc de lămâie, frunze de leuștean, sare, 50 g unt.
Preparare: Puneți carnea (tăiată cuburi de mărime potrivită), oasele și rădăcinoasele, inclusiv țelina (tăiate rondele), guliile (tăiate felii), ardeii capia și varza (tăiate mărunt) în 2 litri de apă. Dați la fiert și lăsați să fiarba la foc mic. Se strecoară când este gata. Amestecați smântâna cu gălbenușul de ou și condimentele tocate (ceapă verde, mărar, frunze țelină și frunze de leuștean) și amestecați compoziția în supa strecurată, turnând într-un jet fin. Tăiați aluatul pentru tăiței în pătrățele pe care le prăjiți în puțin unt. Se toarnă supa peste ele, se acrește după gust cu oțet sau zeamă de lămâie, se presară pătrunjel verde tocat și se servește cât este fierbinte.

Text și rețetă: Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Citește aici mai multe rețete tradiționale românești

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Reteta zilei 10 Iunie 2024, 22:09

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre

Ingrediente: 600 g mazăre proaspătă, 400 g file de pește, 1 cățel de usturoi, 1/2 buchet pătrunjel, 2 ouă, 100 g smântână...

Rețeta zile: Clafutis cu pește și mazăre
Rețeta zilei: Vinete umplute
Reteta zilei 30 Mai 2024, 23:53

Rețeta zilei: Vinete umplute

Ingrediente: 1 kg de vinete mici și lungi, 3 cepe medii, tocate mărunt, 1/4 pahar de frunze de mentă tocate mărunt, 1 pahar...

Rețeta zilei: Vinete umplute
Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Reteta zilei 24 Mai 2024, 23:57

Rețeta zilei: Năut cu iaurt

Ingrediente: 2 căni de năut în conservă, 1 kilogram de iaurt (4 căni), 5 căței de usturoi zdrobiți, sare după gust, 2 linguri...

Rețeta zilei: Năut cu iaurt
Desert cu lămâie
Reteta zilei 19 Mai 2024, 14:33

Desert cu lămâie

Ingrediente 3 lămâi 5 gălbenușuri de ou și 1 ou întreg 20 cl lapte semidegresat 150 g fructoză 20 cl de frișcă 3 foi de gelatină

Desert cu lămâie
Tournedos în sos creol
Reteta zilei 18 Mai 2024, 14:27

Tournedos în sos creol

Ingrediente 6 tournedos, 150 g fiecare 1,5 kg de roșii 3 șalote 4 căței de usturoi 1 ardei verde și 1 ardei roșu 2 linguri de...

Tournedos în sos creol
Reteta zilei 17 Mai 2024, 14:25

Supă de năut

Ingrediente 500 g de năut 250 g linte brună 1 conservă de roșii decojite (400 g) 500 g ceapă tocată mărunt 1 buchet de...

Supă de năut
Reteta zilei 16 Mai 2024, 14:23

Salată de broccoli și migdale

Ingrediente 500 g broccoli 75 g migdale 2 ardei roșii 2 linguri de pătrunjel tocat Vinetă provensală (ulei de măsline,...

Salată de broccoli și migdale
Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști
Reteta zilei 30 Aprilie 2024, 12:47

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 pulpă de miel (aprox. 1,2 kg), 2 căpățâni de usturoi, 1 legătură de rozmarin, sare și piper.

Picior de miel cu usturoi, pentru masa de Paști